20.08.2015 - 14:58 | Son Güncellenme:
Namibya'daki martılar yeni stratejileriyle vahşice avlanmaya başladı.
Uzmanlara göre martıların doğada daha önce görülmemiş yeni bir yöntem buldu.
Namibya'nın deniz kıyısındaki Dorob Ulusal Parkı'nda olan 500 yosun martısı yeni doğmuş Kap kürklü fok yavrularının gözlerini çıkarmaya çalışıyor.
Kör fok yavrularının diğer foklardan yardım alamaması üzerine martılar foklara saldırıyor.
Kanada, Ottawa'daki Carleton Üniversitesi'nden araştırmacılar: "Martıların bu davranışı bizler için vahşet içerse de bilim açısından oldukça yeni bir buluş," diyor.Araştırma görevlisi olan Austin Gallagher konuyla ilgili “Bu daha önce hiç gözlemlenmemiş bir saldırı yöntemi. Midenizin kaldırması çok zor; saldırı sonrası foklar çılgına dönüyor ve çok rahatsız edici bir görüntü ve gürültü ortaya çıkıyor. Daha sonra annesini bulamayan ve etraftaki tehlikeleri de göremeyen bu bebek foklara diğer martılar da saldırmaya başlıyor.” diyor.
Olaya martılar açısından yaklaştığımızda aslına bakılırsa bu çok başarılı bir saldırma taktiği. Gözlemlenen saldırıların neredeyse yarısında martılar başarılı bir şekilde bebek fokların gözlerini yemeyi başarmış. Bu noktadan sonra diğer martılar da saldırıya katılarak bebek fokların karın bölgelerini yemeye başlamış.
Yeni doğan fok yavrularının yüzemediğini ifade eden araştırmacılar martıların bu yeni taktiğinin onları daha da acizleştirdiğini ifade etti.
Araştırmacılar martıların bu yeni geliştirdiği avlanma tekniğinin kap kürklü fok sayısındaki artıştan sonra başladığını ifade etti.
Kış aylarında 20 bin ila 80 bin arası olan martılar bu bölgeye geldiklerinde hem çiftleşiyor hem de taze besin kaynağı buluyor.