28.02.2020 - 00:02 | Son Güncellenme:
AA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, son günlerde Çin dışındaki ülkelerde pek çok yeni tipkoronavirüs (Kovid-19) vakasının çıkmasıyla, virüsün "belirleyici bir noktaya" ulaştığını açıkladı.
Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19'un Çin'de kontrol altına alınıyor gibi göründüğünü belirterek, "Ama bildiğiniz gibi dünyanın geri kalanında olanlar şimdi bizim en büyük endişemiz." dedi.
Dün düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 için "salgın (pandemi)" kelimesinin kullanılmasına karşı çıkan Ghebreyesus, bugün ise "Virüs, salgın (pandemi) potansiyeli taşıyor." ifadesini kullandı.
Ghebreyesus, virüs için endişeye kapılınmaması çağrısında bulunarak, "Şimdi korkmanın zamanı değil ama enfeksiyonu önlemek ve hayat kurtarmak için harekete geçme zamanı." değerlendirmesini yaptı.
"Bu ülkelere tavsiyem, hızlı hareket etmeleridir"Son birkaç günde Çin dışında rapor edilen vaka sayılarının, ilk kez Çin'deki yeni duyurulan vaka sayılarını aştığını anımsatan Ghebreyesus, "Belli bir noktaya ulaştık." dedi.
Ghebreyesus, son 24 saatte ilk kez Brezilya, Gürcistan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Norveç, Pakistan ve Romanya'da Kovid-19 vakalarının ortaya çıkmasına ilişkin, "Bu ülkelerin her birine mesajım şudur ki; bu sizin için bir fırsat penceresi." ifadesini kullandı.
Bu ülkelerin virüse karşı şu anda agresif şekilde mücadele vermeleri durumunda, virüsün kontrol altına alınabileceğine işaret eden Ghebreyesus, "İnsanların hasta olmasını engelleyebilirsiniz, hayat kurtarabilirsiniz. Dolayısıyla bu ülkelere tavsiyem, hızlı hareket etmeleridir." diye konuştu.
"Virüs, grip değildir. Doğru önlemlerle frenlenebilir"Ghebreyesus, virüsün İran, İtalya ve Güney Kore'de "neler yapabileceğini" gösterdiğine değinerek, "Ancak bu virüs, grip değildir. Doğru önlemlerle frenlenebilir." dedi.
İki haftadan uzun süredir Belçika, Kamboçya, Hindistan, Nepal, Filipinler, Rusya Federasyonu, Sri Lanka ve Vietnam'dan yeni vaka bildirilmediğini aktaran Ghebreyesus, bununla beraber salgının her ülkeyi vurabileceği ve sınır tanımadığını kaydetti.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Yardımcısı Masume İbtikar da koronavirüse yakalandı.
İtalya'yı çalkalayan koronavirüs salgınında Vatikan'dan iptal haberleri var. Papa Francesco, hafif bir rahatsızlık nedeniyle Katolik din adamlarıyla buluşmasını kaçıracak.
Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun dün burnunu silerken görüldüğü fotoğrafları AP ve Reuters haber ajansları servis etmişti.
İran'ın 23 eyaletinde koronavirüs nedeniyle cuma namazı kılınmayacakİran'ın başkenti Tahran başta olmak üzere yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının görüldüğü 23 eyalette cuma namazının kılınmayacağı duyuruldu.
İran Cuma İmamları Politika Belirleme Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanı Said Nemeki ve Koronayla Mücadele Merkezinin uyarıları üzerine vatandaşların sağlığını korumak amacıyla bu kararın alındığı belirtildi.
Konseyin açıklamasına göre, yarın cuma namazı kılınmayacak 23 eyalet şunlar:
Tahran, Kum, Gilan, Rezevi Horasanı, Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Hemedan, İsfahan, Mazenderan, Erdebil, Elburz, Huzistan, Simnan, Sistan-Beluçistan, Fars, Kazvin, Kürdistan, Kirmanşah, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Gülistan, Loristan, Hürmüzgan ve Yezd.
İran'da toplam 31 eyalet bulunuyor.
İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, bugün yaptığı açıklamada, ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle can kaybının 26'ya, vaka sayısının da 245'e yükseldiğini aktarmıştı.
Avrupa'da Kovid-19 vakaları artmaya devam ediyorÇin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları Avrupa'da artmaya devam ediyor. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, düzenlediği basın toplantısında, ülkede yeni tip koronavirüse yakalananların sayısının 38'e yükseldiğini söyledi. Bu hastalardan 12'sine virüsün başka kişilerden bulaştığını, araştırmaların sürdüğünü ifade eden Veran, vaka sayısının artabileceği uyarısında bulundu.Veran, yeni tip konoravirüs teşhisi konulan kişilerden 3'ünün asker olduğunu belirtti.Fransız basınındaki haberlere göre, Ulusal Meclis, Çin'e seyahat gerçekleştiren bir milletvekilinden tedbir amacıyla 14 gün evinde kalmasını istedi.Kovid-19'a yakalanan kişilerden 11'inin iyileştiği ve 2'sinin yaşamını yitirdiği kaydedilmişti.
İtalya'da ölü sayısı 17’ye yükseldiİtalya Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 17’ye çıktığını açıkladı.Virüsün bulaştığı kişi sayısının da 650’ye ulaştığını dile getiren Borrelli, iyileşenlerin sayısının 45’e yükseldiğini kaydetti.Kuzey İrlanda ve Birleşik KrallıkKuzey İrlanda'da ilk kez yeni tip koronavirüs vakası tespit edilirken Birleşik Krallık’taki toplam sayı 16'ya çıktı.Sağlık yetkilileri, hastanın İtalya'nın kuzeyinden Dublin'e geldiğini söyledi.İngiltere'de gün içinde açıklanan ve virüsü İtalya ile İspanya’da kaptıkları belirtilen iki yeni hastanın ardından, bir okul ve sağlık kliniği de kapatıldı.AvusturyaAvusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Twitter'den yaptığı açıklamada, ülke genelinde Kovid-19 vakasının 5'e yükseldiğini, üçünün başkent Viyana’da, ikisinin ise İtalya sınırındaki Tirol'de olduğu bilgisini paylaştı.
İspanyaİspanya'da vaka sayısı 23’e çıktı.Bunlardan 3’ünün virüsün bulunduğu riskli ülkelere ( Çin, İran, Kuzey İtalya, Güney Kore, Singapur) seyahat etmedikleri, İspanya'da hastalığa yakalandıkları bildirildi. Vakalardan sadece birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.Bu arada İspanya 1. ve 2. lig kulüplerinin bağlı olduğu La Liga kurumu, Çin Süper Ligi ile yaptığı organizasyon kapsamında "Çin halkına destek" için pazar günü oynanacak Real Madrid-Barcelona maçına, Çin'in Vuhan Zall F.C takımının davetli olarak geleceğini duyurdu.Vuhan Zall F.C. takımı, yaklaşık bir aydır Cadiz'de kampta bulunuyordu.İsveçİsveç Halk Sağlığı Kurumunca yapılan açıklamada, bugün 5 kişide virüs tespit edildiği belirtildi.Açıklamada, virüs tespit edilenlerden 3'nün yurt dışı tatilinden kısa süre önce döndükleri, diğer ikisinin ise İsveç’te bulundukları kaydedildi.Açıklamada, ülkedeki yeni tip koronavirüs vakasının 7'ye çıktığı bildirildi.Hollanda'da ilk Kovid-19 vakası tespit edildiHollanda’nın Tilburg kentinde, bir kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi. Hollanda Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsünce yapılan yazılı açıklamada, bu akşamdan itibaren Tilburg Hastanesinde karantina altına alınan bir erkekte virüse rastlandığı belirtildi.Açıklamada, bir süre önce İtalya'nın Lombardije bölgesini ziyaret ettiği belirlenen kişinin kimlerle iletişimde bulunduğunun araştırıldığı ifade edildi.Bunun nedeninin hastalığın ülkeye daha fazla yayılmamasını önlemek için yapıldığı kaydedildi.