10.10.2020 - 17:35 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İki gün üst üste 360 bin rakamının ortaya çıkmasıyla yeryüzü bir kez daha yüzyılın kabusuyla yüzleşti, hızla yayılan haberler dünya çapında korkuya yol açtı.
Başkan Donald Trump'ın bile koronavirüse yakalandığı, 7 milyon 667 binle yeryüzünde en çok vakanın kayıtlara geçtiği ABD'de, en üst düzey uzmanın sözleri depreme yol açtı. Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesi ve ülkedeki en üst düzey salgın yetkilisi Dr. Anthony Fauci, Beyaz Saray'ı Covid-19'un bulaşmasına katkıda bulunan bir etkinlik düzenlemekle suçladı.
CBS News yayınına katılan Dr. Fauci, Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme Yargıcı adayını tanıttığı toplantıyı 'süper-bulaştırıcı etkinlik' olarak tanımladı. Dr. Fauci'ye Beyaz Saray'da maske takma ve sosyal mesafeyi korunma konusundaki isteksizlik soruldu. Fauci "Veriler manzarayı ortaya koyuyor. Beyaz Saray'da süper bulaştırıcı bir etkinlik yapıldı. İnsanlar kalabalıkta bir aradaydı ve maske takmıyorlardı" dedi.
26 Eylül'de Başkanın Yüksek Mahkeme Yargıcı adayı Amy Coney Barrett için yapılan etkinliğin, Beyaz Saray'daki yayılımın kökeninde olduğu sanılıyor. Başkan Trump ve eşi Melania'nın yanı sıra, bu etkinliğe katılıp, Covid-19 olanlar arasında, iki senatör ve Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kellanne Conway de bulunuyordu.
Dr. Fauci ayrıca, uzmanların son altı aydır maske takılmasını tavisye ettiğini söyledi ve koronavirüs 'devası' sözlerini kınadı. Trump, askeri hastade gördüğü tedavi sırasında kendisine uygulanan deneysel tedaviden deva diye bahsediyordu.
Salgının başından bu yana imza atmadığı rezalet kalmayan ABD lideri Trump ise, bir koronavirüs testi daha yaptıracağını ve seçim yarışının başabaş geçmesi beklenen Florida eyaletinde düzenlenecek bir mitinge katılmayı umduğunu söyledi.
"Kendimi gerçekten çok iyi hissediyorum. Geri geldim çünkü mükemmel bir fiziksel yapıya sahibim" diyen Trump, hafta içinde rakibi Joe Biden ile karşı karşıya geleceği ikinci televizyon tartışmasından çekildiğini açıklamıştı. Tartışmanın internet bağlantısıyla yapılacağının açıklanması üzerine Trump, "Sanal tartışmalarla vaktimi harcayamam" demişti.
Bunun üzerine ABD'de başkan adayları arasında gelenekselleşen televizyon tartışmalarının nasıl ve ne zaman yapılabileceği konusunda tartışmalar alevlendi. Şimdilik Miami'de 22 Ekim günü yapılması planlanan salon tartışmasının hala düzenlenebileceği düşünülüyor. Trump'ın kampanya ekibi, iptal edilen 15 Ekim tarihi yerine, seçimden 5 gün önce 29 Ekim'de yüz yüze üçüncü bir tartışma daha yapılması gerektiğini söylüyorsa da Biden kampanyası önceden belirlenmiş tarihler dışında yeni bir tartışma düzenlenmesini kabul etmiyor.
Hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlar son seçimleri Trump'ın yüzde 1'den biraz fazla bir farkla aldığı Florida'nın bu seçimde de sonucu belirleyebileceğini düşünüyor. Florida ayrıca tarihsel olarak da seçimin yönünü belirleyen bir eyalet olarak görülüyor. Son 14 başkanlık seçiminin 13'ünde Florida'yı alan aday, başkanlığı da kazandı.
Donald Trump 2016 yılında Florida'yı kazandığında sandık çıkış yoklamaları onun, 65 yaş üzeri seçmen grubu içinde yüzde 17 daha fazla oy aldığını ortaya koydu. Toplam oylar sayıldığında ucu ucuna kazandığı eyaletteki başarısını yaşlı seçmene borçluydu.
Düşük vergiler ve yumuşak iklimiyle emeklilerin gözdesi Florida, her beş seçmenden birinin 65 yaşın üzerinde olduğu bir eyalet. Fakat kamuoyu yoklamaları, bu kez çok sayıda yaşlı seçmenin, koronavirüs krizinde izlediği politikalar ve sosyal güvenlik yardımlarında yapmayı düşündüğü kesintiler nedeniyle Trump'tan uzaklaştığına işaret ediyor.
Başkan'ın koronavirüs pozitif olduğunun ortaya çıkmasından bu yana çok sayıda ciddi yoklama yapılmadı ama bu hafta CNN trafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Biden ülke çapında açık farkla önde. Aynı yoklamaya göre Amerikalıların üçte ikisi Trump'ın kendi hastalığı konusunda sorumsuzca davrandığını düşünüyor. Trump'ın bu nedenlerle biran önce kampanyasını yeniden başlatmak ve özellikle de hayati önemdeki Florida'ya yoğunlaşmak istediği düşünülüyor.
Avrupa kıtası ise salgının yeni dalgasıyla birlikte koronavirüsle kavruluyor. Koronavirüsün ilk tespit edildiği Avrupa ülkesi olan ve ikbaharda salgının merkez üssü haline gelen İtalya'da, bir günde 5 bin 372 teşhis konuldu. Böylece günlük vaka artışı, salgının ülkeyi sarstığı mart sonundaki seviyelere geri döndü. İtalya'da Şubat sonundan bu yana 343 bin 770 vaka ve 36 bin 111 ölüm kayıtlara geçti.
Açık havada maske kullanılmasını zorunlu hale getiren ülkede, çekimleri başkent Roma'da süren Görevimiz Tehlike 7 filmi Covid-19 hastalarının da tedavi edildiği bir hastanenin set olarak kullanılması üzerine tartışmalara neden oldu. Sapienza Üniversitesi'ne bağlı Policlinico Umberto I hastanesinde, başrol oyuncusu Tom Cruise ile birlikte yaklaşık 180 kişilik film ekibinin, set ekipmanları ve kamyonlarının 'kaos' yarattığından şikayet ediliyor.
Policlinico Umberto I hastanesinde halen yaklaşık 140 Covid-19 hastası tedavi görüyor. Sağlık personeli ve sendikalar, film setinin Covid-19 hastalarına ayrılan asansörlere yaklaşık 10 metre mesafede kurulduğunu, bu durumun 'kabul edilemez bir karışıklık yarattığını' söylüyor.
İtalyan basınında yer alan haberlere göre, özellikle başrol oyuncuları Tom Cruise ve Hayley Atwell'i görmek isteten hayranların hastane önünde toplanması da sıkıntı yaratıyor. La Repubblica gazetesine konuşan bir sağlık çalışanı, "Geçen sabah durum gerçekten kaotikti, film ekibi tüm hastaneye yayılmıştı, aralarında Covid-19 hastalarının da olduğu sedyelerin yakınında bile film operatörleri vardı" dedi.
Görevimiz Tehlike 7 filminin İtalya çekimlerinin geçen Şubat ayında Venedik'te yapılması planlanıyordu. Ancak koronavirüs krizi nedeniyle Venedik'teki çekimler iptal edilmişti. Roma'daki çekimlerin kente 18 milyon Euro gelir getirmesi, belediyenin kasasına da 1.1 milyon Euro girmesi bekleniyor.
Bugün başkent Roma'da hükümetin koronavirüs önlemlerini protesto edenler gösteri düzenledi. Polisle karşı karşıya gelen protestoculardan bazıları gözaltına alındı.
Cuma günü 13 bin 864 testin pozitif çıktığı İngiltere'de, hükümet karantina nedeniyle kapanacak şirketlerde çalışanların maaşlarının üçte ikisinin ödeneceğini duyurdu.
İngiliz basını, ülkenin kuzeyinde hayata geçirilmesi beklenen yeni önlemler öncesinde ise birçok şehirdeki barlar ve pubların dolup taştığını bildiriyor. Newcastle, Liverpool ve Birmingham'da kalabalıklar barlara son kez gitti, Pazartesiden itibaren bölgede söz konusu işletmelerin kapanacağı tahmin ediliyor.
İngiltere'de salgında kapanan bar ve restoranlar 4 Temmuz'da yeniden açılmıştı. Ancak Başbakan Boris Johnson'ın gelecek hafta ülkenin kuzeyindeki, Liverpool, Manchester ve Newcastle'ın da dahil olduğu kentlerde bar, kafe ve restoranların yeniden kapatılacağını açıklaması bekleniyor.
İngiltere'de iş dünyasından sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, ülkedeki Covid-19 vakalarının yaklaşık üçte birinin bar ve restoran kaynaklı olduğunu söyledi. Zahawi'ye göre, milletvekillerine de sunulan raporda vakaların yüzde 33'ünün bar ve restoranlardaki etkileşimden kaynaklandığı belirtiliyor.
Bir başka Avrupa ülkesi Fransa'da son 24 saatte 20 bin 339 tanı konulmasıyla salgının başından bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Böylece koronavirüse yakalananların sayısı 691 bin 977'ye yükseldi.
Vakaların patladığı Almanya'da ise 4 bin 721 test pozitif sonuç verdi, 15 hasta öldü. Toplam vaka sayısının 319 bin 381'e çıktığı ülkede, Hamburg kentinde polisler barlarda kimlik kontrolü yaptı.
Çekya'nın başkenti Prag'da restoranlar ve publar akşam 20.00'den sonra kapanıyor. Prag sakinleri pubların kapanmasıyla sokaklarda eğlenmeye devam etti.