18.05.2022 - 14:14 | Son Güncellenme:
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, beraberinde geniş bir heyetle ABD'nin başkenti Washington'da ağırlanıyor. Ziyaret, Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için planlandı ancak koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl gecikmeli gerçekleşiyor.
ABD lideri Joe Biden, Yunan Başbakan Miçotakis'i mavi-beyaz kravatla ağırladı. Miçotakis aynı gün ABD Kongresi'nde konuşma yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la bir araya geldi.
Rusya'nın Ukrayna işgalinin gölgesinde gerçekleşen ziyarette, kolayca tahmin edileceği gibi öne çıkan başlık Türkiye oldu. Özgürlük ve demokrasinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle test edildiğini belirten Kiryakos Miçotakis, "Biz taraf olduk. Kesinlikle. Putin'in saldırganlığına karşı Ukrayna'nın yanındayız" deyip ekledi:
"Putin başaramayacak. Sadece Ukrayna'da değil, aynı zamanda diğer tüm otoriter liderlere, uluslararası hukuku ihlal eden tarihsel revizyonizme ve açık saldırganlık eylemlerine küresel toplumun ve demokratik devletlerin müsamaha göstermeyeceği mesajı vermek adına da başarılı olmasına izin verilmemeli."
Miçotakis, sözü Ukrayna'daki Rus işgalinden Kıbrıs ve Türkiye'ye getirdi. Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Yunan lider, Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:
"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."