30.03.2012 - 15:12 | Son Güncellenme:
Vaadhoo adası, Maldivler'de yer alan en özel adalardan birisi...
Adada geceleri gelgit olayının yaşandığı sırada ortaya çıkan mavi renkli sürpriz ışıltı görenleri hayrete düşürüyor.
Sahilde yaşanan bu muhteşem olayın nedeni ise kıyıya vuran dalgalarda bulunan ışıklı planktonlar.
Işıklı planktonlar, tek hücreli canlılardır. Fakat bu tek hücrelerinin içerisinde biyolojik olarak elektrik üretebilecek kadar teknolojik bir yapı saklı.
Bu, o kadar üst bir teknoloji ki, rahatsız edildiklerinde bu minik canlılar koca bir sahili bile aydınlatabilecek kadar çok ışık yayabiliyorlar.
Uzmanlar, dinoflagellaların su yüzeyinde süzülmesiyle çevrelerindeki suda oluşan hareketin, canlıların içindeki proton dolu organellere elektrik sinyalleri gönderdiğini belirtiyor.
Bu elektrik sinyalleri, voltaj değişikliğine hassasiyet gösteren proton kanallarını açıyor, bir dizi kimyasal tepkimeyi tetikliyor.
Bu da neon mavisi ışığı üreten lusiferaz proteinini harekete geçiriyor.
Avustralya'nın Victoria eyaletindeki Gippsland Gölü, geceleri mavi ışıklar saçıyor.
Bu garip olayı arkadaşlarıyla gittiği gölde görüntüleyen fotoğrafçı Phil Hart, "Radyoaktif bir sıvıyla oynuyormuşuz gibiydi" diyor
Bu olaya canlı bir organizma tarafından kimyasal bir reaksiyon esnasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülerek ışık üretilmesi ve ışık yayılması anlamına gelen ve biyoluminesans adı verilen olay neden oluyor. Suda yaşayan bir mikro organizmanın rahatsız olmasıyla gerçekleşiyor.
34 yaşındaki Phil, fotoğraf makinesini çok yavaş poz süresine ayarladı ve reaksiyonu yaratmak için suya taş ve kum attı.
'Noctiluca Scintillans' adı verilen mikro organizmalar, Avustralya, Victoria'da bulunan Gippsland Gölü'nde anormal bir şekilde yüksek miktarda bulunuyor.
50 yıldın göl kenarında kamp organizasyonları yürüten bir kurumun program direkterö olan Phil, aynı zamanda fotoğraf çekiyor ve "Biyoluminesans daha önce hiç bu kadar parlak olmamıştı" diyor.
Orman yangınlarının ve sellerin, göldeki organizmaların besin kaynaklarını artırdığı ve bu nedenle seviyelerin yükseldiği sanılıyor.Parlaklık gözle görülebiliyor, fakat parlak mavi renk sadece fotoğraflarda görülüyor.
Fotoğraflar Japonya'da çekildi.
Gece kıyıya inenler muhteşem bir manzarayla karşılaştı.
Yüzlerce ışık saçan denizanası sahille vurdu.
‘Aequorea Victoria’ türü olan denizanası karanlıkta ışık saçan bir savunma özelliğine sahip.