30.04.2021 - 03:59 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD'nin Ukrayna'ya takviye birlik yolladığı ve Donetsk yakınlarında, Ukrayna'nın Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi konuşlandırdığı ortaya çıktı.
Donbass'ta askeri havacılık ve taktik füze sistemlerinin birkaç yıldır kullanılmamasına rağmen, Rus Avia.pro haber ajansı, S-300 uçaksavar füzesi sisteminin Donetsk yakınlarında konuşlandırıldığını bildirdi.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu hava savunma sistemlerinin çalışmasıyla ciddi zorluklar yaşıyor. Füzelerin eksikliğine ek olarak, sistemlerin çoğunun kendi radarı yok.
İzleme grubu tarafından sağlanan verilere göre, S-300 sistemi, kendini devlet ilan eden Donetsk'in başkentinden yaklaşık 97 kilometre uzaklıktaki Nikolskoye yerleşim bölgesinde konuşlandırıldı.
Konuyla ilgili Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden henüz hiçbir açıklama yapılmadı.
Bugüne kadar, Donetsk birkaç Tochka OTRK ile silahlandırıldı. Kiev'de paniğe neden olan ise iki adet Su-25 saldırı uçağı.
Bunun nedeni ise, Donbas'ta çok fazla Ukraynalı birliğin olması ki bu da, hava saldırılarının çok ciddi kayıplara yol açabileceği anlamına geliyor.
Yunan medyasında çıkan haberlere göre, ABD, Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya devam ediyor. Kiev'deki ABD Büyükelçiliğine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine gönderilen bir başka sevkiyat hava yoluyla teslim edildi.
ABD kaynakları, bu sefer gönderilen yardımın kontrol ve iletişim sistemleriyle alakalı ekipman olduğunu bildirdi.
2014'ten beri Ukrayna silahlı kuvvetlerine ABD yardımı 2 milyar dolara ulaştı. Washington'un son zamanlarda sadece finansmanın kendisini değil, Ukrayna'ya gönderilen materyalleri de önemli ölçüde artırdığı kaydedildi.
Ukrayna'ya ABD askeri yardımı sürekli olarak gemiler ve nakliye uçaklarıyla ulaştırılıyor. Ayrıca Ukrayna'ya gelen bu uçuşların yarısı yerel basında yer almıyor.
Ukrayna ayrıca Transnistria sınırında yoğun bir askeri yığınak geliştirdi ve bu hassas bölge hakkında Rusya'nın endişelerini artırdı.
Rus kaynaklar bugün, Ukrayna'nın birkaç gün önce bölgedeki Rus askeri personeline tehdit oluşturabilecek Transnistria sınırına asker sevk ettiği haberlerini geçiyor.
Transnistria sınırındaki Ukraynalı asker sayısı ise 3 ila 5 bin kişi ve ağır teçhizatla donatılmış durumda.
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Santou, Transnistria'dan ayrılmaması halinde Rus ordusuna karşı güç kullanmakla "tehdit etti".
Tanınmayan Transnistria topraklarında şartlı bir Rus barış gücü (üç tabur, yaklaşık 1412 kişi) bulunuyor. Bu askerler, SSCB'nin çöküşünden bu yana Kolbasna köyündeki mühimmat depolarını koruyorlar.
Bu nedenle NATO da Moldova'ya bir ordu gönderirken, kaynaklara göre Rus askeri gücüne de ek takviyeler yapılıyor.
Ayrıca, Transnistria'da yaşayan Rus vatandaşlarından (150-160 bin civarı) ve Rus milislerinden oluşan bir milis gücü var. Moldova, bu gücün resmi yapısını tanımıyor ve Rusya'ya birliklerini ülkeden çekmesi için ısrar ediyor.
Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım'ın kuzeyinde yer alan Herson'daki mevzileri hafta içinde ziyaret eden Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Moskova'ya yeni bir teklifte bulundu.
Daha önce Putin'le Donbas'ta görüşmek istediğini söyleyen ancak Moskova'nın Rus yanlısı ayrılıkçıları adres gösterdiği Zelenskiy, bu kez müzakereler için yeni bir format oluşturulmasını önerdi.
Zelenskiy, 2014'ten bu yana süren Normandiya formatının genişletilip ABD, İngiltere ve Kanada'nın sürece dahil edilmesini gündeme getirdi ancak söz konusu teklif beklendiği gibi Rusya tarafından yine reddedildi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Donbas'ta savaştan kaçınılabileceğini söyledi, Kiev'in Neo-Nazileri desteklediği tezini tekrarladı.
Ukrayna'ya açık şekilde destek veren ABD ise, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Mayıs ayında Kiev'e gönderiyor. CNN International, Blinken'ın ziyaretini Ukraynalı kaynaklarına dayandırdı.
Rus ordusu, Nisan ayı içerisinde Kırım çevresinde şimdiye kadarki en büyük gövde gösterisine imza attı. Rusya lideri Vladimir Putin'in Kırım ve Ukrayna sınırına bir ordu yığmasıyla neredeyse Karadeniz üzerinde şimşek yüklü bulutlar çarpışıyordu.
Gövde gösterisinde 10 bini aşkın askerin yanı sıra 40'ı aşkın savaş gemisi ve 200'den fazla jet vardı. Savunma Bakanlığı'nın resmi televizyonu Zvezda, Karadeniz'e doğru ateşlenen füze yağmurunu ekrana getirdi. Kırım'daki dev tatbikatta ayrıca Rus ordusuna ait savaş gemileri çıkarma yaptı, fırlatılan füzeler Karadeniz üstündeki hedefleri yerle bir etti.
Rusya, Ukrayna geriliminin ortasında 'Batı'yı kandırmak' için şişirilebilir tanklar, füzeler ve savaş uçaklarından oluşan bir 'tuzak ordusu' konuşlandırdı. Süper gücün 'şişme ordu'su, ülke çapında askeri tatbikatlarda kullanıldı.
Putin'in dakikalar içinde şişebilen tuzakları, bu hafta başkent Moskova yakınlarındaki ormanda görüldü. Ordudan yapılan açıklamada, “Şişirilebilir ekipman, kullanılan özel malzemeler sayesinde orjinaliyle neredeyse aynı görünüyor" denildi.
Zvezda'nın yayınladığı kayıtta, 'Rus ordusunun en sıra dışı teçhizatıyla donanmış' 45. mühendis-kamuflaj alayı yer aldı. Ormanda bulunan bir hava sahasındaki cephaneliklerin içinde, uçaksavar füze görünümü altında bir MiG-31 ve Su-27 jetlerine benzeyen şeyler de var.
Rusya Savunma Bakanlığı “Tanklar, havacılık ve hava savunma sistemleri Moskova bölgesine taşındı, böylece 'düşman' sadece gizli bir hava alanı bulmakla kalmayıp aynı zamanda uydu görüntülerini de elde etme şansına sahip oldu. "
Şişme ordunun arkasındaki devlet bağlantılı şirket olan Rusbal, düşmanı kandırmanın maliyetinin gerçek silah satın almanın bir parçası olduğunu söylüyor.
Ukrayna'nın doğusunda Mart ayı sonunda ateşkesin havaya uçmasıyla tırmanan gerilimin hemen ardından, yeryüzünün en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya yarım milyon askerini harekete geçirdi. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.
Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."
Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.
Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.
Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.
Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.