29.12.2021 - 09:29 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Arka arkaya hipersonik füzelerini dünyaya tanıtan ve Ukrayna'yı yeni yılın ilk günlerinde işgal etmesinden korkulan Rusya, 2021 biterken Akdeniz'de eşi benzeri görülmemiş bir askeri hamleye girişiyor.
Eylül 2015'te Suriye iç savaşında sahaya inerek gidişatı değiştiren Rus ordusu, bu yılın Mayıs ayında ise ilk kez nükleer füze taşıyabilen uzun menzilli bombardıman uçakları Tu-22M3'leri Suriye'ye indirdi.
Akdeniz kıyısındaki Hmeymim ve Tartus üslerine yerleştikten sonra bu yıl Ortadoğu için en kritik adımını atan Rusya lideri Vladimir Putin, bütün Akdeniz'i kapatacak bir adım atıyor.
Rusya Federasyonu Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrei Kartapolov, Zirkon hipersonik füzelerle donatılmış Rus gemilerinin Suriye'deki Tartus limanına konuşlandırılabileceğini belirtti.
Kartapolov, 'Soloviev Live' isimli YouTube kanalında, "Akdeniz'de hala üssümüz var, Hmeymim orada. Tartus limanında kıyı füze sistemleri de var, ayrıca tüm Akdeniz'i bloke edebilecek Zirkon hipersonik füzelerle donanmış gemiler de konuşlanabilir" dedi.
Askeri önlemlerin, savaş anlamına gelmek zorunda olmadığını' savunan Kartapolov, "Bu önlemler aynı zamanda düşmana yönelik doğrudan tehditler yaratma amacını da taşır, böylece düşman sonraki eylemlerinden vazgeçecektir" ifadelerini kullandı.
'Düşmanı caydırma amaçlı askeri önlem alma'ya açıklık getiren Rus savunma komitesi başkanı, “Yani, Doğu Avrupa'da bulunan kontrol sistemlerinin, uçak gemisi gruplarının ve diğer hedeflerin yok edilmesine yönelik doğrudan bir tehdit olduğunu anladıklarında, kaybedecekleri bir şeye başlamak istemeyeceklerdir" diye konuştu.
Son yıllarda hipersonik füzelerini gündemden düşürmeyen Rus medyası, Zircon füzesinden 2016 senesinde söz etmeye başladı. Bir yıl sonra Zircon'un ses hızının 8 katına çıktığı duyuruldu.
Şubat 2019'da kameraların karşısına çıkan Rusya lideri Putin yeni silahlarını dünyaya tanıtırken, Zircon'un saatte 10 bin kilometre hızla 1000 kilometre ötedeki hedefleri vurabileceğini söyledi.
Rus medyası günlerce Zircon'un hiçbir hava savunma sistemi tarafından durdurulamayacağına dair haberler yayınladı, 2019 biterken hipersonik füzenin bulunduğu savaş gemilerinin sayısının artırılacağı açıklandı.
Kasım 2020'ye gelindiğindeyse, Rusya Savunma Bakanlığı testleri devam eden Zircon'un 450 kilometre uzaklıktaki deniz hedefini vurduğunu kaydetti. Ekim ayında Zircon ilk kez bir denizaltıdan ateşlendi.
Putin tarafından birkaç gün önce yapılan son testi duyurulan Zircon hipersonik füzesinin menzili, 1000 kilometreyi buluyor. 30 ila 40 kilometre yükseklikten uçan füze, saatte 10 bin kilometre hızla giderken aynı zamanda manevra yapabiliyor.
Rus medyası, Zircon'u dünyanın ilk deniz konuşlu hipersonik kruz füzesi olarak tanımlıyor. Rus ordusu tarafından şimdilik savaş gemileri ve denizaltılara yerleştirilen Zircon, gelecek yıl Rus jetleri tarafından da taşınabilecek.
Hmeymim'e ilk kez inen Rus Tu-22M3'lerin görüntüleri, resmi televizyon Zvezda tarafından Mayıs ayında yayınlanmıştı. Hmeymim'den havalanan uçaklar birçok kez tatbikat gerçekleştirdi.
Rus medyasındaki haberlere göre, güney yönündeki İsrail kıyılarından keskin bir manevra yapan Rus bombardıman jetleri yönünü batıya çevirdi, Akdeniz'deki NATO deniz üslerinin üstünden geçip İtalya açıklarına kadar uçtu.
Rus Savunma Bakanlığı, üç Tupolev Tu-22M3'e yine Hmeymim'den kalkış yapan Su-35 savaş uçaklarının eşlik ettiğini duyurdu. Zvezda'nın yayınladığı yeni tatbikat görüntülerinde ise bir ayrıntı özellikle dikkat çekiciydi.
Resmi televizyon Zvezda'daki haber, muhabirin Tu-22M3'ün havalandığı pistten anons yapmasıyla başlıyor. Ardından savaş uçağının kokpitinden alınan kayıt ekrana yansıtılıyor.
Kokpitteki Rus savaş pilotu elindeki Akdeniz haritasını inceliyor, haritada Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan'ın Girit Adası net şekilde görünüyor. Zvezda, "Pilotlar coğrafi haritaya sahip, bölge onlar için hala yeni" ifadesini kullanıyor.
Beşar Esad rejiminin arkasında duran Rusya lideri Vladimir Putin, geçtiğimiz yaz mevsiminde yapılan anlaşmayla Hmeymim Hava Üssü etrafındaki kara ve deniz alanını Moskova'nın kontrolüne almıştı.
Hmeymim'e yeni pistlerin eklenmesini de içeren anlaşma, yaklaşık bir yıl sonra hayata geçti. Akdeniz kıyısındaki üsse inen uzun menzilli Tupolev Tu-22M3'ler, tatbikatların ardından Rusya'ya geri dönecek.
Hmeymim'e iniş yapan Tu-22M3'ler, bundan tam beş yıl önce İran'dan havalanıp Suriye'de hava saldırıları düzenlemiş, Moskova DEAŞ ve El Nusra hedeflerinin vurulduğunu açıklamıştı.
Tupolev-22, Rusya'nın 1960'lı yıllardan beri kullandığı ve düzenli olarak geliştirdiği, nükleer başlık da takılabilen uzun menzilli bir bombardıman uçağı. Jetlerin menzili, 5 bin 100 kilometreyi buluyor.