23.04.2021 - 11:26 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
120 bin askeri Kırım ve Ukrayna sınırına yığan ve hafta içinde de 200'ü aşkın savaş uçağı ve 40'tan fazla gemiyle Karadeniz'i ateş topuna çeviren Rusya, üç ayrı bölgeyi diğer ülkelerin savaş gemilerine kapattı.
Ukrayna sınırındaki Rus birlikleri üslerine dönmeye başlarken, Moskova yönetimi Karadeniz'e kıyısı olan üç ayrı noktada Batılı ülkeler ve NATO'nun tepkisini çeken kritik bir adım attı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım'ın çevresinde neredeyse tüm bölgeyi 31 Ekim tarihine kadar ticari olmayan gemilere kapattığını duyurdu. Resmi açıklamaya göre, altı ay boyunca Rus donanması Kırım çevresinde tatbikat yapacak.
Rus medyası, bugün akşam başlayacak yasağın Kerç Boğazı'nı kapsamadığını bildiriyor. Moskova'nın kararı hemen Ukrayna ve Batılı ülkelerin tepkisini çekti, Avrupa Birliği Rusya'dan geri adım atmasını istedi.
Ukrayna medyası ise, cephe hattında Rus yanlısı ayrılıkçıların top atışlarıyla ateşkesi bir kez daha ihlal ettiğini aktarıyor. Donbas'ın bazı bölgelerinde tanksavar füze sistemleri de ateşlendi.
Donbas'ta ilk kez bir Rus elektronik savaş sisteminin imha edildiği görüntüler ise, Rus medyası tarafından paylaşıldı. Medya, Moskova'nın Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeye devasa bir elektronik savaş sistemi sevk ettiğini yazıyor.
Ukrayna'nın güneyinde, Rusya lideri Vladimir Putin'in el koyduğu Kırımı'ın ise hemen kuzeyinde yer alan Herson şehrinde ise, kameralar önünde yaşanan şok anlar bütün dünyada ses getirdi.
Herson Bölge Konseyi milletvekili Yegor Ustinov kürsüde konuşma yaparken, Sergey Khan yanına doğru yaklaştı ve elindeki Rusya bayrağı olan posteri boynuna geçirmek istedi.
'İşgalin suç ortağı' diyerek üstüne gelen rakip siyasetçiye tepki gösteren Ustinov, Sergey Khan'a iterek uzaklaştırdı ve skandal arbede saniye saniye kaydedildi.
Kiev yönetimi, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile Moskova'da görüşebileceğini söyleyen Rusya lideri Putin'in teklifinin kabul edilmeyeceğini açıkladı.
Zelenskiy, daha önce Putin'e çatışmaların merkezi Donbas'ta buluşmayı önermiş ancak Rus lider Ukraynalı mevkidaşını Moskova'ya davet edip Rus yanlısı ayrılıkçılarla temasa geçmesini istemişti.
Rusya lideri Vladimir Putin'in Kırım ve Ukrayna sınırına bir ordu yığmasıyla neredeyse Karadeniz üzerinde şimşek yüklü bulutlar çarpışıyordu. Putin, hafta içinde şimdiye kadarki en büyük gözdağını verdi.
Gövde gösterisinde 10 bini aşkın askerin yanı sıra 40'ı aşkın savaş gemisi ve 200'den fazla jet vardı. Savunma Bakanlığı'nın resmi televizyonu Zvezda, Karadeniz'e doğru ateşlenen füze yağmurunu ekrana getirdi.
Kırım'daki dev tatbikatta ayrıca Rus ordusuna ait savaş gemileri çıkarma yaptı, fırlatılan füzeler Karadeniz üstündeki hedefleri yerle bir etti. Ayrıca yüzlerce tank aynı anda sahadaydı.
Kırım'da bunlar yaşanırken, daha kuzeyde, Azak Denizi kıyısındaki Taganrog'da Rus ordusunun paraşüt birlikleri Ilyushin Il-76 uçaklarından atlayış gerçekleştirdi. Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'un hemen yanında yer alan Taganrog'da binlerce paraşütçü sırayla askeri kargo uçaklarına bindi, fotoğrafları Reuters servis etti.
Rusya, Ukrayna geriliminin ortasında 'Batı'yı kandırmak' için şişirilebilir tanklar, füzeler ve savaş uçaklarından oluşan bir 'tuzak ordusu' konuşlandırdı. Süper gücün 'şişme ordu'su, ülke çapında askeri tatbikatlarda kullanıldı.
Putin'in dakikalar içinde şişebilen tuzakları, bu hafta başkent Moskova yakınlarındaki ormanda görüldü. Ordudan yapılan açıklamada, “Şişirilebilir ekipman, kullanılan özel malzemeler sayesinde orjinaliyle neredeyse aynı görünüyor" denildi.
Zvezda'nın yayınladığı kayıtta, 'Rus ordusunun en sıra dışı teçhizatıyla donanmış' 45. mühendis-kamuflaj alayı yer aldı. Ormanda bulunan bir hava sahasındaki cephaneliklerin içinde, uçaksavar füze görünümü altında bir MiG-31 ve Su-27 jetlerine benzeyen şeyler de var.
Rusya Savunma Bakanlığı “Tanklar, havacılık ve hava savunma sistemleri Moskova bölgesine taşındı, böylece 'düşman' sadece gizli bir hava alanı bulmakla kalmayıp aynı zamanda uydu görüntülerini de elde etme şansına sahip oldu. "
Şişme ordunun arkasındaki devlet bağlantılı şirket olan Rusbal, düşmanı kandırmanın maliyetinin gerçek silah satın almanın bir parçası olduğunu söylüyor.
Rus medyası, Bakan Şoygu'nun orduya gelecek hafta başlayacak NATO'nun devasa tatbikatını yakından izleme ve müdahalede bulunma emri verdiğini bildiriyor. Sözü edilen tatbikat, 1 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Defender Europe. Uluslararası ittifak NATO'ya ait birliklerin hareketini dikkatli bir şekilde takip ettiklerini vurgulayan Şoygu, şöyle devam etti: "Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da koordinasyon merkezleri kuruldu. İttifak birliklerinin ana koalisyon gruplarından biri Karadeniz'e konuşlandırılıyor. Şu anda Yunanistan limanlarına silah, asker ve özel teçhizat getiriliyor."
Kırım'daki gövde gösterisinde aralarında silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve kıya füze sistemlerinin de bulunduğu silahların test edildiğini belirten Şoygu, yarımadaya sevk edilen birliklere üslerine dönme emri verdi.
Söz konusu emir, ABD ve Avrupa Birliği'ni alarma geçiren Moskova'nın Ukrayna sınırına yaptığı yığınağın bir hafta içerisinde şimdilik sona ereceği anlamına geliyor.
Rusya lideri Putin, Çarşamba günü televizyonların canlı yayınladığı konuşmasında ise hiçbir ülkenin Moskova'nın kırmızı çizgilerini geçmemesini umduğunu söyleyip Batılı ülkelere rest çekmişti.
Ukrayna'nın doğusunda Mart ayı sonunda ateşkesin havaya uçmasıyla tırmanan gerilimin hemen ardından, yeryüzünün en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya yarım milyon askerini harekete geçirdi. Rusya'daki Echo Moscow radyosuna konuşan uzmanlar, Vladimir Putin'in son 50 yılın en büyük askeri sevkiyatı için emir verdiğini ve cephe hattındaki hareketliliğin Soğuk Savaş'ın en gerilimli dönemlerini hatırlattığını söylüyor.
Rus askeri analist Pavel Felgenhauer, kendisine yöneltilen 'Rusya savaşın eşiğinde mi?' sorusunu 'Neredeyse' kelimesiyle yanıtlayıp devam etti: "Tüm ordu topyekun seferberlik halinde, Pasifik'ten Baltık Denizi'ne kadar. Bütün birlikler. Bu 1973 veya 1962'den bu yana olmadı."
Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.
Son haftalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Moskova’nın sınırın diğer tarafındaki askeri varlığını artırması iki ülke arasında sıcak çatışmaya yönelik endişeleri doruk noktasına çıkardı.
Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.
Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.