Zerdeçalı mercimek çorbasına eklerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğru aşamada eklenmesidir. Çorbanın kaynama aşamasına gelmeden önce, diğer baharatlarla birlikte eklenmesi zerdeçalın daha homojen bir şekilde dağılmasını sağlar. Ortalama bir tencere çorba için bir çay kaşığı zerdeçal yeterli olacaktır. Fazlası, çorbanın tadını baskın hale getirebilir.
Zerdeçalın yanı sıra mercimek çorbasına kıvam ve ekstra lezzet katmak için farklı malzemeler de kullanılabilir. Çorbanın koyulaşmasını sağlayan en doğal malzemelerden biri olan havuç ve patates, tat dengesini de yumuşatarak lezzet bütünlüğü sağlar.
Çorbanın içine bir miktar süt veya yoğurt eklemek, hem kıvamını artırır hem de daha kremsi bir doku oluşturur. Hem sindirimi kolaylaştırır hem de mercimeğin şişkinlik yapmasını engeller. Ayrıca çorbaya hafif bir sıcaklık hissi kazandırır. Son aşamada çorbaya eklenen tereyağı ve ezilmiş sarımsak, aromatik bir tat katarken kıvamın da oturmasını sağlar.