06.05.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:
Koronavirüs salgınının merkez üssü Hindistan'da bugün korkunç rekorlar paramparça oldu, yeryüzünün en kalabalık ikinci ülkesi tsunaminin önüne geçemiyor.
Son 24 saatte koronavirüs vakaları rekor kırdı, 412 bini aşkın insana Covid-19 teşhisi konuldu ve vaka sayıları ikinci kez 400 binin üstüne çıkmış oldu.
Sağlık sisteminin çöktüğü, hastanelere oksijen yetiştirilemeyen ülkede bir gündeki 3 bin 980 ölüm de, bugüne kadar kaydedilen en büyük can kaybı.
Güneydeki Çengalpet kentinde solunum cihazına bağlı Covid-19 hastalarına oksijen sağlayan boru hattı arızalandı, hastanede tedavi gören 11 hasta hayatını kaybetti.
CNN International, Hindistan'ın kuzey komşusu Nepal'deki koronavirüs vakalarının son bir ayda 86 kat artarak patlamaya yol açtığını bildiriyor.
Nepal'in yeni Hindistan olmasından korkulduğunu belirten CNN, hastanelerin tıka basa dolu olduğunu ve Katmandu yönetiminin diğer ülkelerden yardım istediğini aktarıyor.
Nisan ayı başında 100'lere kadar düşen koronavirüs vakaları, Mayıs ayında 8 bin 600'e kadar fırladı. CNN, bu oranının Hindistan'da iki hafta görülen rakamlarla benzediğini hatırlatıyor.
31 milyon nüfuslu Nepal'de son bir haftadaki koronavirüs testlerinin yüzde 44'e pozitif sonuç verdi. Nepal Kızılhaç yöneticisi Dr. Netra Prasad Timsina, Hindistan'da ne olduysa Nepal'de de aynısının yaşandığını söylüyor.
Uluslararası haber ajansları Reuters ve Associated Press (AP), Nepal'in başkenti Katmandu'dan hafta başından bu yana dünyayı dehşete düşüren fotoğrafları servis ediyor.
AP ve Reuters'ın karelerinde hastane koridorlarında tedavi için bekleyen hastalar, toplu halde yakılan ölüler ve kaybettikleri yakınlarının ardından gözyaşı döken Katmandu sakinleri var.
Dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'na tırmanan dağcılarda bile Covid-19'a rastlandı, Sağlık Bakanlığı sözcüsü Dr. Samir Adhikari durumun günden güne kötüye gittiğini kabul ediyor.
Dr. Adhikari gelecekte salgının kontrolden çıkabileceğini söylerken, CNN International binlerce Nepallinin her gün Hindistan'a geçmesiyle salgının hızla yayıldığı bilgisini verdi.
Nisan ayı başında on binlerce Nepalli dini festivallere katılmak üzere Hindistan'a geçiş yaptı ve ardından da ülkelerine koronavirüs kapmış halde geri döndü.
Nepal, salgınını durdurabilmek için uluslararası uçuşları bu geceden itibaren yasaklıyor. Ülkedeki turistler ise alelacele Nepal'den ayrılmak üzere havalimanlarına koştu.
Nepal Başbakanı K. P. Sharma Oli, geçtiğimiz haftalarda guava yapraklarıyla gargara yapmanın koronavirüsü tedavi edebileceğini söyleyerek büyük bir skandala imza atmıştı.
Dünya, haftalardır Hindistan'dan gelen tüyler ürperten görüntüleri konuşuyor. Sağlık çalışanları, ölüm dalgasının ortasında sınırlarını zorluyor. Son olarak, bir sağlık görevlisi Covid-19 hastasını hastaneye taşırken, ölümle sonuçlanacak bir kalp krizi geçirdi.
Güvenlik kamerası görüntüleri, Gujarat eyaletindeki Surendranagar'daki CJ Hastanesi'nin önünde yere düşen hastane çalışanı Mahavir Sinj Jhala'yı gösteriyor. 37 yaşındaki Jhala, hastane personeli hastayı ambulanstan çıkarmaya hazırlanırken not defterine bir şeyler yazarken görülüyor. Daha sonra aniden yere yığılıyor ve ambulans görevlileri hızla yardımına koşmaya başlıyor. Jhala, hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Ülkenin Uttar Pradeş eyaletindeki Bahraich kentinde ise, koronavirüse yakalanan annesini hastaneye götüren bir kadın, oksijen maskesi bulamayınca annesine suni teneffüs ile müdahale etti.
O anlar, ülkede koronavirüsün yarattığı sağlık krizini gözler önüne serdi. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından birçok kişi ülkenin sağlık sisteminin virüsle baş edemediği ve yetersiz kaldığı konusunda eleştiride bulundu.
Benzer bir olay, Noida'daki devlet hastanesinin önünde yaşandı. 35 yaşındaki Jagriti Gupta, arkadaşları tedavi için personele yalvarırken hastanenin önünde bir arabada çaresizce nefes almaya çalışıyordu.
Ancak sağlık görevlileri 35 yaşındaki mühendise müdahale edemedi ve Gupta, yaşam mücadelesini kaybetti. Bir tanık NDTV'ye şunları söyledi: "Onun (Jagriti Gupta'nın) ev sahibi koşarak yardım isterken orada duruyordum. Ama kimse onu dinlemedi. Öğleden sonra 3:30 civarında, bayıldı. Yakınları artık nefes almadığını bildirmek için danışmaya koştuğunda, personel dışarı çıktı ve öldüğünü ilan etti."
Uttar Pradesh eyaletindeki bir hastanede Covid-19 tedavisi gören bir kadının oksijen tüpünün polis tarafından alınıp bir başka VIP hastaya verilmesi, salgınla kavrulan Hindistan'da infiale yol açtı.
Sosyal medyada dolaşan video, Uttar Pradesh'in Agra kentindeki özel bir hastanenin önünde ağlayan ve polis memurlarına diz çökmüş bir adamı gösteriyor.
Oksijen kaynağı kesilen kadın iki saat içinde yaşamını yitirirken, oğlunun hastane bahçesinde yalvardığı görüntülerin sosyal medyada yayılması öfkenin katlanmasına neden oldu. 22 yaşındaki Anmol Goyal'ın polise "Eğer oksijen tüpünü götürürseniz annem ölecek" dediği yürek burkan video kaydı, sosyal medyada on binlerce kez paylaşıldı.
İlk Kovid-19 vakasının 30 Ocak 2020'de kaydedildiği Hindistan'da günlük vaka sayısı yıl içinde artarak 16 Eylül 2020'de 97 bin 859'a kadar yükselmişti.
Salgının dönemsel zirve noktası olan bu tarihten itibaren günlük vaka sayıları aşağı yönlü seyre geçmiş, sonraki 4,5 ay boyunca istikrarlı şekilde azalarak 1 Şubat'ta 8 bin 587'ye kadar düşmüştü.
İlk dalganın ardından vaka eğrisi şubattan itibaren yukarı doğru sert bir yay çizerek yeni ve ilkinden çok daha büyük bir dalga meydana getirdi. Vaka sayısı 4 Nisan'da 100 binin, 15 Nisan'da 200 binin, 21 Nisan'da 300 binin ve 30 Nisan itibarıyla 400 binin üzerine çıktı.
Hindistan'da gerçek vaka ve ölü sayının çok daha fazla olduğu düşünülüyor. Uzmanlar test sayısının azlığı ve özellikle kırsal kesimde insanların evlerinde ölmelerinden dolayı sayıların gerçekte olduğundan az bildirildiğini söylüyor.
Brezilya ve ABD'de pandemi döneminde günlük 4 binden fazla ölüm bildirilmişti. Hindistan'da hastane yatağı ve oksijen dilenen ailelerin görüntüleri son 10 günden bu yana görülüyor ve morglar ve krematoryumlar da durumla başa çıkmakta zorlanıyor.
Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Hindistan'da aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak'tan bu yana 162 milyon 513 bin 339 doz aşı yapılsa da kampanya henüz salgını durdurabilecek düzeye ulaşmadı.
Dünyanın en büyük aşı üreticisi olmasına rağmen, ülkede aşı sıkıntısı yaşanıyor ve iç talebi karşılayabilmek için AstraZeneca aşısının ihracı geçici olarak durduruldu. Hindistan'ad Oxford-AstraZeneca ve Hintli Bharat Biotech şirketinin aşısı kullanılıyor. Rus yapımı Sputnik V aşısına da kullanım onayı verildi.
Dünyanın en büyük aşı üreticisi konumundaki Hindistan Serum Enstitüsünün (SII) Üst Yöneticisi (CEO) Adar Poonawalla, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, aşı sıkıntısı olduğu ve bunun birkaç ay süreceği uyarısında bulunmuştu.
AstraZeneca firma ile üretim anlaşması bulunan ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Kovid-19 Aşıları Erişim Programı için de aşı üretmeyi taahhüt eden enstitünün acil iç talebine yanıt vermek zorunda olması dünyadaki aşı tedarikini de olumsuz etkileyebilir.
ABD, İngiltere, Almanya ve diğer ülkeler Hindistan'a ilaç, test kiti ve tıbbi oksijen yardımlarının yanı sıra aşı yapımında kullanılan maddelerin ihracını da yoğunlaştırdı. SII Üst Yöneticisi Poonwalla, aşı üretiminde gerekli bazı hammaddeler için uygulanan ambargonun kaldırılması amacıyla ABD Başkanı Joe Biden'a çağrı yapmıştı.
ABD, aşı üretimini desteklemek için Covid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesini gündeme getirmişti. Böyle bir adımın da Hindistan'daki aşı üretimini canlandıracağı tahmin ediliyor.