Özkaya, Antalya'da büyüdü. 1988 yılında dünyaya geldi. Mevlüt Özkaya, profesyonel mutfak eğitimine de Antalya Turizm Otelcilik Lisesi mutfak bölümüyle başladı. 2010 yılında Kocatepe Üniversitesi Aşçılık Ön Lisans Aşçılık Bölümü’nden mezun oldu. 2010 yılından itibaren farklı restoranlarda deneyimler kazandı. 2017’de restoranın kurucu şefleriyle beraber Mürver Restaurant’ın açılış şefliğini yaptı.
2021 yılından bu yana Mürver Restaurant’ta “Chef de Cuisine” görevini sürdüren Özkaya, mesleğe olan ilgisinin babaannesinden kaynaklandığını ifade ediyor. Genç isim, MICHELIN Rehberi’nin Türkiye’deki ilk yılında “MICHELIN Genç Şef” ödülüne layık görülmüştür.