06.12.2021 - 20:47 | Son Güncellenme:
www.milliyet.com.tr
Financial Times, ABD'nin AB ve NATO ülkelerine istihbarat verileri sunarak, Rusya'nın Ukrayna'yı 'işgal etmeye' hazırlandığına ikna ettiğini yazdı. Daha önce Rus Dış İstihbarat Servisi, Washington'u Moskova'yı kontrol altına almak için Avrupa'nın desteğini almaya çalışmakla suçlamıştı.
Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Ukrayna, ABD ve İngiliz istihbarat teşkilatlarının, Rus birliklerinin Ukrayna sınırları yakınında biriktiği iddiasıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğunu söyledi. Rusya ise defalarca hiçbir ülkeyi tehdit etmediğini ve birliklerin toprakları üzerinde hareket etmesinin egemen bir hak olduğunu belirtti.
Financial Times'a göre, diplomatik 'angajman' ve ABD'nin istihbarat paylaşma kararı, Almanya da dahil olmak üzere bazı şüpheci ülkeleri 'Kremlin'in yakında Ukrayna'ya asker gönderebileceği' konusunda ikna etti.
Kaynaklara göre Beyaz Saray, bazı Avrupalı müttefiklerinin ABD'nin 'Rus işgaline' ilişkin açıklamalarına güvenmedikleri için bu tür 'karakteristik olmayan' eylemlere girişmeye karar verdi.
ABD, Kasım ayı başlarında NATO bakanlar toplantısı öncesinde bilgi paylaşmaya başladı. Gazeteye göre Washington, müttefiklere Rus birliklerinin Ukrayna sınırında yoğunlaştığını iddia eden Amerikan istihbarat raporlarını ve diğer kanıtlarını sağladı. Bir kaynağa göre, istihbarat verileri 'oldukça ayrıntılı'.
Gazete, bazı AB ülkeleri ve NATO üyelerinin Moskova ile karşı karşıya gelmek yerine diyalog çağrısında bulunduğunu ve Rusya'nın 'kışkırtılmadığı takdirde bir işgale girişmeyeceğine' inandıklarını yazdı. Ancak, ABD'nin sağladığı istihbarat fikrini değiştirdi.
Gazete ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı 'işgal etmeye' karşı 'uyarmak' niyetinde olduğunu da belirtti. Daha önce Beyaz Saray, Başkan Biden'ın 7 Aralık'ta Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştireceğini ve bu sırada Ukrayna sınırındaki "Rus askeri faaliyeti" konusundaki endişelerini dile getireceğini resmen doğruladı.
Rus liderin basın sekreteri Dmitri Peskov, liderlerin Salı akşamı video bağlantısıyla iletişim kurmasının planlandığını, görüşme için gereken süreyi kendilerinin belirleyeceğini kaydetti.
Güney Askeri Bölge komutanı Vadim Astafjevs gazetecilere verdiği demeçte, Güney Askeri Bölge Komutanlığı'nın operasyonel seferberlik toplantısında gizli operasyonları ve birliklerin yeniden konuşlandırılmasını değerlendireceğini söyledi.
Askeri Bölge Komutanı Aleksandr Dvornikov liderliğindeki harekat seferberlik toplantısı, ilk kez alay komutanları da dahil tüm askeri unsur ve birlik komutanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Video konferans yoluyla yapılacak oturumlara 300'den fazla subay ve general katılacak.
Dvornikov, "Birkaç yönde eşzamanlı olarak keşif ve saldırı komplekslerinin oluşturulma süreci, yüksek hassasiyetli havacılık, donanma, füze kuvvetleri ve roket topçu silahlarının da katılımıyla en kısa sürede hayata geçirilmeli" dedi.
Rus ordusu, Karadeniz üstünde tespit ettiği iki ABD casus uçağının peşine düştü. Moskova'nın resmi açıklamasına göre Cuma sabahı erken saatlerde CL-600 Artemis ve RC-135 uçakları Karadeniz semalarında belirdi.
Bunun üzerine Rus jetleri Su-27 ve Su-30'lar dakikalar içinde havalandı, gökyüzündeki kovalamacanın görüntüleri Rus ordu televizyonu Zvezda tarafından ekranlara getirildi.
ABD uçaklarının rotalarını değiştirerek Rus sınırlarından uzaklaştığını kaydeden Moskova, Joe Biden-Vladimir Putin görüşmesine saatler kala dünyayı sarsacak bir haber paylaştı.
Buna göre, Karadeniz semalarındaki NATO uçağı CL600 İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden bir yolcu uçağının neredeyse 20 metre yakınından geçti.
142 yolcusu bulunan Rus hava yolu şirketi Aeroflot'a ait Airbus A330 ABD casus uçağından kaçmak için 500 metre irtifa kaybetmek zorunda kaldı ve pilotlar her şeyi çıplak gözle gördü.
Moskova'ya göre, Karadeniz kıyısındaki Soçi'den Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gitmek üzere havalanan bir başka küçük yolcu uçağı CL650 de da rotasını değiştirmek zorunda kaldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ABD'ye ait casus uçakların sivil uçuşları tehdit ettiğini ve sivil insanların hayatını tehlikeye attığını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya lideri Vladimir Putin, işgal korkusunun giderek büyüdüğü bir atmosferde Salı günü video konferans görüşmesiyle Ukrayna krizini masaya yatıracak.
Amerikan Washington Post gazetesinin hafta sonu yayımladığı bir haber, Rusya'nın 2022'nin ilk haftalarında 175 bin askerle Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını gösteriyordu.
Rus ordusunun konuşlandığı noktaları da gösteren Washington Post, haberini ABD istihbarat belgelerine dayandırdı. Pentagon ise Rus ordusunun hazırlıklarına ilişkin bir değerlendirmede bulunmadı.
Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), liderlerin sınırda bekleyen on binlerce askerin gölgesi altında bir araya geleceğini ve Putin'in iki amacının olabileceğini kaydediyor.
Buna göre Putin sınır ötesi bir askeri operasyon başlatabilir veya eski Sovyetler Birliği toprağı Ukrayna'nın bir NATO fırlatma rampası olmasını engellemek için sınırdaki askerleri baskı unsuru olarak kullanabilir.
ABD lideri Biden, geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmemesi için bir dizi girişimde bulunduklarını kaydedip "Kimsenin kırmızı çizgisini kabul etmiyorum" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ise, Karadeniz'in kuzeyinde tırmanan gerilimi 'oldukça ciddiye aldığını' belirtip Rusya'nın Kırım'ı ilhakine atıfta bulundu: "Daha önce bir kez işgalde bulundular. Sınır bölgesindeki askerlerin sayısına bakıldığında, endişelenmek için neden olduğu görülüyor."
ABD Genel Kurmay Başkanı Mark Milley ise, geçen hafta ilk kez sessizliğini bozmuş ve Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki askeri hareketliliğinin büyük bir endişeyi tetiklediğini söylemişti.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise, "Savaşa hazırız. Geniş çaplı bir Rus saldırısı Ocak ayı sonunda gerçekleşebilir" demişti. Ukraynalı bakan, söz konusu bilgiyi istihbarat raporlarına dayandırmıştı. Halihazırda Rusya'nın Ukrayna sınırına 94 bin askerinin bulunduğu biliniyor. Moskova ise, Ukrayna ordusunun yarı mevcudu olan 125 bin askeri sınıra yığdığını savunuyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ağır teçhizat ve personeli bir araya getirerek askeri gücünü artırıyor. Bazı haberlere göre, çatışma bölgesindeki Ukrayna birliklerinin sayısı zaten 125 bin kişiye ulaştı, bu da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yarısı” dedi.
Donetsk'in başkentinin eteklerinde Pantsir-S hava savunma füze sistemi tespit edildi. Avia.pro'nun haberine göre füze sistemi cephe yönüne doğru gerçekleştiriliyor. Ukrayna ordusunun en güçlü saldırılarını bu yönde gerçekleştirmesi bekleniyor.
Rus Krasukha-4 elektronik harp sistemleri de Ukrayna sınırına sadece 30 kilometre uzaklıktaki M-4 karayolu üzerinde görüldü. Rostov-on-Don'dan taşınan komplekslerin nihai varış noktası ise henüz bilinmiyor.
CNN International, bir Ukrayna sahil güvenlik gemisine binerek Azak Denizi ve Karadeniz'deki yüksek tansiyona yerinde tanık oldu. Kremenchuk adlı silahlı gemi, Berdyansk limanından Azak Denizi'ne açıldı. Savunma muhabirleri Sebastian Shukla ve Frederik Pleitgen imzalı haber, 'Yeni Rusya tehdidi korkutuyor, Ukrayna donanmayı üst seviyeye çıkarmak için yarışıyor" başlığını taşıyordu.
Rusya, 2014'te Kırım'a el koymasından bu yana yarımadayı kendi topraklarına bağlayan bir köprü inşa etti. Kerç Boğazı üzerindeki köprü, Rusya ile Kırım arasındaki tek doğrudan bağlantı. Söz konusu köprü, Azak Denizi'nin Karadeniz'e ve ötesindeki Akdeniz'e erişimini fiilen kontrol etme şansı tanıyor. Ancak Kiev yönetiminin, Moskova'nın Ukrayna'nın en büyük iki limanı Berdyansk ve Mariupol'u birbirine bağlayan su geçişinin kontrolünü ele geçirmesini engellemek için bir planı var.
Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, 13 Kasım'da yaptığı açıklamada Berdyansk'taki yeni deniz üssü inşasının hızlandırılacağını duyurdu. Salı günü CNN, inşaatı süren üste yapılacak çok iş olduğunu kaydediyor.
Şehid veya Doğu adlı üssün fotoğraflarını yayınlayan CNN International, üssün iki yılda tamamlanacağını ancak mevcut tabloda Rusya'nın her an bir işgale girişebileceğini hatırlatıyor.
Yüzbaşı Alexander Serdiyk, denizde gelişigüzel uzanan çarpık metal yığınlarını ve kayaları işaret ederek "Bu bölümü iki yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz" dedi ancak Ukrayna'nın çatışmaya hazırlanmak için iki yılı olmayabilir. CNN International'a göre, Batılı ülkelerin desteği, yeni üsler ve gemilerin Ukrayna'ya en büyük rekabet Rusya karşısında yetip yetmeyeceği ise, büyük bir soru işareti.
Washington Post'a Kasım ayı sonunda konuşan Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in henüz saldırıya karar verip vermediğinin belirsiz olduğunu belirtmişti. Ancak Budanov, Military Times'a verdiği demeçte, Rusya'nın bunu yapmak için askeri kapasite inşa ettiğini, işgal altındaki Kırım'da asker seviyelerini ve silah sistemlerini artırdığını ve İskender kısa menzilli balistik füze sistemleri ve sınırın yakınındaki diğer silahları sahneye koyduğunu söyledi.
Yılın o zamanındaki sert hava koşullarının Rusları saldırmaktan vazgeçireceği yönündeki görüşleri ciddiye almayan Budanov, "Soğuk havalarda savaşmak bizim ve Ruslar için sorun değil” dedi.
Saldırının 2022'nin Ocak sonunda başlayacağını belirten Ukraynalı General, "Ancak böyle bir saldırıyı, öncelikle Ukrayna'nın istikrarını bozmak ve savaşma kabiliyetini baltalamak için tasarlanmış bir dizi psikolojik operasyonu takip edecek" ifadesini kullanmıştı. Budanov, bir Rus saldırısının zamanlamasına ilişkin ABD ve Ukrayna istihbarat değerlendirmelerinin çok benzer olduğunu söyledi ve "Değerlendirmelerimiz Amerikalı meslektaşlarımızla neredeyse aynı" diye konuştu.