01.02.2020 - 20:08 | Son Güncellenme:
DHA - AA
Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Ankara'ya indi.
Milli Savunma Bakanlığı, "Hava Kuvvetlerimize ait KBRN uzmanları, Çin’in Vuhan kentinden gelen uçağımıza arındırma işlemi uygulamaya başladı." ifadelerini kullandı.
32 saat sonunda Vuhan'dan Ankara'ya gelen uçak uzmanlar tarafından böyle arındırılıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Özellikle bu yolculuk sürecinde maske dahil alınması gereken tüm tedbirler alınarak getirildi. İrfan hocamız ile telefonda görüşme yaptım. Yolcularımızın hiçbirinde hastalık belirtisi yok. Görüştüğüm pilot da uçuş süresince hiçbir sorun yaşanmadığını ifade ettiler. Hasta kabulü yapmayan sadece bu yolcularımızın kullanacağı bir hastane organize ettik." ifadelerini kullandı.
Koca, "Olaya ciddiyetle yaklaştığımızın altını çizmek istiyorum. Bugüne kadar korona virüs tanısı olan hastamız olmadı. 6 yaşındaki Çinli vatandaşın da bugün çıkan sonucu negatif oldu. Onu da buradan ifade etmek istiyorum ve bu süreci özellikle üniversitelerimizde yetkin olduğunu bildiğimiz akademisyenlerimizden oluşan geniş bir bilim kurulu oluşturduk. Bilim kurulu her gün bir araya gelerek alınması gereken tedbirleri alarak bu süreci götürmeye çalışıyoruz. Bu süreci kamuoyu ile paylaşamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Uçaktaki 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne götürüldü.
Uçak ile içinde bulunan malzemeler de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak. KBRN gaz maskesi ve KBRN kıyafeti giymiş personel tarafından özel kimyasallar ve teçhizat kullanılarak, uçağın iç ve dış arındırma işlemleri yapılacak. Sonrasında da meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı'nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirilecek.
Sağlık Bakanlığınca planlanan büyük tahliye operasyonu kapsamında, 2 enfeksiyon uzmanı, 4 enfeksiyon kontrol hemşiresinin de yer aldığı Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi uçak dün saat 12.05'te Çin'in Vuhan kentine hareket etmişti. Uçakla, Çin'e tıbbi yardım malzemesi de taşınmıştı.
Milli Savunma Bakanlığı yaptığı paylaşımda "“Koca Yusuf Operasyonu” başarılı şekilde tamamlandı. Türk ve dost ülke vatandaşlarını Çin’in Vuhan kentinden alarak Ankara’ya getiren uçağımız yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunu tamamlayarak Ankara’daki Etimesgut Havaalanına indi." ifadelerini kullandı.
Uçakta bulunanlar, 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir her birinin tetkikleri yapılacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.
Yolcuların eşyaları uçaktan böyle indirildi.
Eşyalar kurulan özel çadırda dezenfekte edilecek.
Ambulans ve ekipler havalalimanında böyle beklemişti.
Yolcular, Dr. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk ediliyor.
Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ekibi yolcuları böyle bekliyordu.
Vuhan kentinde bulunan Türk vatandaşlarının belli noktalarda toplandıktan sonra havalimanına intikallerinin yapıldığını anlatan Önen, "Sevindirici yönü, vatandaşlarımızın hiçbirisinde bu virüsle alakalı herhangi bir vaka yok. Sadece Vuhan değil, Çin'in genelinde de hiçbir vaka Türk vatandaşları için söz konusu değil." dedi.
Olayı en başından beri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ciddi şekilde takip ettiklerini belirten Önen, sıkı karantinanın uygulandığı ülkede böylesi bir nakil operasyonunu yapabilmenin zorluğuna dikkati çekti.
Vuhan'daki vatandaşlara ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Önen, "Giderken uçağımız boş gitmedi. Çin'e tıbbi malzeme yardımında bulunduk. Bu, Çin makamları tarafından da şükranla karşılandı." diye konuştu.
Önen, bu yardımın Çin halkının da takdirini topladığını, sosyal medyada bu konuda paylaşımlar yer aldığını dile getirerek, Türkiye'nin büyük ülke olmanın gereğini yerine getirdiğini söyledi. Uçağa binen 42 kişide herhangi bir şekilde koronavirüse rastlanmadığını tekrarlayan Önen, gelen kişilerin iki hafta süreyle Zekai Tahir Burak Hastanesinde izleneceğini bildirdi.
Bir soru üzerine 6 kişinin kendi istekleriyle uçağa binmediğini belirten Önen, bu kişilerin "kimlik bilgilerinin bazı sitelerde paylaşılmasını" gerekçe gösterdiklerini aktardı.
Başka bir soru üzerine Çin'de virüsün görülmediği eyaletin kalmadığına işaret eden Önen, buna karşın Çin makamlarının, ilk günlerdeki hızlı yayılma durumunun kontrol altına alınmaya başlandığını aktardığını kaydetti.
Çin'den tahliye edilen vatandaşlar 14 gün boyunca bu hastanede , 14 gün süreyle tek kişilik odalarda takip edilecek.
Yolcuları taşıyan uçak ve malzemelerin dezenfekte edilmesi için çadırlar kuruldu.
Uçağa oldukça sıkı kontrollerden sonra alınan yolcular, kalkıştan önce böyle görüntülenmişti.
Milli Savunma Bakanlığı uçak içindeki eşyaların özel arındırma işleminden geçeceğini açıklamıştı. Sağlık Bakanı Koca ise gelen yolcuların 14 gün tek kişilik odalarda gözetim altında tutulacağını açıklamıştı.
Yeni tip koronavirüs ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.
Bu sabah itibarıyla Çin'de etkili yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 259'a, virüs bulaşan kişi sayısı 11 bin 791'e yükseldi.
Virüs bulaşan kişilerin sayısı 1527'sinin durumu ağır olmak üzere, 9 bin 692’ye çıkarken, Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgını nedeniyle küresel acil durum ilan etmişti.