09.08.2016 - 11:59 | Son Güncellenme:
Esnek işyeri sağlayıcısı Regus'un dünya çapında iş insanları arasında gerçekleştirdiği son araştırma, geleneksel takım elbise giyiminin artık sona erdiğini ve küresel olarak fazla resmi olarak görüldüğünü gösteriyor. Dünya çapında yaklaşık 40.000 çalışanla gerçekleştirilen araştırma, günümüz çalışma ortamında daha rahat giysilerin tercih edildiğini ortaya koyuyor.
Özellikle, iş insanlarının %79’u jean'in ve %52’si de tişörtlerin uygun ofis giysisi olduğunu belirtiyorlar. Evden çalışanların %43'ünün bazen pijamalarıyla ve %20’si de iç çamaşırlarıyla çalıştıklarını söyleyerek, stereotipe uydukları görülmekte Bununla birlikte, %82’si görüntülü görüşmelerden önce daha şık giyiniyorlar.
Günümüz ofis ortamının pek çok yönden köklü bir şekilde değiştiğine dikkat çeken Regus Türkiye Ülke Müdürü Hakan Atalay, "Kullandığımız teknolojinin çok daha gelişmiş olmasının yanı sıra, daha az katı dikey hiyerarşi söz konusu. Bu hızla değişen senaryoda insanların iş giysisi hakkındaki görüşünün de değişmesi şaşırtıcı değil” yorumunu yaptı.
Yeni ofis düzeninde takım elbise ve kravat sadece birkaç iş alanında standart olarak kalırken, jean ve yarı serbest iş kıyafetin artık yaratıcı sektör dışında da oldukça yaygın olduğunu vurgulayan Atalay şunları söyledi:“Belki de Silikon vadisinin günlük ve iş giyimine yönelik çok konuşulan tutumundan da etkilenen çalışanlar, artık ofis giyimi için daha rahat bir yaklaşım beklemektedirler. Bununla birlikte, hala bazı önemli kültürel sınırlar ve çoğu ülkedeki iş insanları terlik ve spor salonu giysilerine kırmızı bir çizgi çizmektedirler."
* Dünya genelinde iş insanlarının %74’ü takım elbise ve kravatın genellikle modern ofis ortamı için fazla resmi göründüğünü söylüyor. * Çalışanların %20’si evde sadece iç çamaşırlarıyla çalıştığını itiraf ediyorlar.* Araştırmaya katılanların %14’üne göre terlik ve %18’ine göre eşofman ofiste kullanımı kabul edilmeyen giyim unsurları. * İş insanlarına göre, sandalet daha kabul edilir hale gelmiş durumda. Öyle ki; dünya genelinde katılımcıların %35'i sandaletin kabul edilebilir bir iş giysisi olduğunu belirtiyor.