11.03.2021 - 13:12 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Şubat ayı sonundan itibaren Türkiye ve birçok ülkede deniz sularında hareketlilik başlarken, özellikle Akdeniz'de ortaya çıkan haritalar deprem korkusuna yol açtı. Akdeniz'deki gözlem ve tahmin sistemlerini bir araya getiren Avrupa Birliği projesi ODYSSEA'nın yayınladığı dört farklı harita, deniz suyundaki çekilme ve yükselmeleri gösterdi.
Fas'tan Türkiye'ye birçok ülkedeki veriler haritalara yansıdı. Ege Denizi'nde Türkiye'den Gökova, Yunanistan'dan ise Kavala gözlemevinden alınan veriler kullanıldı.
Haritalardaki kırmızı renkler deniz suyunun en çok yükseldiği, mavi renkler ise en çok çekildiği kıyılar. Akdeniz'de bazı kıyılarda su seviyesi 60 santimetre kadar düştü.
Çekilmenin bölgesel farklılıklar gösterdiğini belirten bilim insanları, Şubat ayının son günlerinde başlayan hareketliliğin 14 Mart tarihine kadar yavaş yavaş tamamlanmasını bekliyor.
ODYSSEA projesinin harita sistemi Marinomica'nın 28 Şubat, 6 ve 10 Mart tarihli görselleri Akdeniz'deki değişikliği net şekilde ortaya koydu. 14 Mart'a ait tahmin haritasında Doğu Akdeniz'in yeniden normale döndüğü göze çarpıyor.
Türkiye'de son günlerde birçok yerden denizin çekildiği haberleri geldi. İstanbul, İzmir Çeşme ve Sığacık, Çanakkale, Balıkesir Erdek ve Mersin gibi yerlerde gelgit görüldü.
Mersin Mezitli'de deniz suyunun çekilmesiyle Soli Pompeipolis Antik Kenti'ndeki limanın bir bölümü görünür hale geldi, birçok şehir sakini limanı görmek için kıyıya akın etti.
Denizlerdeki gelgitler herkesin aklına aynı soruyu getirdi: Depremin habercisi mi? Bilim insanları, gelgitlerin tamamen astronomik olduğunu söylüyor.
8 Mart tarihinde görülen dolunayın ardından 21 Mart'ta Ekinoks yaşanacak, yani Dünya ve Güneş arasındaki mesafe en aza inecek.
Bilim insanları, endişeye yol açan ve bazı yerlerde 20 metreyi bulan deniz suyu çekilmelerinin muhtemel bir depremle bağlantısı olmadığını söylüyor.