03.12.2021 - 09:19 | Son Güncellenme:
www.milliyet.com.tr
Giderek tırmanan Ukrayna geriliminde ABD ve Rusya'dan arka arkaya açıklamalar gelirken, Amerikan Genelkurmay Başkanı Mark Milley ilk kez bir savaş çıkması ihtimalini değerlendirdi.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Batılı ülkelerin muhtemel bir işgal korkusu yaşarken Washington'ın Rusya'dan sınırdaki askerlerini geri çekmesini istediğini bildiriyor.
ABD Genel Kurmay Başkanı Mark Milley ise, ilk kez sessizliğini bozdu ve Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki askeri hareketliliğinin büyük bir endişeyi tetiklediğini söyledi.
Washington'ın Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik bir işgale girişeceğine dair düşüncesi olmadığını belirten General Mark Milley, Nisan ayında gerçekleşen yığınaktan biraz daha fazla endişe duyduklarını kaydetti.
Milley, Rusya'nın batı komşusuna herhangi bir askeri müdahalede bulunması halinde söz konusu adımın ABD ve NATO için dikkate değer ulusal güvenlik çıkarları anlamına geleceğini de dile getirdi.
ABD Genelkurmay Başkanı'nın açıklamalarında en dikkate değer bölüm, muhtemel bir Rusya saldırısına karşılık askeri bir seçeneğin masaya gelip gelmeyeceği yönündeki tahminleri reddetmesi oldu.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise, sınırdaki 94 bin Rus askerine rağmen kendilerinin herhangi bir provokasyona girişmediğini belirtti, "Ancak savaşa hazırız. Geniş çaplı bir Rus saldırısı Ocak ayı sonunda gerçekleşebilir" dedi. Ukraynalı bakan, söz konusu bilgiyi istihabarat raporlarına dayandırdı.
Dünya, İsveç'in başkenti Stockholm'de bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarına kilitlendi. İki bakanın görüşmesi yarım saat sürdü.
Haziran ayından bu yana Washington ve Moskova arasındaki en üst düzey temas olan randevunun ardından Blinken mevkidaşı Lavrov'u Ukrayna ile çatışmalarının ciddi sonuçları olacağı yolunda uyardı.
"Rusya çatışma yoluna giderse, ciddi sonuçları olur" diyen Blinken, Washington'ın hem Kiev hem de Moskova'dan 2014 tarihli Minsk barış sürecindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediğini duyurdu.
NATO'yu suçlayan Lavrov ise, "İttifakın askeri altyapısı sorumsuzca Rusya'nın Romanya ve Polonya sınırlarına yaklaştırılıyor, saldırı için kullanılabilecek bir füzesavar savunma sistemi kuruluyor" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı, Avrupa'ya orta menzilli füzeler yerleştirilmesinin 'askeri çatışma kabusunu' geri getirdiğini de kaydetti: "ABD ve müttefikleri Rusya ile güvenlik garantilerini tartışmaya yanaşmazsa, Moskova kendi güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atacaktır."
Lavrov, ABD ile Rusya arasında son yıllarda gerilimin çok fazla arttığını, yeni bir başlangıç yapabilmek için diplomatik misyonların çalışmaları üzerindeki tüm sınırların kaldırılmasını önerdiğini açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, görüşmenin ardından iki ülkenin liderleri Vladimir Putin ile Joe Biden arasında kısa bir süre içinde bir görüşme yapılabileceğinin işaretini verdi.
Ryabkov, "Henüz tarih belirlenmedi, iki liderin takvimlerini denk getirmekte güçlükler var. Ancak temas çok şart hale geldi, sorunlarımız katlanmaya devam ediyor" diye konuştu.
Halihazırda Rusya'nın Ukrayna sınırına 94 bin askerinin bulunduğu biliniyor. Moskova ise, Ukrayna ordusunun yarı mevcudu olan 125 bin askeri sınıra yığdığını savunuyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ağır teçhizat ve personeli bir araya getirerek askeri gücünü artırıyor. Bazı haberlere göre, çatışma bölgesindeki Ukrayna birliklerinin sayısı zaten 125 bin kişiye ulaştı, bu da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yarısı” dedi.
Donetsk'in başkentinin eteklerinde Pantsir-S hava savunma füze sistemi tespit edildi. Avia.pro'nun haberine göre füze sistemi cephe yönüne doğru gerçekleştiriliyor. Ukrayna ordusunun en güçlü saldırılarını bu yönde gerçekleştirmesi bekleniyor.
Rus Krasukha-4 elektronik harp sistemleri de Ukrayna sınırına sadece 30 kilometre uzaklıktaki M-4 karayolu üzerinde görüldü. Rostov-on-Don'dan taşınan komplekslerin nihai varış noktası ise henüz bilinmiyor.
CNN International, bir Ukrayna sahil güvenlik gemisine binerek Azak Denizi ve Karadeniz'deki yüksek tansiyona yerinde tanık oldu. Kremenchuk adlı silahlı gemi, Berdyansk limanından Azak Denizi'ne açıldı. Savunma muhabirleri Sebastian Shukla ve Frederik Pleitgen imzalı haber, 'Yeni Rusya tehdidi korkutuyor, Ukrayna donanmayı üst seviyeye çıkarmak için yarışıyor" başlığını taşıyordu.
Rusya, 2014'te Kırım'a el koymasından bu yana yarımadayı kendi topraklarına bağlayan bir köprü inşa etti. Kerç Boğazı üzerindeki köprü, Rusya ile Kırım arasındaki tek doğrudan bağlantı. Söz konusu köprü, Azak Denizi'nin Karadeniz'e ve ötesindeki Akdeniz'e erişimini fiilen kontrol etme şansı tanıyor. Ancak Kiev yönetiminin, Moskova'nın Ukrayna'nın en büyük iki limanı Berdyansk ve Mariupol'u birbirine bağlayan su geçişinin kontrolünü ele geçirmesini engellemek için bir planı var.
Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, 13 Kasım'da yaptığı açıklamada Berdyansk'taki yeni deniz üssü inşasının hızlandırılacağını duyurdu. Salı günü CNN, inşaatı süren üste yapılacak çok iş olduğunu kaydediyor.
Şehid veya Doğu adlı üssün fotoğraflarını yayınlayan CNN International, üssün iki yılda tamamlanacağını ancak mevcut tabloda Rusya'nın her an bir işgale girişebileceğini hatırlatıyor.
Yüzbaşı Alexander Serdiyk, denizde gelişigüzel uzanan çarpık metal yığınlarını ve kayaları işaret ederek "Bu bölümü iki yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz" dedi ancak Ukrayna'nın çatışmaya hazırlanmak için iki yılı olmayabilir. CNN International'a göre, Batılı ülkelerin desteği, yeni üsler ve gemilerin Ukrayna'ya en büyük rekabet Rusya karşısında yetip yetmeyeceği ise, büyük bir soru işareti.
Washington Post'a Kasım ayı sonunda konuşan Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in henüz saldırıya karar verip vermediğinin belirsiz olduğunu belirtmişti. Ancak Budanov, Military Times'a verdiği demeçte, Rusya'nın bunu yapmak için askeri kapasite inşa ettiğini, işgal altındaki Kırım'da asker seviyelerini ve silah sistemlerini artırdığını ve İskender kısa menzilli balistik füze sistemleri ve sınırın yakınındaki diğer silahları sahneye koyduğunu söyledi.
Yılın o zamanındaki sert hava koşullarının Rusları saldırmaktan vazgeçireceği yönündeki görüşleri ciddiye almayan Budanov, "Soğuk havalarda savaşmak bizim ve Ruslar için sorun değil” dedi.
Saldırının 2022'nin Ocak sonunda başlayacağını belirten Ukraynalı General, "Ancak böyle bir saldırıyı, öncelikle Ukrayna'nın istikrarını bozmak ve savaşma kabiliyetini baltalamak için tasarlanmış bir dizi psikolojik operasyonu takip edecek" ifadesini kullanmıştı. Budanov, bir Rus saldırısının zamanlamasına ilişkin ABD ve Ukrayna istihbarat değerlendirmelerinin çok benzer olduğunu söyledi ve "Değerlendirmelerimiz Amerikalı meslektaşlarımızla neredeyse aynı" diye konuştu.