Kutsal kitapları insanlara ulaştırma görevini üstlenmiş olan peygamberler, geçmişten günümüze kadar pek çok farklı tarihte yaşadı. İnsanlara Allah'ın emirlerini ve buyruklarını en güzel şekilde aktaran peygamberler, aynı zamanda tarihe geçmiş önemli sözler sunmuşlardır. Bu sözler hem rahatlatıcı hem de aşk ve sevgi üzerine ya da ahlaki açıdan yol gösterici olarak öne çıkar. Tabii felsefi yaklaşımları da olması ile beraber, bu sözler pek çok farklı yerde rahatlıkla kullanılabilir. Sosyal medya hesaplarında ya da birebir olarak sevdiğiniz insanlara bu sözlere dile getirebilirsiniz. Çok özel zamanlarda ya da dini bayramlarda da SMS yoluyla sevdiklerinize sunabileceğiniz güzel sözler arasında gelir.
İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez.
Hoş gör ki, hoş görülesin
Komşunu kendin gibi sev. Tövbe et.
Elindeki cennetin krallığı için. Arayan bulacaktır ve kapı onu tıklatana açılacaktır.
Allah bir serçenin yere düşmesini bile görür ve önemser.
Gerçeği bilmelisiniz ve sadece gerçek sizi özgürleştirebilir.
Züleyha gibi bekleyenin, Yusuf gibi yâri olur…
Bakışların sonsuz kuyu misali, sen baktıkça ben içine düşüyorum Yusuf misali…
Beklemek Züleyha’ya yakışır, gelmek ise Yusuf olabilene…
Baktı Züleyha aşktan öte aşk var, Allah’tan başka bulunmaz yar. Artık Züleyha’ya gelir dünya dar…
Züleyha'ya dediler: Ay çıktı. Züleyha cevap verdi: Yusuf mu baktı?
Allah'tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli olun!
Nerede olursan ol, Allah'a karşı sorumluluğunun bilincinde ol! Kötülüğün peşinden iyi bir şey yap ki onu yok etsin. İnsanlara da güzel ahlâka uygun biçimde davran!
Kim, Allah’ın kullarının, kendisi için ayakta dikilmesine sevinirse, ateşten bir eve hazırlansın.
Kıyamet günü en şiddetli azap görecek kimseler, dünyada insanlara en çok işkence edenlerdir
Kardeşinle (düşmanlığa varan) tartışmaya girme, onunla (kırıcı şekilde) şakalaşma ve ona yerine getiremeyeceğin sözü verme.
Sahibinin ağzından lanet çıktığı zaman bakar, eğer yöneltildiği kimsede kendisine yol bulursa ona gider, aksi halde kendisinden çıktığı kimseye döner.
İyilik güzel ahlaktır; günah da içinde tereddüt uyandıran ve halkın bilmesini istemediğin şeydir.
Sen babanın yerine hacca git. Hayrın arttıramazsan, şerrini de arttıramazsın.
Bizi aldatan bizden değildir.
Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
Dua, ibadetin özüdür.
Kim bir kavme benzerse, o da onlardandır.
Anne baba cennet kapılarının en ortancasıdır. Bu kapıdan girme fırsatını ister kaçırsın ister yakalarsın.
Dikkat edin, sizden biri kardeşinin verdiği hediyeyi reddetmesin. Eğer bir şey de bulursa, ona mukabelede bulunsun. Nefsin yed-i kudretinde olana yemin ederim ki, bana bir (koyun) kolunun ucu hediye edilse kabul ederim. Ve eğer bir kol için davet edilsem ona icabet ederim.
Kabe-i Şerif yıkılarak taşları denize atıldığı vakit, işte o zamanda korkunç alametler olur.
Nazar ve nefes az kaldı kaderi geçecekti. Nefes ve nazardan Allah’a sığının.
Ey ümmet, sizin için bilmedikleriniz hususunda korkmuyorum, lakin bildiklerinizi nasıl tatbik ediyorsunuz, ona dikkat edin!
Ümmetimin helâkı şu üçtedir: Asabiyye… Kaderiye… birde kitab ve sünnete dayanmayan (boş) rivayet.
Cennete ilk çağırılacak olanlar, bollukta darlıkta hep Allah’a şükür eden hamdçılardır.
Allah’a hamd ü sena ile başlamayan her mühim işin feyzi ve bereketi olmaz.
Öğüt olarak ölüm yeter. Gam çekmeye kabir yeter.
İman edip hayırlı işler yapanların son duaları; ‘Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun’ cümlesidir.
Kıyamet günü herkes birbirinden davacı olur. Hatta tokuşan koyunlar bile…
İnsanlara akılları ölçüsünde söz söyleyiniz.
En büyük düşmanın, iki kaburga kemiğinin arasında olan düşmandır.