04.12.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boya kat eden Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alan Endonezya'da bugün kaydedilen bir video, kısa sürede sosyal medyada viral oldu.
Doğu Cava'daki Semeru Dağı, Cumartesi günü öğleden sonra büyük bir gürültüyle infilak etti. Yanardağın patladığı sırada çevrede yaşayanlar çığlıklar atarak kaçmaya çalıştı. Uluslararası haber ajansı AFP, karanlıkta kalan binlerce insanın felaketten kaçtığını bildiriyor.
Endonezyalı yetkililer, bölge sakinlerinin tahliyesi için yoğun çaba harcıyor. Yanardağın infilak etmesiyle Lumajang'daki bir köprünün de yıkıldığı belirtiliyor. Sosyal medyada paylaşılan video görüntüsü kısa sürede yayıldı, binlerce insan Twitter mesajları paylaşırken Semeru dakikalar içinde dünya çapında trendtopic oldu.
Volkandan püsküren küllerin 15 bin metre yüksekliğe kadar ulaşması bekleniyor. Endonezya hava sahasını kullanacak uçaklara gökyüzünün küllerle kaplanabileceği uyarısı yapılıyor. İlk açıklamaya göre, bir kişi hayatını kaybetti ve 41 kişi ise yaralandı.
BBC'ye konuşan bölge sakinleri, dağın çevresindeki iki köyde küller nedeniyle güneşin kapandığı bilgisini verdi. Yetkililer, bölge sakinlerinden Semeru'dan en az 5 kilometre uzağa gitmelerini istiyor.
Semeru, Güney Asya ülkesi Endonezya'daki 130 aktif volkandan biri. 3 bin 676 metre yüksekliğindeki Semeru Yanardağı, en son Ocak ayında faaliyete geçmişti.
Pasifik Okyanusu'ndaki adalar ülkesi Endonezya'da yanardağ alarm sistemi, 'yeşil', 'sarı', 'turuncu' ve en üst seviyede 'kırmızı' olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.
'Ateş Çemberi' olarak adlandırılan Pasifik deprem ve volkan kuşağının üstündeki Endonezya'da, her yıl onlarca yanardağ patlaması ve deprem gerçekleşiyor.
2021 içerisinde yine Cava Adası'nda bulunan Merapi Yanardağı birçok kez kül püskürttü. 2 bin 968 metre yüksekliğe sahip Merapi, 2010'da lav püskürtmesi sonucu 347 kişi hayatını kaybetmişti.
Sumatra Adası'ndaki ünlü Sinabung Volkanı da yine 2021'de birçok kez infilak etti, gökyüzüne püsküren küller ve dumanlar 2 bin 500 metre yüksekliğe kadar çıktı.
2018 yılında ise Anak Krakatoa Yanardağı'nın patlamasıyla volkanik tsunami tetiklendi, yeraltı toprak kaymalarının yol açtığı dev dalgalar Sunda Boğazı'nda kıyıya vurdu.
Volkanik tsunami 220'den fazla insanın ölümüne neden oldu, sahildeki sahnede şarkı söyleyen Seventeen isimli rock grubunun basçısı ve tur menajeri de hayatını kaybedenler arasındaydı.
Endonezya, 26 Aralık 2004'te meydana gelen 9.1 büyüklüğündeki tarihi depremin tetiklediği tsunamiden de en fazla etkilenen ülke olmuştu. Tsunami, 228 bin can almıştı.