16.05.2020 - 09:09 | Son Güncellenme:
DHA
Baharın gelmesiyle açan rengarenk çiçekler doğaya güzellik katıyor. Beyşehir'de de mayıs ve haziran aylarında açan şakayık çiçeği de Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altındaki bitkiler arasında yerini alıyor. Koruma altında olduğu için de çiçeği koparan veya zarar verene 60 bin 163 TL para cezası uygulanıyor.
Şakayık çiçeğinin halk arasında 'ayı gülü' olarak bilindiğini belirten Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşlerden Sorumlu Mustafa Büyükkafalı, çiçeğin 10 günlük yaşam süresi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Ayı gülleri mayıs ayının başlarından itibaren sıcaklığa göre çıkan ömrü çok kısa çiçeklerdir. Yaklaşık 10 günlük yaşama süresi vardır.
Türkiye’de 6 çeşidi bulunmaktadır. En önemlileri burada Toros Dağlarında olduğu için 1100 metrede çıkan çiçeklerdir.
Koparılması yasak olan bir bitki, ama yılda 1 defa etkinlik yaparak, katılanlara çiçeği tanıtıyoruz. Koruma altında ve koparılması yasak olduğu için yerini pek söylemek istemiyoruz. Koparıldığında veya zarar verildiğinde 60 bin 163 lira para cezası uygulanıyor.''
Çiçeğin ilaç sanayide kullanıldığını da belirten Büyükkafalı, ''Ayı Gülü çok nadir yetişen ve ömrünün kısa olması sebebiyle kökündeki ve bitkisindeki özelliklerinden dolayı, ilaç sanayi, boya için endüstri sanayi, parfüm ve kozmetikte kullanılabiliyor. Akciğer, epilepsi ve kanamalı hastaları da iyi geldiği düşüncesiyle, o hastalar tarafından da tercih ediliyor'' dedi.
Bilecik'te ilk kez koruma altına alınan şakayık görüldü. Şakayık çiçeği Antalya, Burdur ve Denizli illerine özgü bir endemik çiçek olarak biliniyordu.
Bilecik'in Osmaneli ilçesine bağlı Belenalan köyü kırsalında görülen ve halk arasında 'Aygülü' olarak da bilinen şakayık (yaban gülü), kentte ilk kez görüldü. Doğa yürüyüşüne çıkan Bilecik Yaban Hayatı ve Ekoturizm üyeleri tarafından fotoğraflanan çiçek, dünyada nesli tükenmek üzere olan bitkiler arasında bulunuyor.
Şakayık çiçeğinin Osmaneli doğasına ayrı bir güzellik kattığını söyleyen Bilecik Yaban Hayatı ve Ekoturizm grubu üyesi Gürdal Sefer, "Grubumuz doğa yürüyüşleri sırasında Bilecik'in doğal güzellikleri görüntülemeye devam ediyor.
Osmaneli ilçemize bağlı Belenalan köyü kırsalında Dünya'da nesli tükenmek üzere ve ülkemizde Antalya, Burdur ve Denizli illerine özgü endemik çiçek olarak bilinen şakayık çiçeğini görüntüledik. Şakayık çiçeği yüksek rakımlı yerlerde sadece bahar aylarında açan bir çiçektir.
Bu çiçek türünün ilçemizde de koruma altına alınarak Türkiye'nin ve ilçenin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğin gelecek nesillere aktarılması gerekir.
Osmaneli ilçemizde yetişen bitki türleri arasına yeni bir endemik bir çiçek daha girmiş oldu" dedi.