06.08.2020 - 09:47 | Son Güncellenme:
Son dakika haberine göre, tedbir ve kurallara uyulmaması nedeniyle corona virüs salgınının yayılma hızının artması, yeniden yoğunluk yaşanmasıyla birlikte bölgesel yasaklar gündeme alındı. Salgının seyrine bakılarak her kente özgü olarak risk durumuna göre il geneli, ilçe, mahalle, sokak karantinaları ve gerekli görülmesi durumunda sokağa çıkma yasağı getirilecek.
Başta İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Konya, Malatya, Şanlıurfa, Mardin ve Batman olmak üzere hareketliliğin fazla olduğu, izolasyonun sağlanamadığı kentlerdeki ilçe, semt ve mahallelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilecek Öte yandan illerden endişe veren haberler gelmeye devam ediyor. İşte detaylar...
Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Aşağıköy, nişan töreninin ardından16 kişide koronavirüs görülmesi üzerine karantinaya alındı.
Ulus İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, ilçeye bağlı Aşağıköy'ün karantinaya alınmasına karar verdi. Yapılan incelemeler ve filyasyon çalışmaları sonucu köyde nişan töreninin ardından 16 kişide koronavirüs tespit edilmesi üzerine, ikinci bir karara kadar karantina tedbiri uygulanmasına karar verildi.
Kurban Bayramı’nda İstanbul’dan köye ailesini ziyarete gelen bir kişinin ailesine virüsü bulaştırdığı, ailesinin ise nişana katılarak virüsü yaydığı öğrenildi. Köy gece saatlerinden itibaren karantinaya alınırken, jandarma ekipleri köyün girişinde önlem aldı. Köye çıkan alternatif yollar ise iş makineleriyle kapatıldı.
Zaruri ihtiyaçlar ve istisnai durumlar dışında ilçeler arasında geçişler kapatılacak. Risk düzeyi yüksek il veya bölgelerde hafta sonları sokağa çıkma yasağı da gündeme gelebilecek.
Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğini denetimlerin arttırılması konusunda uyarırken, hareketliliğin en fazla olduğu cadde ve sokaklarda, toplu ulaşım alanlarında, sahil bantları, mesire-ören yerleri ile piknik, spor ve yürüyüş alanlarında ek tedbirlerin alınmasını istedi.
İstanbul ve tatil bölgelerinden yansıyan tekne, kır partileri ile başta beach’ler olmak üzere plaj ve sahillerde oluşan yoğunlukla ilgili de önlemler arttırılacak.
Sosyal mesafe kurallarının ihlal edildiği bu tür durumlarda, kurallara uymayanlara ayrı ayrı para cezasının yanı sıra sorumlu kişilere adli işlem de yapılacak.
Kurallara uymayan beach mühürlenecek, tekneler ise bağlanacak, sorumlu kişilerle ilgili de adli işlem (2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası) başlatılacak.
COVID-19 testi pozitif çıkan ve evde karantina altında tedavisine karar verilenler için de sıkı önlemler geliyor. Karantina kurallarının ihlal edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince para cezası kesilirken, ayrıca hastalık yaymak suçundan da Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 195’inci maddesine göre 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Yasağa uymayan ve salgın hastalık yayanlara bu madde kapsamında adli işlemler yapılıyor. TCK’nın 195’inci maddesi şu hükmü getiriyor:
“Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasından sonra tedbirlere uymayan kişi, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Öte yandan İçişleri Bakanlığı'nca koronavirüs tedbirlerine ilişkin yayımlanan ek genelgeyle salgınla mücadelede yeni yöntemlere gidiliyor.
Bu kapsamda pilot il seçilen Kırıkkale'de, denetim faaliyetlerinin tek elden yönetiminin sağlanması amacıyla valilik bünyesinde 'İl Salgın Denetim Merkezi' oluşturuldu.
100 kişilik de il salgın denetim ekibi kuruldu. Göreve başlayan ekip, sokak sokak gezerek işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve taksilerde denetim yapacak. Denetlenen kişilerin isim, adres ve varsa ihmal bilgilerini kayda alan ekip, bilgileri oluşturulan veri tabanına aktardı.
'Koronavirüs İl Denetim Uygulaması Modeli' kapsamında ayrıca işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve taksilerde 'güvenli alan' sisteminin kullanımı yaygınlaştırılacak.
Denetimler vatandaştan gelen geri bildirimlere göre yönlendirilecek. Yapılan üç denetim sonucunda kurallara uyduğu tespit edilen işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve taksilere 'güvenli alan' logosu verilecek.
Bu arada Konya Hıfzıssıhha Kurulu, kurulacak kontrol noktalarında test sonucu pozitif çıkan kişilerin şehir giriş ve çıkışlarına izin verilmemesini kararlaştırdı. Ayrıca özel eğitim kurumlarının 15 Ağustos’ta başlayacak telafi eğitimleri 31 Ağustos’a kadar ertelendi.
Vaka sayısı artış gösteren Konya'da, İl Hıfzıssıhha Kurulu bir takım kararlar aldı. Alınan kararlar doğrultusunda, 15 Ağustos'tan itibaren özel okullarda yapılması planlanan yüz yüze telafi eğitimlerini 31 Ağustos'a kadar ertelendi. Özel öğretim kursları ve halk eğitim merkezlerinde 31 Ağustos'a kadar eğitimlere ara verildi.
Özel araçları ile şehre giriş yapan veya şehir dışına çıkış yapan kişilerin kontrol noktalarında ‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması üzerinden, HES kodu sorgulamasının yapılmasına ve yapılan sorgulamada Covid-19 pozitif hasta olup, evde kalmasına karar verildiği tespit edilen kişilerin tespiti halinde giriş ve çıkışlarına izin verilmeyecek.
Kurallara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 294. maddesine istinaden aynı Kanun’un 282. maddesinde belirtilen cezai müeyyidelerin uygulanacağı bildirildi.
İkametleri yurt dışında olan kişilerin talep etmeleri halinde korona virüs testini ücretli olarak test merkezleri, havalimanları veya konaklama tesislerinde yaptırabilecekleri de duyuruldu.
Öte yandan Bartın'ın Ulus ilçesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında bir köy karantina altına alındı. Bartın Valiliğinden yapılan açıklamada, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin aldığı karar doğrultusunda, ilçeye bağlı Aşağıköy köyünde bir nişan sonrası Kovid-19 vakası görüldüğü belirtildi.
Açıklamada, filyasyon çalışmalarıyla koronavirüs vakalarının yayılarak vatandaşların sağlığını tehdit etmesini engellemek amacıyla köyün tamamının ikinci bir karara kadar karantinaya alınmasına karar verildiği kaydedildi.
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde de korona virüs tedbirleri kapsamında taziyeler yasaklanırken, düğünlere de kontrol geldi. Tosya İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kontrollü sosyal hayat sürecine uygun, salgınla mücadelede alınacak ek tedbirleri görüşmek üzere Kaymakam Deniz Pişkin başkanlığında toplandı.
Toplantıda “Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulu” oluşturulmasına karar verilerek, tedavi ve izolasyon sürecindeki hastaların bu kurul marifetiyle takip edilerek gözlenen değişime göre tedbir alınması kararlaştırdı. Yine toplantıda taziyelerin yapılmamasına ve düğün, nişan gibi organizasyonlarda maske kullanımına ve sosyal mesafe kurallarına aykırı durumlara izin verilmemesine karar verilirken, vatandaşların kural ihlallerini 155 ve 156 numaralı telefonlara bildirmeleri istendi.
Toplantıda yapılan görüşmelerin ardından pandemiye karşı alınacak tedbirler açıklandı. Buna göre düğün, nişan, sünnet gibi organizasyonlarda maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmemesine, gerçekleştirilen denetimlerde tespit edilen ihlaller için gerekli idari yaptırım kararlarının alınmasına, uyarıcı ve uzman denetim ekipleri dışında ayrıca, tedbirlere riayet edilip edilmediğini tespit etmek üzere sivil personel veya resmi görevlilerce denetim yapılmasına, taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda taziye yapılmamasına, buna ilişkin duyurunun cami ve belediye hoparlörü ile kolluk araçlarından günde en az 1 kez anons edilmesine karar verildi.
Toplantıda ayrıca hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç, hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınmasına, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesine, ilçede Kaymakamlık başkanlığında sağlık, kolluk, belediye ile tarım ve orman müdürlüğü temsilcilerinden müteşekkil “Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulu” oluşturulmasına, hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişimin bire bir bu kurul tarafından takip edilmesi ve alınması gerekli önlemlerin belirlenmesine,
hastaların ve izolasyondaki kişi temaslılarına daha hızlı ve etkili ulaşabilmek amacıyla oluşturulan filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile köylerde/mahallelerde muhtar, öğretmen ve imamlarca destek verilmesine, basın açıklamalarında, konuşmalarda ve diğer iletişim platformlarındaki paylaşımlarda temizlik, maske ve mesafe vurgusunun yapılmasına ve Covid-19 denetim faaliyetlerinin etkinliğinin ve görünürlüğünün artırılmasına karar verildi.