28.11.2023 - 15:37 | Son Güncellenme:
Şambali Tatlısı tarifi ve malzemeleri merak uyandırıyor. İzmir ve Batı Anadolu'ya özgü bir lezzet olan Şambali Tatlısı, Türk mutfağında sevilen şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Ana malzemeleri Yoğurt, İrmik, Un olan Şambali Tatlısı, karışımı yağlı tepsiye dizilir ve üzerine badem veya yer fıstığı dizilir ve üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. İşte adım adım Şambali Tatlısı tarifi ve malzemeleri...
2 bardak yoğurt
2 bardak şeker
4 bardak irmik
1 bardak un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 vanilya
Yer fıstığı
Şerbeti için:
4 bardak su
5 bardak şeker
2 damla limon
Şerbeti için şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya yakın limonunu sıkın. İstediğiniz kıvama gelince soğumaya bırakın.
Bir kaba aldığınız yoğurt, irmik ve şekeri çırpın. Un, vanilya ve karbonat ekleyip 15-20 dakika irmikler şişene kadar bekletin.
Yağladığınız fırın tepsisine döküp üzerine yer fıstığı dizin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında pişirdikten sonra ilk sıcağının çıkmasını bekleyip üzerine soğuk şerbet dökün.
Afiyet olsun!