21.11.2020 - 00:41 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamaları, duyanların ağzını açık bıraktı.
44 gün süren Dağlık Karabağ savaşının ardından en somut adım bugün atıldı, Azerbaycan ordusu Ermenistan’ın çekildiği ilk bölgeye bu sabah girdiğini açıkladı.
9 Kasım anlaşmasıyla savaşın sona erdiği bölgede Ermenistan Kelbecer'den 15 Kasım'da çekilecekti ancak 10 günlük ek süre istedi.
Azerbaycan karşısında tarihi bir hezimet yaşayan Ermenistan 25 Kasım'da Kelbecer, 1 Aralık tarihinde de Laçin bölgesinden çekilecek.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, bölgeden çekilen Ermenistan askerlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti.
Dağlık Karabağ'a 1960 barış gücü askeri yerleştiren Rusya ile Minsk Grubu'nun diğer üyeleri ABD ve Fransa arasında yeni temaslar söz konusu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington ve Paris'in pozisyonları dikkate alınarak 9 Kasım anlaşmasına ulaşıldığını belirtti, "Ateşkesin ABD'nin katılımı olmadan çözüldüğünü sanmıyorum" dedi.
Anlaşmadan 10 gün sonra bir açıklama yapan Fransa ise, ateşkese uyulup uyulmadığının takip edilmesi için Minsk Grubu ve uluslararası gözlemcilerin devreye girmesi çağrısında bulundu.
1994'ten bu yana gerilimin ve zaman zaman çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ'da, Azerbaycan ve Ermenistan arasında müzakereleri yürütmek üzere oluşturulan Minsk Grubu ise sürecin dışında kaldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Minsk Grubu'nun da devreye girmesini ve Dağlık Karabağ'da uluslararası bir gözlem gücünün sahada görev almasını ve gelecekte kalıcı çözüm için yürütülecek müzakerelerde dışarıda bırakılmamasını istiyor.
Bununla da yetinmeyen Macron, kendini komik duruma düşürecek açıklamalarda bulundu. Macron, Afrikalıların Fransa'ya olan "sömürge" kızgınlığını Türkiye ve Rusya'ya bağladı.
Dağlık Karabağ hezimetini atlatamayan Macron, "Sömürge dönemi sonrası kızgınlıkla ilgili, bazen Afrikalı liderler ama özellikle Rusya ve Türkiye gibi yabancı güçler tarafından uygulanan strateji var. Saf olmamak lazım." görüşünü paylaşan Macron, bunlara ses verenlerin, videolar yapanların ve Fransızca yayın yapan medyalarda yer alanların birçoğunun Rusya veya Türkiye tarafından maaş aldığını iddia etti.
Macron, karikatürlerle ilgili ifadelerinin Müslüman Kardeşler ve Türkiye tarafından çarpıtıldığını ve bunun Sahra Altı Afrika dahil kamuoyunun görüşünü etkilediğini iddia etti.
Rusya'nın arabulucuğunda imzalanan 9 Kasım anlaşmasında Türkiye de kiritik bir rol oynadı. Türkiye, Azerbaycan topraklarında kurulacak bir ortak merkezde, Rus askeri yetkilileriyle birlikte ateşkese uyulup uyulmadığını takip edecek.
Reuters haber ajansına konuşan Fransa Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Paris'in bölgede uluslararası gözlem gücü oluşturulması için bastırdığını, böylece Dağlık Karabağ'ı çatışmalar sürerken terk eden Ermeni nüfusun güvenli şekilde geri dönüşünü sağlamayı ve müzakere masasında yer almayı umduğunu söyledi:
"Rusların ateşkes takibi formülü için Türklerle görüştüğünü anlıyoruz ama bunun olmasını istemiyoruz. Bu bölgede yeni bir Astana sürecinin tekrarı anlamına gelir. Bir tarafta Minsk Grubu, diğer tarafta Astana olmaz. Ruslar bir noktada seçim yapmak zorunda."