16.06.2021 - 09:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rus basınında çıkan haberlere göre, Biden ve Putin arasındaki görüşmeyle bağlantılı olarak Karadeniz'de provokasyonlar iyiden iyiye artmaya başladı.
Rus medyasına göre, Vladimir Putin ile Joe Biden arasında 16 Haziran'da gerçekleşecek olan toplantının arka planında, NATO ve ABD'nin Karadeniz'de bir provokasyon hazırladığı biliniyordu.
Bu hamle, Pentagon ve İttifak üyesi ülkelerin Beyaz Saray ile Moskova arasındaki ilişkilerin düzelmesini engelleme çabalarından kaynaklanıyor.
Soha'nın yayınladığı verilere göre, NATO gemilerinin Karadeniz'de yoğunlaşmasına ek olarak dün bölgeye en az üç NATO gemisinin gönderildiği biliniyor (muhtemelen Karadeniz'e gönderilen dördüncü savaş gemisinden bahsediyoruz).
ABD'nin bu hamlesi, Karadeniz ve Baltık Denizlerinde Rusya, NATO ve Ukrayna arasındaki bir dizi gerilimi takip ediyor. Daha önce, Fransız keşif uçaklarının istihbarat toplamak için Rus savunma tesislerine yaklaştığı bildirilmişti.
Öte yandan, ABD 6. Filosu, bölgede güvenlik operasyonları yürütmek üzere bir Amerikan muhrip gemisinin Karadeniz'e doğru yola çıktığını duyurdu. Bu sınıftaki gemiler Tomahawk seyir füzeleri, Harpoon gemisavar füzeleri ve SM-3 füzesavar füzeleri ile silahlandırılmış durumda.
Batı basınında çıkan haberlere göre, NATO'nun eylemlerine yanıt olarak Rusya nükleer denizaltısını İngiltere kıyılarına gönderebilir.
İki Amerikan F-35 avcı uçağı Suriye'deki Rus askeri tesislerine yaklaşmaya çalıştı. Bununla birlikte, Khmeimim hava üssünde ve Suriye, Tartus'taki Rus deniz üssünde konuşlu Rus hava savunma sistemleri, iki hayalet uçağın yaklaştığını tespit etti ve bir Rus Su-30SM, ABD uçaklarını engellemek için uçuşa geçti.
Avia.pro haber ajansının elde ettiği verilere göre, elektronik karşı önlemleri aşan Rus savaş uçağı, iki Amerikan F-35'ine tamamen fark edilmeden yaklaşmayı başardı.
Bu, ABD Hava Kuvvetleri pilotları için tam bir sürpriz oldu. Sayısal üstünlüğe rağmen, F-35 savaş uçakları hemen geri dönüp sınır bölgesini terk etmek zorunda kaldı.
Bu olaya ilişkin bilgiler doğu medyası tarafından da doğrulanırken, olayın Amerikalı pilotların kafasını karıştırdığına ve onları korkuttuğuna dikkat çekildi.
F-35 pilotları korktular ve başarısızlıklarını anladılar. Pilotlar, uzun süre düşünmeden tehlike bölgesinden ayrılmayı tercih ettiler.
Bugüne kadar, bu, Amerikan F-35'lerinin Rus Su-30 savaşçıları tarafından ele geçirilmesini içeren ikinci olay oldu.
ABD ve NATO'nun Rusya'ya karşı savaş planları yaptığı ortaya çıktı. Rus basını uygulamaya konulması düşünülen planların detaylarını bildirdi. Haberde şu ifadelere yer verildi:
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri, Rus donanmasına karşı F-35 savaş uçaklarını kullanmayı planlıyor. ABD ordusuna göre, bugün Rus filosuna karşı koymanın en etkili yolu bu.
The National Interest tarafından sağlanan bilgilerden de anlaşılacağı gibi, Rus Donanması Baltık Filosu'nun gemileri, ABD Hava Kuvvetleri, Polonya ve Norveç'in F-35 avcı uçaklarının saldırıları ile bastırılabilir.
Bu savaş uçakları, Tomahawk füzeleri vuruş mesafesindeyse Amerikan savaş gemileri için hedef bulmak için de kullanılabilir.
Avrupa harekat sahasında Rusya ile büyük çaplı çatışmalar olması durumunda, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO, Moskova'ya karşı koymak için (nükleer olmayan) cephaneliklerinin tamamını kullanacak.
Danimarka, Polonya ve Norveç Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-35 avcı uçakları, Baltık Denizi'ndeki Rus savaş gemilerini takip edebilecek ve koordinatlarını saldırı için Amerikan savaş gemilerine iletebilecek
Rus analistler, Rus ordusunun modern hava ve füze savunma sistemleriyle donanmış olduğuna ve ABD'den gelen saldırının neredeyse kesinlikle püskürtülebileceğine inanıyor.
ABD ordusu, Rus denizaltıları ve onların "görünmez olma" özellikleri ile başa çıkmak için radikal bir yöntem önererek, her Rus denizaltısının tam konumunu bildiğine dair daha önceki iddiaları yalanladı.
Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri, Rus denizaltılarını izlemek ve denizaltıların hareketi üzerinde tam kontrol sağlamak adına tam konumlarını hesaplamak için devasa bir uçak ağı kullanmayı planlıyor.
Aslında, Amerikan medyasının ABD Donanması'nın askeri temsilcilerine atıfta bulunarak belirttiği gibi, bugün ABD Donanması ve keşif uçakları tüm Rus denizaltılarını kontrol etme yeteneğine sahip değil ve bu nedenle uçak ağının kullanımı Rus denizaltılarına karşı çok daha geniş fırsatlar sunacak.
Rus Donanması kısa süre önce Kuzey Atlantik Okyanusu'nda büyük ölçekli denizaltı tatbikatları yapmaya başladığında, Avrupa başkentlerinde alarm zilleri çaldı.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, en büyük deniz kuvvetlerine sahip ülkeler - İngiltere ve Norveç - Amerikan P-8 programına katılmayı seçtiler.
Diğer Avrupalı Müttefikler yerel bir çözüm aramayı tercih ediyor ancak büyüyen denizaltı tehdidine, yeni bir Avrupa denizaltısavar uçağı piyasaya çıkana kadar geçici bir müdahalenin gerekli olacağını anladılar.
Bu geçici çözümün sağlanması için Ocak 2020'de bir teklif talebi gönderildi ve görünüşe göre kazanan belli oldu.
Washington,ilk olarak ortaya çıkan denizaltı tehdidini ortadan kaldıracak, ikinci olaraksa ABD Donanması üzerindeki baskıyı azaltacak.
Öte yandan, analistler ABD'nin denizaltısavar Boeing P-8A Poseidon'un satışından kar elde edebileceğini ancak bu uçağın da yeteneklerinin çok sınırlı olduğunu belirtiyor.
Doğu Akdeniz'de bir Rus denizaltısını bile takip edemeyen uçakla Atlantik'te nükleer denizaltının koordinatlarını belirleme girişimi, bir piyangoya dönüşebilir.