30.12.2020 - 08:20 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yüzyılın kabusu koronavirüsle ilgili dehşete düşüren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 82 milyondan fazla kişiye bulaşan virüsle ilgili korkutan bir habere, İngiliz Guardian gazetesi imza attı.
Virüsün Avrupa'da en kötü etkilediği ve ikinci dalganın sert bir şekilde vurduğu ülkelerin başında, İngiltere geliyor. Mutasyona uğrayan virüs, ülkeyi 10 günden kısa bir süre içinde darmadağın etti.
İngiltere'de son 24 saatte 53 bin 135 yeni tip koronavirüs vakası görülmesiyle salgın sırasındaki en büyük günlük artış kaydedildi. Bu haber, yeni yıl öncesinde ülkedeki panik havasını tetikledi.
İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre vaka sayısı, bir önceki güne oranla yaklaşık yüzde 20 artarak 53 bin 135 oldu. Can kaybının 414 arttığı ülkede ölü sayısı da 71 bin 567'ye yükseldi.
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu Danışmanı Dr. Susan Hopkins, ülkede vakaların benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını belirterek, "Bu durum, özellikle hastanelerimizin yoğunluğu gözönüne alındığında aşırı derecede endişeye yol açıyor" dedi.
71 bin 567 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle İngiltere, Avrupa'da İtalya'dan sonra en çok virüs hayraklı can kaybının görüldüğü ülke oldu.
Ülkede, virüsün yüzde 70 daha hızlı yayılan ve mutasyona uğramış bir türü ortaya çıkmıştı. Bu durum vaka sayılarına olumsuz yansıdı.
Hastanelerde koronavirüs tedavisi görenlerin sayısı, dün ilk dalgadaki en yüksek hasta sayısı olan 18 bin 974'ü geride bırakarak 20 bin 426'ya çıktı.
Dün gece artan koronavirüs vakalarından en çok etkilenen bölgelerdeki sağlık görevlilerinin, kimi tedavi edebilecekleri ve kimin ölüme terk edileceği konusunda 'korkunç seçimler' yapmaktan sadece günlerce uzakta olduğunu açıklandı.
Hastanelerde rekor düzeyde koronavirüs başvuruları ile kırılma noktasına ulaşan durum, ambulansların sıraya girmesi ve kapasitesinin çok üzerinde çalışan birçok yoğun bakım ünitesi ile dün kötüleşmeye devam etti.
Başkent Londra'daki bazı Yoğun Bakım Üniteleri, Yorkshire'daki büyük hastanelere bazı hastaları kabul edip etmeyeceklerini sordu.
Yataklar, personel ve ekipmanın tamamı azalırken, anestezist danışmanı Dr. Claudia Paoloni, durumun şiddetle kötüye gittiğini söyledi.
Hastane Danışmanları ve Uzmanları Derneği başkanı Dr. Paoloni, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, "Ulusal Sağlık Servisi'nde maalesef yeterli yatak yok. Solunum cihazı kapasitesi aşılırsa, kimin yaşayıp kimin öleceği konusunda korkunç seçimler yapılması gerekecek."
Dr. Paoloni, hangi hastaların yoğun bakıma kabul edileceği ve herhangi bir ilerleme göstermeyen hastalar üzerinde tedaviye ne kadar devam edileceği dahil olmak üzere, yaşamı belirleyen başka seçimlerin de yapılması gerektiğini ekledi.
Sızan rakamlar, İngiltere'nin yoğun bakım kapasitesinin şu anda Londra, güneydoğu ve doğudaki bir dizi hastanede yüzde 100'ün üzerinde çalıştığını ortaya koyuyor.
Hastaların başkentten ne zaman nakledileceği veya Yorkshire hastanelerinin onları almayı kabul edip etmeyeceği şimdilik bilinmiyor. Yoğun bakımdaki hastalar, nariren bu kadar uzun mesafedeki diğer hastanelere nakledilir.
Ulusal Sağlık Servisi'nin yoğun bakım panosundan sızdırılan başka bir görüntü, Londra'nın yoğun bakım ünitelerindeki Kovid-19 hasta sayısının, son iki haftada iki katına çıktığını ve 300'den 636'ya yükseldiğini ortaya koydu.
Salgında durumun kötüye gittiğini işaret eden haberler yalnızca İngiltere'yle sınırlı kalmadı. ABD'den de endişe uyandıran haberler geldi.
ABD'de, İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonu ilk kez Colorado eyaletindeki bir vakada görüldü. Çok daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutasyona yakalananın 20'li yaşlardaki bir erkek olduğu, herhangi bir seyahat geçmişi bulunmadığı ve şu anda izolasyonda tutulduğu kaydedildi.
Eyalete bağlı sağlık yetkilileri, vakanın temaslarını ve yeni koronavirüs mutasyonuna yakalanmış olma potansiyeli taşıyanların tespit edilmeye çalışıldığını bilidirdi.
ABD'deki ilk mutasyona uğramış koronavirüs vakası, ülkenin Seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın Trump yönetimini aşı dağıtımı yüzünden eleştirmesinin ardından açıklandı. Biden aşılama programının takvimin gerisinde kaldığını belirtti.
ABD'de 19 milyondan fazla teyitli vaka görüldü ve 337 binden fazla kişi öldü. Uzmanlar mutasyona uğramış virüsün daha öncekilere göre çok daha bulaşıcı oluğunu, ancak bunun yakalananlar için daha büyük bir tehlike olduğu anlamına gelmediğini söylüyor.
ABD'li sağlık yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamada, virüsün ülkede çoktan dolaşımda olduğuna inandıklarını belirtmişti. Colorado Valisi Jared Polis, tespit edilen vakanın izolasyona alındığını bildirdi.
Vakanın temaslılarında ise şu ana dek herhangi bir enfeksiyona rastlanmadığı kaydedildi. Mutasyona uğramış virüs, haftasonunda da Kanada'da iki kişide görülmüştü.
ABD'de şu anda Moderna ve Pfizer'ın geliştirdiği iki aşı dağıtılıyor ve yapılıyor. Hükümet, Aralık ayı sonuna dek 20 milyon ABD'liyi aşılamayı amaçlıyordu. Ancak resmi verilere göre şu ana dek sadece 2,1 milyon kişi aşılandı.
Seçilmiş Başkan Biden, aşılama programının "bir ulus olarak karşılaştıkları en büyük operasyonel zorluk" olduğunu belirtti.
Biden "Bu iyileştirmeyle bile, ABD nüfusunun çoğunluğunu aşılamak aylar sürecek" dedi. Biden, Kore Savaşı yıllarından kalma bir yasayı kullanarak, özel şirketleri hükümet için aşı üretimini artırmaya zorlayabileceğini de belirtti.
Joe Biden, bu arada "ülkenin zor bir dönemden geçeceğini ve durumun iyileşmeye başlamadan önce kötüleşeceğini" vurguladı.