12.03.2021 - 11:52 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Mart ayı başında ilk sinyaller verildi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını bugün resmen duyurdu. Çavuşoğlu, 3 Mart tarihinde "Mısır, Yunanistan ile bir anlaşma imzaladığı zaman da bizim kıta sahanlığımızın güney sınırlarına saygı duydu... Deniz yetki alanları konusunu Mısır ile müzakere edebilir, ileride bir anlaşma imzalayabiliriz" dedi.
Söz konusu açıklama Doğu Akdeniz'de Türkiye ile kapışan Yunanistan'da büyük paniğe yol açtı, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias apar topar Kahire'ye uçup mevkidaşı Semih Şükrü ve Mısır Petrol Bakanı'yla bir araya geldi.
Çavuşoğlu bugün ise, Mısır'ın ilişkilerin normalleşmesi için herhangi bir önkoşul sunmadığını söyledi: "Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor.
Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir.
O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı."
Mısır'ın seçimle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin General Abdulfettah Sisi tarafından darbeyle devrilmesiyle, Ankara-Kahire hattında ilişkiler kopmuştu.
2013 yılında itibaren darbecilere en sert eleştiriyi getiren Türkiye, Kahire yönetimiyle ayrıca Doğu Akdeniz, Katar ve Libya gibi başlıklarda da farklı pozisyonlarda yer aldı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ortadoğu'nun diğer ülkeleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle de (BAE) yeni bir sayfa açılabileceğinin sinyalini verdi: "Suudi Arabistan'la ilişkilerimizin düzelmemesi için sebep yok...
Olumlu adım atarsa biz de atarız. Aynı şey BAE için de geçerli. Bizim derdimiz kimseyle kavga etmek değil. Son zamanlarda Abu Dabi'den daha olumlu mesajlar görüyoruz.
Türkiye'ye yönelik olumsuz kampanyaların azaldığını görüyoruz. Bizim zaten onlarla hiçbir derdimiz yok ama onların bize yönelik olumsuz tutumları vardı ama daha ılımlı görüyoruz şu anda."
Suudi Arabistan'ın başını çektiği Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn Katar'ı ablukaya alan ambargo kararını ilan ettiklerinde, Türkiye doğrudan Doha yönetiminin yanında yer aldı.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülmesiyle Ankara-Riyad ilişkilerinde gerilim zirveye çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri ise Suriye'den Libya'ya ve Doğu Akdeniz'e kadar her yerde Türkiye'nin karşısında yer aldı.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri halihazırda Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında saf tutuyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında BAE Girit Adası'na savaş uçakları gönderdi, Suudi Arabistan aynı adımı Cumartesi günü altı F-15 jetini Girit'e göndererek atacak.