06.08.2021 - 07:11 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD'nin çekilmesiyle dengelerin değişmeye başladığı Afganistan'daki duruma karşı, Rusya, çevredeki müttefikleriyle askeri adımları atmaya başladı.
Surkhardarya bölgesindeki Termez eğitim sahasında, Rusya ve Özbekistan özel kuvvetlerinin askerleri, hayali düşmanın arkasında sabotaj operasyonları yürütmek için ortak bir operasyon düzenledi.
Askeri güvenliğe ve çatışma potansiyeli taşıyan meydan okumaları etkisiz hale getirmek için eşgüdümlü yürütülen eylemler, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kapsamında düzenleniyor.
5 ile 10 Ağustos tarihleri arasında yapılacak tatbikatlara, Rusya ve Özbekistan'dan toplamda yaklaşık 1.500 askerin katılacağı bildirildi.
Operasyonlar sırasında, Özel Kuvvetlerin keşif grupları, paraşütsüz bir yöntem kullanarak Mi-171 ve N-215 nakliye savaş helikopterlerinden bir iniş gerçekleştirdi.
İniş, 25 metre yükseklikten yapıldı. İnişten sonra, özel kuvvetler bölgede keşif görevi gerçekleştirdi, yasadışı silahlı grupların kampını buldu ve imha etti.
Afganistan sınırındaki Rus-Özbek tatbikatlarında Rus Havacılık Kuvvetlerine ait dört adet Tu-22M3 uzun menzilli havacılık bombardıman uçağı kullanılacak.
Süpersonik füze jetleri, Saratov bölgesindeki operasyonel bir havaalanına taşındı. Bir sonraki aşama, Afgan sınırında Özbekistan'ın Termez eğitim sahasındaki tatbikatlar olacak.
Tatbikat sırasında Tu-22M3, Saratov bölgesindeki bir havaalanından havalanacak, Termez eğitim sahasına ulaşacak, kamufle edilmiş militan kamplarına toplu bombalama saldırıları başlatacak ve bir çift Özbek MiG-29 avcı uçağı tarafından korunacaklar.
Rusya Federasyonu ve Özbekistan Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinden yaklaşık 1500 asker, Termez eğitim sahasında Rus-Özbek ortak tatbikatlarına katılıyor. Rus-Özbek tatbikatları, komşu Afganistan'daki durum istikrarsızlaşırken Orta Asya bölgesinde güvenliği sağlama ve istikrarı sürdürme amacı taşıyor.
Afganistan sınırına yakın Khatlon bölgesinde bulunan Tacik eğitim sahası Harb-Maidon'da Rusya, Tacikistan ve Özbekistan ordularının askeri personelinin ortak tatbikatları başladı.
Rus tarafı adına Merkez Askeri Bölge Komutan Yardımcısı Evgeny Poplavsky, Tacikistan'daki ortak tatbikatların açılış törenine katılarak şunları söyledi: “Tatbikatların temel amacı, askeri topluluğu güçlendirmek ve devletlerimizin Silahlı Kuvvetleri arasındaki yakın etkileşimi, birliklerin yüksek düzeyde eğitimini ve güçlü moralini teyit etmektir. Modern dünyada askeri tehditlerde bir artış var, durum daha gergin ve öngörülemez hale geliyor."
Tacikistan silahlı kuvvetleri, Savunma Bakan Yardımcısı Abdukhoshim Gulomzoda tarafından takdim edildi. Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkan Yardımcısı Farrukh Ziyabaev, Özbekistan adına bir karşılama konuşması yaptı.
Tatbikat sırasında, Merkez Askeri Bölge basın servisine göre, askerler birikmiş savaş deneyimini kontrol edecek, asker kullanmanın en uygun biçimlerini test edecek ve askeri operasyonların yürütülmesine yönelik ortak yaklaşımlar geliştirecek.
Harb-Maidon eğitim sahasındaki operasyonlara, 2 bin 500'den fazla asker ve üç eyaletten yaklaşık 500 adet silah ve askeri teçhizat dahil olacak.
Rus askeri birliğinin çekirdeği, dağ motorlu tüfek, tank, topçu birimlerinin yanı sıra özel amaçlı birimler ve Merkez Askeri Bölgenin elektronik harp ve NBC koruma birimlerinden uzmanlar da dahil olmak üzere 201. askeri üssün birimleri tarafından oluşturulacak. Toplamda, 1800'den fazla asker ve 420 adede kadar silah ve askeri teçhizat, Tacikistan'da konuşlandırıldı.
Moskova yönetimi, geçtiğimiz günlerde Vladimir Putin'in sağ kolu Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla çıkarma yaptı. Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı için Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye inen Şoygu, Afganistan'dan yayılan tehditlerin hızla yükseldiğini vurgulayıp Rusya'nın bölge ülkelerine destek vereceğini söyledi.
Sergey Şoygu "Yabancı askeri birliklerin aceleyle çekilmesi, Afganistan'daki durumun hızla bozulmasını ve terör faaliyetlerin artmasını kışkırttı. Bu durum, uygun önlemlerin alınmasını gerektiriyor" dedi.
Rusya Savunma Bakanı, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) üyesi Tacikistan'ı tehdit eden herhangi bir gelişmeye karşı Rusya'nın askeri karşılık vereceğini de açık şekilde dile getirdi.
Rusya lideri Putin'in en yakınındaki isim olan Şoygu, ayrıca Afganistan'dan ayrılan ABD'nin Orta Asya'da kuracağı yeni üslerin bölgeye yalnızca istikrarsızlık getireceğini savundu.