15.09.2021 - 15:32 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'nin düşmanlarının en büyük kabusu haline gelen Bayraktar drone'larına, Kıbrıs'ta inşa edilen drone üssünün de eklenmesiyle birlikte, Ankara'nın bölgede genişleyen etkisine karşı duyulan rahatsızlık arttı.
Türkiye’nin Akdeniz’deki yeni üssü, 20 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Kıbrıs Barış Harekâtı yıl dönümü törenleri sırasında tam faaliyete geçti. KKTC’nin ve Türkiye’nin askeri üs hamlesi, Yunan basınınca, “işgal” başlıklarıyla manşetlere taşınırken; “Türk işgalinin yıl dönümünde kullanıma açılacak” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e hakim bir pozisyondaki Kıbrıs adasına İHA ve SİHA üssü kurma kararının 2019’da Libya ile yapılan deniz yetki anlaşmasının imzalanmasından sonra alındığı ifade edildi. 16 Aralık 2019’da Dalaman’daki üsden kalkan Bayraktar TB-2 modeli silahlı insansız aracı, 5 saatlik bir uçuşun akabinde KKTC’nin Geçitkale Askeri Hava Üssü’ne inmişti.
O zamandan bu yana Geçitkale, Doğu Akdeniz nöbeti tutan SİHA’lar için “iniş noktası”, Dalaman ise daimi üs olarak kullanıldı. Pist yenileme çalışmalarının yapıldığı Geçitkale Hava Üssü’nün, daimi SİHA üssü olması için bakım ve tamirat merkezlerinin kurulması, silah sistemlerinin ve cephanelik depolarının inşa edilmesi, mevcut yapıların yenilenmesi gibi çalışmalar yapılacak.
Türk savaş uçaklarının inebileceği NATO standartlarında bir havaalanı olarak inşa edilen Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa müddette F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceğine dikkat çekiliyor.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise Temmuz ayında yaptığı açıklamada "Türkiye'nin davranışlarında ve inançlarında bir değişiklik olduğuna dair somut bir kanıt görmediğimi söyledim" dedi ve Erdoğan'ın 20 Temmuz'daki Kıbrıs ziyaretinin sonuçlarını da beklediğini belirtti. Dendias ayrıca, bölgede daha fazla Amerikan varlığı çağrısında bulundu.
Bir ABD merkezli uçuş güvenlik grubu Salı günü yaptığı açıklamada, KKTC'de bulunan Türk drone üssünün, Kıbrıs adasının etrafındaki hava sahasını geçen binlerce ticari uçuş için güvenlik risklerini artırabileceğini öne sürdü.
Washington DC merkezli Uluslararası Uçuş Güvenliği Vakfı'na bağlı bir STK olan FSF-Med, Geçitkale'deki Türk hava üssünün planlanan modernizasyonunun, Türkiye ve Kıbrıs'taki havacılık yetkilileri arasında bir iletişim ve koordinasyon sorununu artırabileceğini iddia etti.
Associated Press tarafından elde edilen bir istihbarat raporuna göre Geçitkale üssünün hem silahlı hem de silahsız Bayraktar TB2 insansız hava araçlarına, gözetleme uçaklarına, eğitim uçaklarına ve gelişmiş savaş uçaklarına ev sahipliği yapacak şekilde genişletileceği belirtiliyor.
Rus basınında çıkan haberlere göre, Ukrayna, Kırım yarımadası sınırlarına yakın Bayraktar TB2 saldırı insansız hava araçlarını kullanmaya başladı. Ukrayna saldırı drone'u "Bayraktar TB2", Kırım yakınlarında tehlikeli bir şekilde çalışıyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Cuma günü Rusya ile ülkesi arasındaki gerginlikle ilgili soruya "Bu en kötü senaryo olabilir ancak maalesef bir savaş mümkün" ifadesiyle yanıt verdi. Kendisine yöneltilen ve Rusya lideri Vladimir Putin'in barışı korumayı isteyip istemeyeceğine ilişkin bir soruya Zelenski, "Dürüst olmak gerekirse, Putin'i düşünecek zamanım yok" dedi.
Olası bir savaş için Moskova'yı suçlayan Zelenski, "Bana öyle geliyor ki bugün... sorunları çözmeyi anlamsız buluyorlar. Savaşın sonlanması ve çatışma sorunlarının çabucak çözülmesini istemiyorlar" ifadelerini kullandı.
Rus medyasında çıkan haberlere göre Ukrayna, Zelenski'nin bu açıklamalarının hemen ardından 24 adet daha Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2'nin satın alımını duyurdu. Habere göre, Karabağ'daki savaşta Türk Bayraktar TB2 insansız hava aracı saldırısının başarısı, Ukrayna ordusunu Bayraktar TB2 İHA'sından Türkiye'den 4 kompleks (24 insansız hava aracı) daha satın alma kararı almaya zorladı.
"Böylece, önümüzdeki yıllarda, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, analistlere göre 12 tanesi ile zaten çok ciddi bir tehdit oluşturabilecek SİHA'lardan 36 tanesine sahip olacak" denilen haberde şu ifadeler kullanıldı:
Şu ana kadar 12 Bayraktar TB2 saldırı uçağı Ukrayna envanterine katılmış durumda. Ukrayna Genelkurmay Başkanı'na göre, bu sayı yeterli değil, özellikle Ukrayna ordusunun henüz uçakların taktiksel kullanımlarını incelemediği göz önüne alınırsa.
Askeri tatbikatların yürütülmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen, Ukrayna saldırı drone'ları Bayraktar TB2'ler üst üste ikinci gün Rusya yarımadasının kuzey sınırlarına yaklaşırken görüldü.
Rus basınında çıkan haberde, bu hareketin uçuş rotaları da dikkate alındığında yarımadaya gerçekleştirilecek olası bir saldırı için hazırlık olduğu vurgulandı.
13 Eylül'de Bayraktar TB2, Kırım yarımadasının kuzeybatısında, Rusya-Ukrayna sınırına 50 kilometreden daha yakın bir mesafede görüldü. Drone'un alıcı verici cihazlarının kapalı olduğu belirtildi.
Bu nedenle, drone'un uçuş rotasını tam olarak izlemek mümkün değildi. Benzer bir durum 14 Eylül'de de gözlendi. Oldukça uzun bir uçuşun ardından insansız hava araçları üsse döndü.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı'nın, Ukrayna'nın Türk İHA'larının kullanımında kilit bir paya sahip olduğu ve yakında 24 saldırı İHA'sını daha hizmete alacağı yönünde daha önce yaptığı açıklamalar dikkate alındığında, ortada ciddi bir risk var.
Ukrayna, şu anda dronlar ve Kırım toprakları alanı dışında uçuşlar gerçekleştirmesine rağmen, görünen o ki yarımadayı vurmaya çalışıyor ve bunlar da o planın ön hazırlığı.
Geçtiğimiz haftalarda Kronshtadt Group, Rus ordusu için tasarlanmış bir Orion drone çeşidi olan Rus yapımı insansız hava aracının (İHA), Türkiye'nin Bayraktar savaş insansız hava aracından daha iyi performans gösterebileceğini öne sürdü.
Aracın geliştiricisi Kronshtadt Group CEO'su Sergei Bogatikov, Orion'un bir uydu iletişim sistemi ile donatılacağını ancak henüz uçmadığını, önümüzdeki kış aylarında ilk kez uçacağını söyledi.
Rus medyasına Ukrayna'nın ek Bayraktar siparişini değerlendiren bir Rus uzman, "Kırım'da önemli hava savunma kuvvetlerinin konuşlandırılmasına rağmen bu adım şimdiden ciddi bir tehlike oluşturuyor" dedi.
Ancak uzman, konuşmasının devamında, "Açıkçası, eğer Kiev yönetimi böyle bir şeye kalkışırsa, bunun nasıl sona erebileceğinin tamamen farkında. Bu nedenle Rusya ile çatışmaya girmek istemeyecektir" ifadelerini kullandı.
Rus medyasında özellikle son dönemde, ülkenin aslında Bayraktar'ı durdurabilecek savunma sistemlerine sahip olduğu sık sık yazılıp çizilse de, Moskova sahada henüz bunu doğrulayacak bir adım atabilmiş değil.
Öte yandan, Ukrayna Devlet Araştırma Enstitüsü, Bayraktar TB2'nin savaş kabiliyeti ile ilgili test sonuçlarını açıklamış, Bayraktar TB2'nin, küresel ölçekteki elektronik savaşlarda üst düzey performansa sahip olduğunu vurgulamıştı.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valery Zaluzhny, “Bu yıl Savunma Bakanlığı'nın emriyle bir kompleks satın alındı. Ayrıca 2021-22'de Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçları için bu tür dört kompleks daha satın alınması planlanıyor.
Ayrıca gelecekte bu tür yerli üretim drone'ları da cephaneliğimize dahil etmeyi amaçlıyoruz. İlk olarak, onlarla nasıl etkili bir şekilde çalışacağımızı öğrenmeliyiz ve ikinci olarak, onların kullanım taktiklerini bilmeliyiz.
Bayraktar'ı almak yetmez. Artık bu cihazları nasıl kullanacağımızı öğreniyoruz. Dürüst olmak gerekirse, bu konuda Azerbaycan'ın tecrübesine sahip olsaydık daha rahat olurdu. Ne yazık ki, bu deneyime çok az aşina olduğumuzu itiraf etmeliyim."
Uzmanlar, Ukrayna'nın gelecekte Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını Donbass'ta ve Kırım'da Rusya'ya karşı kullanmaya çalışabileceği ihtimalini de dışlamıyor ve bunu endişe verici buluyor.
Bayraktar TB2'ler, Kırım'da önemli hava savunma kuvvetlerinin konuşlandırılmasına rağmen şimdiden ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bugün Rusya, Türk insansız hava araçlarıyla savaşma konusunda oldukça fazla deneyime sahip.
Rusya ile yaşadığı kriz sırasında Türkiye'den Bayraktar TB2'leri alarak Moskova'ya mesaj veren Ukrayna'nın geçtiğimiz günlerde düzenlediği askeri geçit töreninde, gözler Türk SİHA'larındaydı.
Ukrayna'da 30. bağımsızlık yılı kutlandı. Törende, Ukrayna ordusu askerlerinin yürüyüşünün yanı sıra Bayraktar TB2 SİHA'ların da olduğu Ukrayna ordusuna ait askeri araçlar sergilendi
Kutlamalar kapsamında Kiev'in merkezindeki Kreşatik Caddesi'nde askeri geçit töreni yapıldı. Törende, Ukrayna ordusu askerlerinin yürüyüşü dikkat çeken görüntülerden biriydi.
Öte yandan, Bayraktar TB2 İHA'ların da olduğu Ukrayna ordusuna ait askeri araçlar sergilendi. Bir İHA Kiev üstünde uçarken diğeri de tören alanından geçiş yaptı.
Türk SİHA'sı Bayraktar'la ilgili övgü dolu açıklamalara geçtiğimiz günlerde bir yenisi eklendi. Ukrayna Devlet Araştırma Enstitüsü, Bayraktar TB2'nin savaş kabiliyeti ile ilgili test sonuçlarını açıkladı.
TRT'nin haberine göre; Ukrayna Askeri Kuvvetleri ile birlikte yürütülen testlerde, Türk SİHA'sı farklı modern elektronik savaş engellerine tabi tutuldu. Testler için "Olağanüstü derece başarılı sonuçlandı" denildi.
Bayraktar TB2'nin, küresel ölçekteki elektronik savaşlarda, üst düzey performansa sahip olduğu vurgulandı. Türk SİHA'larının her duruma uyum sağladığı açıklandı.
Ukrayna geçen günlerde, Türkiye'den satın aldığı insansız hava araçlarını NATO'nun Karadeniz'de başlattığı Deniz Meltemi 2021 Tatbikatı'nda kullanmıştı.
Bayraktar TB2'lerin Roketsan'ın ürettiği son teknoloji 'mini akıllı mühimmat' yüklü olması dikkat çekmişti. Öte yandan Türkiye'nin millî imkânlarla ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) dünya çapında ilgi giderek artıyor.
7 ülke SİHA almak için sıraya girerken 9 ülke ise Türkiye'nin insansız hava aracı için görüşmeler yürütüyor. Türk SİHA'sıyla ilgilenen ülkeler ise şöyle; Fas, Almanya, Sırbistan, İngiltere, Macaristan, Bulgaristan, Pakistan, Kazakistan, Malezya. Türk SİHA'sını kullanan ülkeler sırasıyla şöyle; Polonya, Ukrayna, Tunus, Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan, Libya.
Baykar tarafından milli ve özgün tasarım, yazılım, aviyonikler ve mekanikler ile geliştirilen robot uçak Bayraktar TB2'de yaklaşık 40 ayrı bilgisayar sistemi kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA sistemi, 3 yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip.
Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabilen Bayraktar TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor.
Bu özelliklerle Türkiye, dünyada kendi SİHA'sı ve mühimmatını üreten 4 ülkeden biri olarak öne çıkıyor. Milli SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla "hızlı gör-ve-vur" özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkanı sağlıyor.
Dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93'lük yerli sanayi katılımıyla üretilen Bayraktar TB2 SİHA'lar dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından da ilgiyle takip ediliyor. Milli SİHA'ların kullanıldığı ülkelerdeki operasyonel başarısı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye gelişmiş bir hava aracının ihraç edilmesine de olanak sağladı.
Anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'lar, havacılıkta 100 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçakları olan Antonov kargo uçaklarını üreten Ukrayna'ya, sonrasında ise Katar ve Azerbaycan'a ihraç edildi. Türkiye, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan envanterinde 180 Bayraktar TB2 SİHA bulunuyor. Milli SİHA'lara ilgi duyan birçok ülkeyle de görüşmeler devam ediyor.
Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak kendi rekorunu geliştirdi. Milli SİHA'lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ'da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yapıyor.