15.08.2021 - 01:15 | Son Güncellenme:
Kuzey Kore hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlı. Ülkenin dünyaya açılan penceresi olan Pyongyang nispeten daha görünür bir yer olma özelliği taşıyor.
Ancak bu bilgiler de maalesef oldukça sınırlı. Kuzey Kore'nin başkentinden dünyaya ulaşan fotoğraf ve videolar kontrolden geçirilerek dış dünyaya ulaştırılıyor.
Dünya basınında sık sık nükleer denemeleriyle gündeme gelen Kuzey Kore, yarım asırdan uzun bir süredir demir yumrukla yönetilmekte. Bu durum hayatın her alanında kendisini açık bir şekilde hissettirirken ülkenin dünyanın geri kalanında kopuk bir biçimde yaşamasına da neden oluyor.
Koronavirüs salgını dönemindeki uygulamalarıyla adından söz ettiren Kuzey Kore, dünyanın kapalı kutusu olarak adlandırılıyor. Ülkeden diplomatik görevliler dışında kimse dışarıya çıkamazken ülkeye de belli koşullar altında ziyaretçi kabul ediliyor.
Yurt dışından gelenlerin sadece önceden belirlenen yerleri görebildiği Kuzey Kore, başkenti Pyongyang'ın mimarisiyle de sık sık gündeme geliyor.
Devasa gökdelenlerin, hemen hemen hiç trafiğin olmadığı geniş bulvarların bulunduğu Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang, ülkeye gelen turistlerin görebildikleri az sayıdaki bölgelerden biri.
Kore yüzyıllar boyunca varlığını sürdüren, zaman zaman da işgal edilen bir ülkeydi. İkinci Dünya Savaşı sorasında yaşanan savaşta Güney ve Kuzey olmak üzere ikiye ayrılan yarımadada günümüzde gerginlik azalmadan devam etmektedir.
Yaklaşık 3.5 milyon insanın yaşadığı Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang, geniş caddeleri ve yüksek binalarıyla dikkat çekiyor. Taedong nehrinin ikiye ayırdığı Pyongyang, geniş bir düzlük üzerine kuruludur.
Kuzey Kore'ye, Güney Kore vatandaşlarının girişi de pratikte yasak. Öyle ki 1953'te biten savaş sonrası ayrı düşen ailelerin dramları ve kavuşamama hikayeleri günümüzde de devam ediyor. Yılın belirli günlerinde sınırın güney ve kuzey taraflarında kalan akrabalar,
Ağırlıklı olarak başkent Pyongyang ve savaştan kalma yerlerin ziyaretçilere gezdirildiği Kuzey Kore'de, izinsiz fotoğraf çekmek başınıza büyük sorunlar açabilir.
Kuzey Kore'de dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta yerel halkla kuracağınız ilişki. Yabancıların, yerel halkla samimi bir ilişki kurması şüphe uyandırıcı bir durum.
Kuzey Kore seyahati boyunca turizm ofisinden yabancı dil bilen görevliler eşliğinde gezeceğinizden ötürü, yerli halktan biriyle temas kurmanız pek de olası değil. Kuzey Korelilerin turistlerle iletişim kurmaları yasak. Turistlerin halktan birine soru sorması da yasak.
Turistlerin alışveriş yaptığı dükkanların dahi ayrı olduğu Kuzey Kore'de, internetin ve haberleşme cihazlarının da kısıtlı olduğunu unutmamanız gerekiyor.
Kuzey Kore'nin resmi para birimi Won, Kuzey Kore Wonu'nu bu ülke vizesi için başvurduğunuz ülkedeki elçiliklerden temin etmeniz mümkün.
Yabancı ülkelere ait paraların kabul edilmediği ülkede, bu tip işlemleri önceden halletmiş olmanız büyük önem taşıyor. Bunun dışında ülkede sadece turistlere özel bir para birimi kullanmanız gerekecektir.