27.03.2025 - 10:17 | Son Güncellenme:
Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, yaz aylarında ise hafifliğiyle midemizi rahatlatan mercimek çorbası, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Ancak herkesin yaptığı mercimek çorbası aynı kıvamda ve lezzette olmaz. Kimi sulu olur, kimi koyu ama asıl mesele, damakta iz bırakan kıvamı yakalamaktır. İşte bu noktada devreye giren özel bir baharat var! Hem çorbanın kıvamını mükemmelleştiren hem de lezzetine lezzet katan bu doğal malzeme, mutfağınızın vazgeçilmezi olmaya aday.
Mercimek çorbasına hem kıvam hem de altın sarısı bir renk veren en önemli baharatlardan biri zerdeçaldır. Doğal bir antioksidan kaynağı olan zerdeçal, çorbanın besin değerini artırırken, hafif acımsı ve topraksı aromasıyla tat profiline derinlik kazandırır. Üstelik, içerdiği kurkumin sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren zerdeçal, özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.
Zerdeçalı mercimek çorbasına eklerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğru aşamada eklenmesidir. Çorbanın kaynama aşamasına gelmeden önce, diğer baharatlarla birlikte eklenmesi zerdeçalın daha homojen bir şekilde dağılmasını sağlar. Ortalama bir tencere çorba için bir çay kaşığı zerdeçal yeterli olacaktır. Fazlası, çorbanın tadını baskın hale getirebilir.
Zerdeçalın yanı sıra mercimek çorbasına kıvam ve ekstra lezzet katmak için farklı malzemeler de kullanılabilir. Çorbanın koyulaşmasını sağlayan en doğal malzemelerden biri olan havuç ve patates, tat dengesini de yumuşatarak lezzet bütünlüğü sağlar.
Çorbanın içine bir miktar süt veya yoğurt eklemek, hem kıvamını artırır hem de daha kremsi bir doku oluşturur. Hem sindirimi kolaylaştırır hem de mercimeğin şişkinlik yapmasını engeller. Ayrıca çorbaya hafif bir sıcaklık hissi kazandırır. Son aşamada çorbaya eklenen tereyağı ve ezilmiş sarımsak, aromatik bir tat katarken kıvamın da oturmasını sağlar.