06.05.2021 - 16:02 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD'nin başını çektiği NATO orduları, 26 farklı ülkenin katılımıyla 16 Avrupa ülkesinde Rusya'ya karşı muhtemel bir savaşı canlandırmaya başlarken ilk sıcak fotoğraflar sınırdan geldi.
Geçtiğimiz ay yükselen Ukrayna gerilimiyle Kırım çevresinde devasa bir gövde gösterisine imza atan Rusya, NATO'nun Defender Europe 2021 tatbikatını saniye saniye izliyor.
Son çeyrek asırın en büyük tatbikatını başlatan NATO ve ABD, Rusya sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Estonya'nın Tapa üssünde füzeler ateşledi.
ABD ordusuna ait bir M270 çoklu roketatar sistemi ve diğer ramparlardan fırlatılan füzelerin fotoğrafları resmen yayınlandı, ittifakın gerçek mermiler kullandığı diğer cephelere ilişkin bilgiler verildi.
Buna göre, Rusya'nın güneyinde yer alan Romanya ve Bulgaristan'da da tatbikatın benzer bölümleri icra ediliyor. Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında uçan helikopterden kareler de yine resmi sitede paylaşıldı.
Kırım çevresinde onlarca savaş uçağı bırakan Rusya, Estonya'ya konuşlandırılan F-35'lerden rahatsızlığını da gizlememişti. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, askerlerine NATO'nun vereceği gözdağı için "Derhal müdahalede bulunmaya hazır olun" demişti.
Rus medyası, Estonya'ya konuşlandırılan F-35'lere karşılık 18 adet Su-30 ve Su-35 jetini Rusya lideri Vladimir Putin'in Doğu Avrupa'daki tek değerli müttefiki Aleksandr Lukaşenko'nun ülkesi Belarus7a gönderildiğini yazmıştı.
Rus medyasında günün en çok dikkat çeken haberi, Kamçatka Yarımadası'ndan. Haberlere göre, Vilyuchinsk kentindeki Rus deniz üssüne ABD'ye ait savaş uçağı yaklaştı.
Rusya'nın en büyük nükleer denizaltılarına ev sahipliği yapan Avacha Körfezi'ndeki üssün yakınlarında ABD keşif uçağı RC-135V görüldü. Üste alarm verildi, hemen ardından Rus jetleri havalandı.
Medyada yer alan haberler henüz Rusya Savunma Bakanlığı tarafından resmi olarak doğrulanmış değil ancak orduya yakın internet siteleri de söz konusu gelişmeyi sayfalarına taşıdı.
Ukrayna sınırına yığdığı devasa orduyu çeken ancak Kırım çevresinde onlarca savaş uçağı bırakan Rusya lideri Vladimir Putin, yeni adımını Nisan ayının son haftasında Karadeniz'de resmen gösterdi. Rus ordusu tek bir savaş gemisi için Karadeniz'in bazı bölgelerini kapattı, Moskva füze gemisinin Kırım açıklarında yaptığı atışın görüntülerini resmi medya yayınladı.
Sivastopol limanından Karadeniz'e açılan Moskva gemisinden özel görüntüleri ekrana getiren ordu televizyonu Zvezda, güvenlik için hem deniz hem de hava sahasının kapatıldığını yazdı.
Kırım'a konuşlandırılan onlarca Rus Su-27 ve Su-35 jetinin görüntüleri, hafta içinde yayınlanmıştı. Video kaydı, Rusya lideri Vladimir Putin'in yaklaşık 40 savaş uçağını Kırım Yarımadası'ndan çekmediğini gösteriyor.
Rusya'nın resmi olarak söz etmediği bir başka konu, Ukrayna ve Kırım sınırlarında büyük miktarda akaryakıt, mühimmat ve diğer malzemelerin bırakıldığı gerçeği. Yerel medyaya yansıyan haberlere göre, Rusya'nın birlikleri Ukrayna sınırından çekmesine rağmen Pogonovo askeri üssündeki silahlar ve ekipmanlar olduğu gibi kalacak.
Ukrayna'ya açık şekilde destek veren ABD ise, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Mayıs ayında Kiev'e gönderiyor. CNN International, Blinken'ın ziyaretini Ukraynalı kaynaklarına dayandırdı.
Rus ordusu, Nisan ayı içerisinde Kırım çevresinde şimdiye kadarki en büyük gövde gösterisine imza attı. Rusya lideri Vladimir Putin'in Kırım ve Ukrayna sınırına bir ordu yığmasıyla neredeyse Karadeniz üzerinde şimşek yüklü bulutlar çarpışıyordu.
Gövde gösterisinde 10 bini aşkın askerin yanı sıra 40'ı aşkın savaş gemisi ve 200'den fazla jet vardı. Savunma Bakanlığı'nın resmi televizyonu Zvezda, Karadeniz'e doğru ateşlenen füze yağmurunu ekrana getirdi. Kırım'daki dev tatbikatta ayrıca Rus ordusuna ait savaş gemileri çıkarma yaptı, fırlatılan füzeler Karadeniz üstündeki hedefleri yerle bir etti.
Rusya, Ukrayna geriliminin ortasında 'Batı'yı kandırmak' için şişirilebilir tanklar, füzeler ve savaş uçaklarından oluşan bir 'tuzak ordusu' konuşlandırdı. Süper gücün 'şişme ordu'su, ülke çapında askeri tatbikatlarda kullanıldı.
Putin'in dakikalar içinde şişebilen tuzakları, bu hafta başkent Moskova yakınlarındaki ormanda görüldü. Ordudan yapılan açıklamada, “Şişirilebilir ekipman, kullanılan özel malzemeler sayesinde orjinaliyle neredeyse aynı görünüyor" denildi.
Zvezda'nın yayınladığı kayıtta, 'Rus ordusunun en sıra dışı teçhizatıyla donanmış' 45. mühendis-kamuflaj alayı yer aldı. Ormanda bulunan bir hava sahasındaki cephaneliklerin içinde, uçaksavar füze görünümü altında bir MiG-31 ve Su-27 jetlerine benzeyen şeyler de var.
Rusya Savunma Bakanlığı “Tanklar, havacılık ve hava savunma sistemleri Moskova bölgesine taşındı, böylece 'düşman' sadece gizli bir hava alanı bulmakla kalmayıp aynı zamanda uydu görüntülerini de elde etme şansına sahip oldu. "
Şişme ordunun arkasındaki devlet bağlantılı şirket olan Rusbal, düşmanı kandırmanın maliyetinin gerçek silah satın almanın bir parçası olduğunu söylüyor.
Ukrayna'nın doğusunda Mart ayı sonunda ateşkesin havaya uçmasıyla tırmanan gerilimin hemen ardından, yeryüzünün en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya yarım milyon askerini harekete geçirdi. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.
Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."
Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.
Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.
Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.
Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.