30.05.2020 - 17:42 | Son Güncellenme:
Başta Avrupa olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı yerlerde vaka ve can kaybı sayıları düşerken, Latin Amerika, Asya ve Orta Doğu'daki bazı ülkeler salgının yeni merkez üssü haline geldi.
Son bir hafta içerisinde dünya genelinde bildirilen yeni vaka sayısında 700 binden fazla arttı. Bazı günlerde günlük vaka artış sayısının 100 bini geçtiği de oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hafta içinde Güney Amerika'yı pandeminin yeni merkezi olarak ilan etti. Kıtada Brezilya, Peru, Kolombiya ve Meksika'da hızlı artışlar var.
Yalnızca Brezilya'da 468 bini aşkın vaka ile dünyada virüsün en çok görüldüğü ülkeler listesinde ikinci sırada. Peru'daki vaka sayısı 145 binin, Şili'de ise 90 binin üzerinde.
Son dönemde vaka sayısı ve can kaybı artışıyla dikkat çeken bir diğer ülke de Rusya. Rusya'da vaka sayısı 396 bini, can kaybı da 4 bin 500'ü geçmiş durumda.
Rusya'da bugün 8 bin 952 yeni vaka daha açıklandı. Tver şehrindeki sağlık çalışanı Kristina Zamyshlyayeva, corona virüs hastalarını ambulansla hastaneye taşıyor.
Reuters haber ajansı, Kristina Zamyshlyayeva ve iş arkadaşlarının bir gününe objektiflerini çevirdi. Ekip, tepeden tırnağa koruyucu kıyafetlerle şüpheli vakaların bulunduğu adreslere gidiyor.
Dünyada en fazla koronavirüs vakasının ve can kaybının görüldüğü ülke olan ABD'de bazı eyaletlerde salgının yayılması hız keserken, bazıların da ise artışlar görülüyor.
Salgının ilk dönemlerinde en yoğun görüldüğü yerler olan New York ve New Jersey eyaletlerinde zirve noktasının geçildiği yönünde açıklamalar geliyor. Bu eyaletlerde vakaların ve can kayıplarının artış hızı yavaşlamış durumda.
Bununla birlikte Wisconsin, bu hafta içerisinde en fazla günlük vaka artış sayısını açıkladı. Alabama, Arkansas, California ve North California da Perşembe günü hastaneye kaldırılan hasta ve can kaybında bugüne kadarki en yüksek düzeyleri gördü.
Bu eyaletler içinde özellikle Wisconsin yakından izleniyor. Zira Wisconsin Yüksek Mahkemesi'nin evde kalınması talimatının yasalara aykırı olduğunu hükmederek geçersiz kılmasından bu yana iki hafta geçti. Bu kararın vaka sayılarındaki artışa etkisi olup olmayacağı yakından takip ediliyor.
Asya kıtasında virüsün en hızlı yayıldığı ülke, halihazırda Hindistan. Hindistan'da en yüksek günlük vaka sayısı 8 bini ilk kez aştı. Son 24 saatte 8105 test pozitif çıktı, 265 can kaybı kayıtlara geçti.
Vakaların üçte biri, ülkenin en zengin vilayetlerinden Maharashtra'da görüldü. Haftalarca sokağa çıkma yasağı uygulayan ve ardından salgının patladığı dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinde, hafta içinde ülkedeki hastanelerin kapasitelerinin dolduğunu gösteren videolar paylaşılmıştı.
Bir süredir uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarını hafifletmeye başlayan Orta Doğu'daki Körfez ülkelerinde de bir süredir vaka sayıları artıyor. Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde birkaç hafta önce yavaşlayan vakalar yeniden artış eğilimine girmeye başladı.
Suudi Arabistan'da vaka sayısı 80 binin, Katar da ise 52 binin üzerinde seyrediyor. Katar, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, vaka sayısındaki artışın büyük bölümünün ülke dışından çalışmak için gelenlerden kaynaklandığını bildirdi.
İkinci dalganın patladığı Güney Kore'de 200'den fazla okul, açıldıktan birkaç gün sonra yeniden kapandı. Ülkedeki yaklaşık 50 gün sonra kaydedilen 79 yeni vaka, en yüksek rakam.
Diğer ülkelerde yavaş yavaş normalleşmenin etkileri görülürken, çokuluslu şirketlerin yeniden açılmasıyla yaklaşık 400 Alman yönetici, işçi ve aileleri kiralık uçaklarla Çin'e geri dönüyor.
Alman yayın kuruluşu ARD'nin haberine göre 200 kişiyi taşıyan ilk uçak Cuma gecesi Frankfurt'tan, Tianjin'e havalandı. Bir diğer uçağın da Perşembe günü Şangay'a gitmesi planlanıyor. Çin'de 5.200'den fazla Alman şirket var. Bu şirketlerde bir milyondan fazla kişi çalışıyor.
Ancak, ABD'den sonra en çok can kaybının gerçekleştiği İngiltere'den ciddi bir uyarı var. İngiltere hükümeti bilim danışmanı, Oxford Üniversitesi'nde görevli epidemiyolog Prof. Peter Horby, sokağa çıkma kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle 'ikinci dalga' yaşanabileceği kaygısını dile getirdi.
BBC Radio 4 Today programına konuşan İngiliz bilim insanı, bilim danışmanlarının 'ikinci dalga riskinden büyük endişe duyduklarını' ifade edip halka 'tanınan özgürlüklerden ihtiyatlı faydalanmaları' uyarısını yaptı ve sosyal mesafe, hijyen önlemlerine uyulması gerektiğini vurguladı.
Prof. Horby, "Sosyal mesafe kurallarının gevşetilmek istenmesini anlıyorum ama yüksek vaka ve ölüm sayılarının olduğu geçmişe dönemeyiz" dedi.