01.06.2021 - 15:06 | Son Güncellenme:
Didem Özel Tümer - Ecem Toplar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Pazar günü Atina'da samimi bir akşam yemeğiyle başlayan resmi Yunanistan ziyareti, anlaşmalar ve yeni randevu tarihleriyle sona erdi.
Yunan medyası, Atina'da Başbakan Kiryakos Miçotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias'la görüşen Çavuşoğlu'nun temaslarını ilk sayfasından haber ve yorumlarla veriyor.
Aşi sertifikasının tanınmasıyla turistlere kapılar açılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in Haziran ayı ortasındaki NATO zirvesinde bir araya gelmesi kararlaştırıldı.
Atina'daki randevularda Ankara'nın yol haritasını sunduğunu belirten CNN Yunanistan, 2020'de aylar süren büyük krizin ardından Aralık'ta bir araya gelen Erdoğan ve Miçotakis'in bir kez daha buluşacağını yazdı.
CNN Yunanistan'daki analize göre, konuk bakan Çavuşoğlu mevkidaşı Dendias'la Maximos Sarayı'ndan Dışişleri Bakanlığı binasına yürürken Ankara'nın farklı bir yol izleyeceğinin sinyallerini verdi.
To Vima gazetesinde Ankara'da kopan fırtınanın ardından bakanların Akropolis'te başlayan kucaklaşmasının tüm ziyaret boyunca sürdüğünü ve dostça bir sarılmanın gerçekleştiğini aktardı.
'Top şimdi Erdoğan ve Miçotakis'in sahasında' başlıklı bir analize yer veren Kathimerini gazetesi, Çavuşoğlu'nun pozitif atmosferde gerçekleşen ziyaretiyle yeni bir pencere açılmış olabileceğini sayfalarına taşıdı.
Tom Ellis imzalı yorumda, Ankara ve Atina arasındaki ilişkilerin bölgesel arka plandan bağımsız olmadığı vurgulandı, NATO üyesi iki ülkenin tutumunda özellikle Washington hattındaki gelişmelerin belirleyici olduğu savunuldu.
Aynı gazetede yazan Vasilis Nedos ve Manolis Kotsidis'e göre ise, ziyareti değerlendiren diplomatik kaynaklar iki taraf için de önemli ve samimi görüş ve pozisyon değişikliklerinin yaşandığını söyledi.
'Dalgasız sular için ilk adım' başlığını tercih eden Kathimerini gazetesi, tarafların sakin bir yaz geçirilmesi için tüm sorunları masaya getirdiğini, 14 Haziran'daki Erdoğan-Miçotakis buluşmasının dönüm noktası olabileceğini kaydetti.
Kathimerini gazetesi ayrıca, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ekonomik işbirliğinin Atina'daki kritik görüşmelerde kabul edildiğini kaydediyor. Anlaşmaya göre, Yunan tarafının 15, Türk tarafının sekiz önerisi listeye girdi.
Ta Nea gazetesi dışişleri bakanları arasında 'dürüst' bir görüşmenin yapıldığını yazdı, Eleftheros Typos gazetesindeki yorumun başlığı ise, 'Ankara kadifeye sarılı diplomaside ne saklıyor?' oldu.
Batı Trakya'da beş saat geçirdikten sonra Atina'ya geçen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yerel medya tarafından adım adım izlendi. Basın toplantısı Yunan ve Türk televizyonları tarafından canlı yayınlandı
Türk bakan bugün hem mevkidaşı hem de Başbakan Kiryakos Miçotakis'le bir araya geldi. CNN Yunanistan, Maximos Sarayı'ndaki randevu öncesi Dendias'ın mevkidaşı Çavuşoğlu'nu merdivenlerde karşıladığını bildirdi. Söz konusu randevular, yıllar sonra Atina'da gerçekleşen en üst temas özelliği taşıyordu.
Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, Maximos Sarayı ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki randevuların onlarca fotoğrafını dünyaya servis ederken, Çavuşoğlu ve Dendias arasındaki samimi sohbet dikkat çekti. Yunan Skai televizyonu, iki bakanın başbakanlık konutundan Dışişleri Bakanlığı binasına yürüyerek geçmesini canlı yayınla ekrana getirdi.
Görüşmenin ardından kameraların karşısına çıkan iki bakandan Dendias, "Bugünkü görüşmemiz bir fırsattır" deyip Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki hafta sonraki NATO zirvesinde bir araya geleceğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu ise "Artık somut projeler üzerinde çalışmaya başladık" deyip aşı sertifikası konusunda tarafların anlaşmaya vardığını belirtti: "Aşıların karşılıklı tanınmasına karar verdik."
Yunan Dışişleri Bakanlığı'ndaki basın toplantısının ardından Dendias konuğu Çavuşoğlu'nu kapıdan uğurladı ve bakanların bir önceki gün akşam yemeğinde olduğu gibi birbirlerine sarıldığı göze çarptı.
Yunan medyası, basın toplantısının ardından Erdoğan-Miçotakis'in 14 Haziran'daki randevusunu öne çıkardı. Kathimerini gazetesinde yer alan yorumun başlığı ise, "Acil analiz: Normalleşme yönünde küçük ama önemli adım" oldu.
To Vima gazetesi Türkiye ve Yunanistan liderlerinin dördüncü kez bir araya geleceğini kaydetti, Eleftheros Typos gazetesi ise Çavuşoğlu'nun "Ön koşulsuz görüşmelere hazırız" sözlerini başlığına çekti.
Kathimerini gazetesi, 'Çavuşoğlu'nun Batı Trakya'daki beş saati' başlığıyla yayınladığı haberde ise okul ziyaretinden Dr. Sadık Ahmet'in mezarlığında dua okunmasına kadar tüm gelişmeleri aktardı.
Gümülcine ve İskeçe'deki ziyaretlerde Yunan tarafını en çok rahatsız eden ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun paylaştığı Twitter mesajlarında 'Türk Azınlık-Turkish Minority' ifadesini kullanması oldu.
Yunan Dışişleri Bakanlığı, apar topar resmi bir açıklama yayınladı ve Çavuşoğlu'nu gerçeği saptırmakla suçladı. Atina yönetimi, Batı Trakya'da yaşayanları Müslüman azınlık olarak tanımlıyor ve birçok etnik kökenden geldiklerini ileri sürüyor.
Atina yönetiminin resmi açıklamasında Batı Trakya'daki azınlığın yaklaşık 120 bin 'Yunan vatandaşını' kapsadığı belirtildi, "Türkiye'nin bu gerçeği sürekli çarpıtma girişimleri ve bu vatandaşların haklarının korunmayacağı iddiaları ve ayrımcılık iddiaları asılsızdır ve bunları kesinlikle reddediyoruz" denildi.
Yerel medya 'Yunan Dışişleri Çavuşoğlu'nun 'Türk azınlık' sözlerine patladı' gibi başlıklar kullanırken, To Vima gazetesi ziyareti Dr. Sadık Ahmet'in mezarına Türk bakanın diktiği çınar ağacından gördü.
To Vima ayrıca, Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ziyaretinde Çavuşoğlu'nun okul dışında bekleyen kalabalığa 'Size Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın selamlarını getirdim' dediğini sayfalarına taşıdı.
Reuters haber ajansı, Atina'nın yaptığı açıklamayı 'Yunanistan Türk bakanın yorumunu reddediyor' başlığıyla dünyaya duyurdu ve geçtiğimiz ay Ankara'da tarafların kozlarını paylaştığını yazdı.
Proto Thema yayın organı Akropolis'teki akşam yemeğinin fotoğrafını manşetinden görüp 'Batı Trakya'daki meydan okumanın ardından buluşma' başlığıyla okurlarına aktardı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, Yunanistan'ın kuzeydoğusundaki Batı Trakya'da yaklaşık 150 bin Türk azınlık yaşıyor. Atina yönetiminin bölgedeki hak ihlalleri de yine Ankara'nın açıklamalarına yansıyor.