13.08.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:
Fotoğraf: CAN EROK
İlçenin ortasından geçen Ezine Çayı'nın taşmasından sonra çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı. Selden etkilenenler o anlarda yaşadıklarını anlattı.
Esnaf Ahmet Kalyoncu, AA muhabirine, selin geldiği anda arkadaşlarıyla kahvenin önünde çay içtiklerini söyledi. Her şeyin bir anda yaşandığını dile getiren Kalyoncu, "Öğle sularında aşağıdan bir ses geldi. Derenin taştığını söylediler. Sirenler çalıyordu ama biz başta uyanamadık. Yağmur yağıyordu, hastalık vardı, sirenleri ona yorduk. Halbuki 8-10 dakika siren çaldı, biz uyanamadık." dedi.
Aşağıdan vatandaşların, "Sel geliyor" diye bağırdığını dile getiren Kalyoncu, "Bir ara sel geliyor denince biz apar topar aşağıya indik. Hükümet binasının önüne doğru ne afet ne afet. Biz oradan yukarıya doğru kaçmaya başladık."
"Bir arkadaşımızın cenazesi vardı. Cenazeyi musalla taşına getiriyorlardı. O ara, 'Cenazeyi kaçırın' dedim. Direkt gasilhaneye koydular ve kaçtık. Biz de evin üst katlarına doğru çıktık. Böyle afet yok, televizyonlarda görüp içimiz sızlıyordu ama başımıza gelince çok farklıymış." diye konuştu.
Ömer Çilingir ise o gün başta derenin çok hafif yükseldiğini söyledi. Her şeyin çok hızlı olduğunu belirten Çilingir, şöyle dedi:
"Sel bir anda, 10 dakika içerisinde geldi. Polis araçları geldi uyarıda bulundu. Polis arabası gidene kadar sel bastı. Bütün binadakiler en üst kata toplanmıştık. Ertesi sabah AKUT'çular geldi. Bize işaret ettiler. 10 kişi olduğumuzu söyledik."
"Bir iki apartmandan daha insanları çıkardılar. Bizi de 2. katı penceresinden dışarı aldılar. Helikopteri çağırdılar. Helikoptere bindik bizi Abana'ya bıraktılar. AKUT ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bizi kurtardılar."
Çocukların çok korktuğunu dile getiren Çilingir, "Ben sakin bir insanım ama çocuklar çok korktu. Evde üniversite sınavına giren genç kızdan ilkokula giden çocuğa kadar küçük yaşta çocuklar vardı. Çok korktular, ağladılar. Gece zifiri karanlıkta dereden gelen sesi duysanız anlaşılır bir şey değil." diye konuştu.
Selin vurduğu Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Eski Sanayi Caddesi'nde bulunan Vadi Apartmanı'nın bodrum katındaki evlerinde sele yakalanan ve hayatını kaybeden Mehmet Öztürk, Ayşe Harharcı, Eda Harharcı ve Avni Harharcı'dan geriye fotoğraf albümü kaldı
Ölen aile fertlerinin akrabası Cemile Öztürk, binadan cesetler çıkarılırken, selden kurtardığı fotoğraf albümünü temizlemeye çalıştı. Fotoğrafları albümden çıkarıp tek tek temizleyen ve büyük üzüntü yaşayan Cemile Öztürk, "Kayınpederim, görümcem, eniştemiz hayatlarını kaybetti. Çok üzgünüz" diyerek, gözyaşı döktü.
Bozkurt'ta Ezine çayının taşarak sel sularının mahalle aralarında girdiği anların görüntüleri ortaya çıktı. 'Sümeyra Ergin Felek' adlı Instagram kullanıcısının kendi hesabından paylaştığı görüntüde; taşan sel sularının bir anda mahalle aralarına doğru yöneldiği ve binaların çevrelerinin suyla kaplandığı görüldü. Bu sırada aracını kurtarmak isterken selin ortasında kalan vatandaş da görüntüye yansıdı.
Kadının, "Adam kaldı orada; ağabey kaç, bırak arabayı kaç" diyerek uyarmaya çalıştığı vatandaşın son anda kurtulduğu görüldü. Ayrıca, yaklaşık 2 metre derinliğinde oluşan su birikintisi yüzeyinde odun parçalarının da olduğu görüntülere yansıdı.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve jandarma teşkilatına bağlı arama kurtarma ekipleri, Ezine Çayı mevkisinde yıkılan bir apartmanın enkazında çalışmalarını sürdürüyor.
Öte yandan ilçede arama ve tarama çalışmaları ile temizlik çalışmaları sürüyor. Tek tek taranan binalarda mahsur kalan olup olmadığına bakıldı. İtfaiye ekipleri Ezine Çayı yakınında çocuk parkı olduğu belirtilen ve selin getirdiği ağaç parçaları, molozlarla dolan bölgede arama çalışmasını yoğunlaştırdı.
Sel öncesinde parkta çocukların bulunduğu iddia edilirken, ekipler ellerindeki çubuklarla arama çalışması yaptı. Bölgede arama çalışmaları sürüyor.
Öte yandan Ezine Çayı kenarında bulunan ve dere yatağının taşması sonucu yıkılan 8 katlı Ölçer Apartmanı'nda arama- kurtarma çalışmalarına da devam ediliyor.
25 kişinin öldüğü, 925 kişinin de tahliye edildiği Kastamonu'da, selin sürüklediği odun, toprak ve balçık Karadeniz'e aktı. Bozkurt ile Abana ilçeleri arasında denizin rengi değişti. Deniz yüzeyinde kirlilik oluştu, kıyıda odun parçaları yer aldı.
Batı Karadenizde meydana gelen sel felaketinin ardından Kızılay, Sinop, Bartın ve Kastamonuda 436 afet uzmanı ve gönüllüsü ile yardım çalışmalarını sürdürüyor.
Selden etkilenen vatandaşlara gün boyunca su, sıcak yemek ve ikramlık dağıtımı yapan Kızılay, psikososyal destek çalışmalarını da başlattı.
Selin en fazla etkilediği Sinopun Ayancık, Bartının Ulus ve Kastamonunun Bozkurt ilçelerinde mağdur olan vatandaşların beslenme ihtiyaçlarını karşılayan Kızılay, afet uzmanları ve gönüllülerinden oluşan 436 kişilik ekip ve 51 mobil ikram ve hizmet aracıyla sahada görev yapıyor.
Selin neden olduğu travmanın etkilerini azaltmak içinde çalışma başlatan Kızılay Psiko Sosyal Ekipleri ile vatandaşlara destek veriyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: sel felaketiyle ilgili, "Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli'de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz" açıklamasında bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, selin vurduğu Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulundu. İki bakan, devam eden çalışmaları takip etti, yetkililerden bilgi aldı.Bakan Dönmez, sel nedeniyle bölgede elektrik ve su gibi altyapı ihtiyaçlarına gerek duyulduğunu belirterek, "İlk etapta vatandaşlarımızın arama- kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan da şehirde kalan insanlarımızın elektrik, su gibi altyapı ihtiyaçları var. Elektrikle ilgili de ciddi manada hasar görmüş durumda burada şebekemiz. Yerinde olmayan trafolarımız var. Geçici olarak mobil jeneratörlerle kritik yerlerin elektriğini veriyoruz ve besliyoruz ama şu anda hala birinci katlarında su olan binalar var. Orada temizlik işleri bitmeden elektrik vermemiz doğru olmaz. O çalışmaların bitmesini bekliyoruz" dedi.
Bakan Dönmez, sel nedeniyle bölgede elektrik ve su gibi altyapı ihtiyaçlarına gerek duyulduğunu belirterek, "İlk etapta vatandaşlarımızın arama- kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan da şehirde kalan insanlarımızın elektrik, su gibi altyapı ihtiyaçları var.
"Elektrikle ilgili de ciddi manada hasar görmüş durumda burada şebekemiz. Yerinde olmayan trafolarımız var."
Geçici olarak mobil jeneratörlerle kritik yerlerin elektriğini veriyoruz ve besliyoruz ama şu anda hala birinci katlarında su olan binalar var. Orada temizlik işleri bitmeden elektrik vermemiz doğru olmaz. O çalışmaların bitmesini bekliyoruz" dedi.