25.10.2021 - 23:02 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Darbeyle sarsılan Afrika ülkesi Sudan'da, liderlerin gözaltına alınmasından sonra darbeci generalin yaptığı açıklama Türkiye dahil tüm dünyada tepkiyle karşılandı.
Bir grup asker, Başbakan Abdullah Hamduk ve diğer koalisyon partilerinin liderlerini gözaltına aldı. Ajanslar ordunun halka ateş açtığını bildiriyor. Tutuklananlar arasında, geçiş hükümetinin bakanları da bulunuyor. Evi kuşatılıp gözaltına alınan Başbakan Hamduk'un ise bilinmeyen bir yere götürüldüğü bildirildi.
Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) başkan yardımcısı Yasir Arman'ın Twitter hesabından yaptığı açıklamada, evinden tutuklandığı bildirildi.
Arman, isyancı grubu 2020'de geçiş makamlarıyla bir barış anlaşması imzaladıktan ve orduya entegre olma sözü verdikten sonra, Başbakan Abdalla Hamdok'un danışmanı olarak çalışmaya başlamıştı.
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Egemenlik Konseyi ve hükümeti feshederek olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.
Görgü tanıkları, darbenin duyulmasıyla Hartum’daki bazı bölgelerde protestolar başladığını aktarıyor. Göstericiler yollarda lastik yakıp ellerinde bayraklarla yürüyor.
Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.
Göstericilerin bariyerleri aşarak, ordu binasının çevresindeki sokağa girdiği bildirildi. El Arabiya televizyonu, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde çatışma çıktığını ve yaralılar olduğunu açıkladı. Ülkedeki askeri hareketlilik sonrası internet ve telefon hatlarında kesintiler yaşanıyor.
Sudan Dışişleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, Başbakan Abdullah Hamduk'un gözaltına alınmasının "çok tehlikeli ve kabul edilemez" olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Mehdi, televizyonda yaptığı açıklamada, iletişim araçlarının kesilmesi ve köprülerin kapatılması nedeniyle bakanlar arasında iletişimin de kurulamadığını belirtti.
Gözaltına alınan Başbakan Hamduk'un bilinmeyen bir yerde tutulmasının çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Mehdi, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Mehdi, iktidardaki siviller ve ordu arasındaki iş birliğinin ciddi sınavdan geçtiğinin altını çizerek "Yapılacak herhangi bir darbe reddedilir. Buna tüm sivil yollarla direneceğiz." diye konuştu.
Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir iki yıl önce darbeyle devrilmiş ve geçici bir hükümet kurulmuştu. Ancak geçici hükümette askerler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin arasının bir süredir açık olduğu biliniyor.
Varılan mutabakata göre geçici yönetim bir yıl daha ülkeyi yönetecek, daha sonra da genel seçim yapılacaktı. Sudan'da askerler arasında da anlaşmazlıklar yaşandığı bildirilmiş ve gerilim artmıştı.
Eylül ayında Ömer el-Beşir'in destekçilerinin darbe girişiminin önlendiği açıklanmıştı. Hartum'da bu ay düzenlenen bir protesto gösterisinde ise orduya, iktidara el koyması çağrısı yapılmıştı.
BM genel sekreterinin ülke özel temsilcisi Volker Perthes, Birleşmiş Milletler'in Pazartesi günü Sudan'da devam eden bir darbe ve siyasi geçişi baltalama girişimleri hakkında derin endişe duyduğunu söyledi.
Arap Koalisyonu da yaptığı açıklamada olaydan endişe duyduklarını belirterek, taraflar geçiş sürecine uyma çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü de, "Sudan halkı demokratik geçiş sürecini savunmak için sokaklara indi" açıklamasını yaptı.
Türkiye de darbe girişimine sessiz kalmadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sudan’da darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberleri derin endişeyle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı.