02.03.2021 - 22:17 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Salı sabahı Endonezya'da yanardağ patladı ve havaya binlerce metrelikmuhteşem bir kül sütunu püskürterek, toz mavisi gökyüzünü olayı aşağıdan seyreden yerlilerin görüşünden neredeyse gizledi. Volkanologlar, Sinabung Dağı canlanırken, Sumatra'nın 5 bin metre yukarısında enkaz püskürtüldüğünde 13 ayrı patlama kaydetti.
etkililer, son yıllarda etrafında 5 kilometrelik bir dairede yaşayan olmaması nedeniyle can veya mal kaybı riskinin düşük olduğunu söyledi.Tahliye emri verilmedi ve uçuşlarda herhangi bir aksaklık bildirilmedi ancak yerel halk işi şansa bırakmıyor.
41 yaşındaki Roy Bangun AFP haber ajansına verdiği demeçte, bölge sakinlerinin korktuğunu birçoğunun kalın volkanik külden kaçınmak için kapalı alanlarda kaldığını anlattı.
Sinabung'da bir izleme görevlisi olan Muhammad Colleen Asrori, Salı günkü duman ve kül bulutunun 2010'dan beri gördüğü en büyük duman olduğunu söyledi ve daha da büyüyebileceği konusunda uyardı.
Asrori, 'Büyük lav kubbesi herhangi bir anda patlayabilir ve daha büyük bir sıcak bulut çığına neden olabilir' dedi.
Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi, herhangi bir can kaybı veya yaralı bildirmedi ancak bir yetkilinin daha önce insanlara kraterden en az 4 kilometre uzakta kalmaları için çağrı yaptığını söyledi.
8 bin 530 fit yüksekliğindeki bir yanardağ olan Sinabung'da 2010 yılında meydana gelen bir patlamada iki kişi hayatını kaybetmişti. Yanardağ o zamana kadar yüzlerce yıl bir hareket göstermemişti.
Başka bir uyku döneminden sonra, 2013'te tekrar patlak verdi ve o zamandan beri de aktif kalmaya devam etti.2014'teki bir patlamada en az 16 kişi ölürken, 2016'daki patlamada 7 kişi hayatını kaybetti.
Sinabung Dağı'nın etkinliği geçen yıldan bu yana arttı ve Kuzey Sumatra eyaletindeki yanardağ için uyarı ikinci en yüksek seviyeye yerleştirildi.
Sosyal medyadaki videolarda, mavi gökyüzüne bir beyaz kül sütunu gönderen patlama nedeniyle sakinler arasında küçük çaplı bir panik yaşandığı görülüyor.
17.000'den fazla ada ve adacıktan oluşan bir takımada olan Endonezya'da yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunuyor.Bölge, sık sık sismik aktivitenin meydana geldiği Pasifik Okyanusu'nu çevreleyen tektonik plaka sınırlarından oluşan 'Ateş Çemberi' üzerinde oturuyor.
Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Java adasındaki Merapi Dağı da lav selleri oluşturarak bu hafta patlamıştı