29.07.2020 - 08:12 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Meslektaşı ile yazışmaları ortaya çıkınca 2018 yılının Ağustos ayında 21 yıl görev yaptığı FBI'dan kovulan Peter Strzok, bir kez daha dünya gündemine oturdu.
Rusya soruşturmasında kilit rol oynayan ancak 2016 kampanyası sırasında Donald Trump hakkında aşağılayıcı mesajları nedeniyle ABD Başkanı'nın hedefi haline gelen eski FBI ajanı Peter Strzok, bir kitap yayınlıyor.
'İfşa: Karşı istihbarat ve Donald J. Trump Tehdidi' adlı kitap, Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası sırasında Başkan olabilmek için Rusya ile birlikte hareket edip etmediği de dahil olmak üzere, modern Amerikan tarihinin en sansasyonel ve politik açıdan özgür soruşturmalarından bazıları hakkında içeriden bir görüş sunacak.
Çarpıcı detaylara yer vermesi beklenen kitabın 8 Eylül tarihinde raflardaki yerini alması bekleniyor.
Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale etttiği iddiasına ilişkin soruşturmayı yürüten FBI ajanı Peter Strzok, ABD Başkanı Donald Trump aleyhinde mesajları ortaya çıkınca kovulmuştu.
21 yıl boyunca FBI'da görev yapan Strzok'un, Trump karşıtı mesajlarının tespit edilmesi üzerine Rusya soruşturması özel yetkili savıcısı Robert Mueller tarafından görevden alındığı ortaya çıkmıştı.
Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın ‘karşı istihbarat dairesi’ müdür yardımcısı olan Strozk, bu dairedeki önemli yetkililerden biri olarak Hillary Clinton’ın bakanlığı döneminde önemli devlet yazışmalarında kişisel internet sunucularının e-maillerini kullanması soruşturmasını yürütmüştü.
O dönemde FBI’ın en önemli Rusya uzmanlarından biri olarka kabul edilen Rusya’nın 2016 başkanlık seçimine müdahalesi ile ilgili soruşturmanın başına geçmişti.
Özel yetkili bağımsız soruşturmacı Robert Mueller’ın yürüttüğü soruşturmada da 2017 yazında bir ay süre ile görev alan Strzok’ın FBI’daki meslektaşı ile özel telefon mesajlaşmaları ortaya çıkınca Mueller soruşturma ekibinden ayrıldı.
Strzok’ın skandala neden olan telefon mesajlaşmalarını yaptığı kişi ise FBI’ın hukukçularından Lisa Page. Page de Robert Mueller’ın soruşturma ekibinde de hukukçu olarak görev yaptı.
İkili arasındaki mesaj trafiği 15 Ağustos 2015 tarihinde başlıyor ve Trump’ın ABD başkanlığı kazanmasından yaklaşık 20 gün sonra 1 Aralık 2016’da sona eriyor.
Robert Mueller, bu mesajlaşmaların varlığını öğrenir öğrenmez kendi soruşturmasının saygınlığına bir zarar gelmemesi adıan Strzok’u soruşturma ekibinden çıkardı.
FBI yönetmeliğine göre ajanlar, kurum kimliklerini kullanmadan kişisel yaşamlarında politik düşünceleri hakkında konuşabiliyor.
FBI sistemini bilenler, ajanların çoğunun her iki parti lehinde farklı görüşlere sahip olduklarını ancak buna rağmen çoğu soruşturmanın ekip çalışması olması nedeniyle tarafsız yürütüldüğünü aktarıyor.
Strzok, Kongre oturumunda bu mesajın, uzun ve yorucu bir günün gecesinde yorgun şekilde özensizce yazıldığını savunmuştu.
Eski FBI ajanının iddiasına göre o gün, Trump Irak’ta yaşamını yitiren Müslüman Amerikalı asker Khan ailesini aşağılamıştı.
Strzok, bu mesajdaki ifadelerini, bir tepki olarak, Amerikan halkının böyle birinin başkan olmasına izin vermeyeceği ekseninde bir konuşma olduğu şeklinde açıkladı.
Strzok, özel yaşamındaki bu fikir beyanının, FBI’daki soruşturmalarına hiçbir etkisinin olmadığını savundu.
FBI ajanı Strzok ile mesajlaştığı FBI hukukçusu Lisa Page’in evlilik dışı bir ilişki yaşadıkları iddiası da ‘mesaj’ skandalının merkezindeki bir başka detay olmuştu.
İkili arasındaki mesajlardan bazıları şu şekilde:"Güney Virginia'da açılan bir Walmart'a gittim. Havadaki Trump desteği kokusunu alabiliyorum."
"Trump hiç başkan olmayacak, değil mi?" "Hayır. Hayır. Durduracağız.""Aman Tanrım, tam bir ahmak!""Trump tam bir aptal, tutarlı bir cevap bile veremiyor."
Özel Yetkili Savcı Mueller, 22 ay süren, Trump ve 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli anlaşma yaptığı iddialarına yönelik soruşturmasının raporunu 22 Mart'ta Adalet Bakanlığı'na sunmuştu.
Adalet Bakanı William Barr ise raporun önemli bulgularını bir mektupla Kongre'ye bildirmiş ve Trump'ın Rusya ile gizli bir iş birliği yaptığını gösteren bir sonuca ulaşılamadığını belirtmişti.
Trump, raporun sonucunda tamamen aklandığını savunurken, Demokratlar ise Trump'ın 'adaleti engellemeye çalıştığını' iddia etmişti. 29 Mayıs'ta kameraların karşısına geçen Mueller, Rusya soruşturması dosyasının resmen kapandığını açıklamıştı.