07.03.2020 - 11:13 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve daha sonra adına Covid-19 denilen koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 80'den fazla ülkeye yayılırken, Avustralya'dan gelen görüntüler olay yarattı.
6 Mart Cuma itibariyle hastalığa yakalananların sayısı dünya çapında 100 bini aştı.
CNN'in aktardığına göre virüs, 101 bin 400'ün üzerinde kişiye bulaştı. 3 bin 500'den fazla kişi de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Hastalığın yayılışı bir çok ülkede dezenfektan ve maske sıkıntısına, yiyecek stoklarına yönelmeye yol açarken, Almanya'nın Koblenz kentinde 1400 doktor ve sağlık görevlisinin katıldığı Koronavirüs Konferansı'nda, hastalıkla ilgili kaygıların histeriye dönüşmeye başladığı uyarısı yapıldı.
Konferansa başkanlık eden doktor Jörg Brokmann "Tıbbi bir durumla değil siyasi bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.
İngiltere'de 6 Mayıs itibariyle 47 yeni vaka belirlenmesiyle toplam vakaların sayısı 163'e fırladı. Bu, aynı zamanda hastalığın yayılma hızındaki en büyük artış oldu.
Şu ana kadar 20 bini aşkın kişinin Koronavirüs testinden geçtiği İngiltere'de son hastalananlar arasında Londra'daki Heathrow Havalaalanı'nın bagaj bölümünde çalışan iki görevli de var.
Çin'den sonra hastalıktan en çok etkilenen ülkeler olan İtalya ve İran'da okulların, spor faaliyetlerinin iptaliyle hayat felce uğrarken, İran'da yetkililer kentler arasında seyahati engellemek için gerekirse "zor kullanılabileceğini" açıkladılar. Her iki ülkede de hastalığın yayılma hızında artış var.
Çin'de ise hastalığın ilk görüldüğü Wuhan eyaleti ve ülke genelinde Koronavirüsün yayılışının etkili bir şekilde kontrol altına alındığı anlaşılıyor. Çok az yeni vaka var.
1 kişinin hastalıktan öldüğü ABD'nin California eyaletinde olağanüstü hâl ilan edildi. California'da lüks bir yolcu gemisindeki 3500 kişi, Koronavirüs şüphesiyle onlarca yolcu üzerinde yapılan tahliller nedeniyle mahsur kalmış durumda.
Türkiye'de yetkililer şu ana kadar yapılan Koronavirüs testlerinde henüz hiç kimsenin pozitif çıkmadığını söylüyor. Sağlık Bakanı vatandaşları gerekmedikçe yurt dışı seyahatten kaçınmalarını tavsiye etti.
Fransa'da yaşayan Mersinli bir Türk olan Halil Bıçkı'nın hayatını kaybetmesi ise, Türkiye'de büyük yankı buldu. Cenazenin ülke dışına çıkmasına izin vermeyen Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mevcut durumda 2 olan koronavirüse karşı ulusal alarm seviyesinin gelecek günlerde salgının daha fazla yayılmasıyla 3'üncü seviyeye çıkarılabileceğini açıklamıştı.
Fransa'da koronavirüs nedeniyle ölen Türk ile ilgili gelişmeleri CNN TÜRK Fransa muhabiri Arzu Çakır Morin canlı yayında anlattı. Halil Bıçkı isimli 64 yaşındaki Türk vatandaşı Fransa'da virüsün ilk yayıldığı bölgede bu virüse yakalandı ve perşembe sabahı yaşamını yitirmişti.
Dün doktor ve ailesi ölüm haberini duyurdu. Sabah ailesi ile yeniden haberleştik. "Şu anda hepimiz evdeyiz" diyorlar. Halil Bıçkı'nın ailesinin de virüsü taşıma ihtimali var ancak şu ana kadar bir tespit yapılmamış. Evde bir süre güvenlik ve tedbir olarak bekliyorlar.
Koronavirüs nedeniyle ölen Halil Bıçkı'nın cenazesinin Türkiye'ye gönderilmesiyle ilgili ailenin talebi ise henüz yanıt almış değil. Çünkü otopsi işlemlerinin yanı sıra bazı güvenlik tedbirlerinin uygulanması gerekiyor. Ailesi, cenazenin Türkiye'ye gönderilmesine Fransız makamlarının çok sıcak bakmadığını söylüyor.
Avustralya’daki tuvalet kağıdı krizi yüzünden insanlar birbirine girdi. Marketlerdeki tuvalet kağıdı stokları tükenen Avustralya’da, kişi başı dört paketten fazla tuvalet kağıdı alınamıyor.
Avustralya’daki tuvalet kağıdı krizi yüzünden insanlar birbirine girdi. Marketlerdeki tuvalet kağıdı stokları tükenen Avustralya’da, kişi başı dört paketten fazla tuvalet kağıdı alınamıyor.
Havayolu şirketlerinin bu yıl tahminen 113 milyar dolar gelir kaybına uğrayacağı açıklandı. Bu miktar iki hafta önce yapılan kayıp tahminlerinin üç misli.
İnsanların koronavirüs salgınından faydalanmalarını durdurmak için Facebook, yüz maskeleri için reklamları geçici olarak yasaklayacağını açıkladı. Virüs yayıldıkça dünyadaki birçok ülkede, maske kıtlığı görülüyor ve maskeler fahiş fiyatlara satılıyor.
Avrupa'da hastalığın en yaygın olarak görüldüğü ülke İtalya'da hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 48 artarak 197'ye ulaştı. Koronavirüs testinde pozitif çıkanların sayısı da 4 bin 636 oldu. Ülkede bu hafta bütün okullar ve üniversitelerin en erken 15 Mart tarihine kadar kapatıldığı açıklanmıştı.
Başka Avrupa ülkelerinde görülen vakaların bir çoğunun da kaynağını oluşturduğu anlaşılan İtalya'da hükümet ayrıca sinema ve tiyatroları da kapattı ve vatandaşlara "el sıkışmayın, kucaklaşmayın, insanlarla fiziksel temastan kaçının" tavsiyesinde bulundu.
İtalya'dan sonra İran'da Sağlık Bakanlığı sözcüsü kentler arasında seyahati engellemek için gerekirse zor kullanılacağını söyledi. Yetkili "zor kullanma" derken ne kasdettiğine açıklık getirmedi. Fakat yetkililerin, okulların 21 Mart'a kadar kapatılması nedeniyle ailelerin tatile çıkmasından endişe ettikleri ve buna engel olmaya çalıştıkları anlaşılıyor.
Bu tarih İran'da kabul edilen Celali takvimine göre yıl sonuna denk geliyor ve alınan karar tatillerle birlikte okulların Nisan başına kadar kapalı olması anlamına geliyor.
Son dakika haberine göre, İran'da Tahran Milletvekili Fatma Rehber, yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Haber ülke çapında büyük yankı buldu.
İran'da hastalığın en etkili olduğu bölgeler başkent Tahran ile güneyde Şiiler için kutsal olan Kum kenti ve çevresi. Ama hastalık 31 İran vilayetinden 30'unda görüldü.
ABD'nin California eyaletinde, ilk kez bir kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından eyalette olağanüstü hâl ilan edildi. ABD'de hastalıktan ölenlerin sayısı da bu son ölümle 11'e yükseldi.
Yetkililer, Sacramento kenti yakınlarındaki bir hastanade ölen 71 yaşındaki hastanın başka sağlık sorunları olduğunu ve bir yolcu gemisinde bulunduğunu söylediler. California'da hayatını kaybeden hastanın, virüsü San Fransisco'dan Meksika'ya giden bir yolcu gemisinde kaptığına inanılıyor.
ABD'de şu ana dek 16 eyalette, 150 Covid-19 vakası bildirildi. California'ya yanaşan bir lüks yolcu gemisinde onlarca kişide Koronavirüsten kuşkulanılması üzerine yolculara tahliller yapılmaya başlandı ve 3500 yolcu gemide mahsur kaldı.
Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor. Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti. Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.
Koronavirüs orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.
İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin "Çin'de değil, diğer ülkelerde yaşananlar" olduğunu söyledi ve asıl endişenin virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılması olduğunu belirtti.
Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bazı aşıların hayvanlar üzerinde denenme aşamasında olduğu belirtiliyor. İnsanlarda kullanılabilecek bir aşının en iyi ihtimalle gelecek yılın ortalarını bulması bekleniyor. Hayvanlar üzerinde denenen aşılar olumlu sonuç verirse önümüzdeki aylarda insanlar üzerinde deneme aşamasına geçilebilir. İnsanlarda da olumlu sonuç vermesi halinde kitlesel üretime geçilmesinin epey zaman alacağı ifade ediliyor.