12.12.2024 - 19:24 | Son Güncellenme:
Kademeli emeklilik sistemi son durumu tarafından yakından takip ediliyor. Sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan sistem olan kademeli emeklilik sisteminin gelip gelmeyeceğine dair aramalar yapılıyor. Bakan Işıkhan, kademeli emeklilik tartışmalarını noktaladı. Peki, Kademeli emeklilik gelecek mi, ne zaman gelecek? Emeklilik sistemi değişecek mi? İşte son gelişmeler...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Merkezi’nde, milletvekilleri ve MKYK üyeleri ile İstişare Toplantısında bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, sosyal güvenlik sistemine dair veriler paylaşan Işıkhan, emeklilik sisteminde herhangi bir değişiklik yapmanın gündemlerinde olmadığını, mevcut düzene dokunmayı planlamadıklarını ifade etti. Emeklilik için gereken prim ve yıl şartlarının devam edeceği kaydedildi.
Toplantıda EYT düzenlemesinin ardından, sosyal güvenliğin bütçe üzerindeki payının yüzde 20’lerden yüzde 36’lara çıktığına, 4 yılda yaklaşık 5 milyon kişinin emekli olmasının beklendiğine dikkat çekildi. Milletvekillerinden staj mağdurları, intibak gibi sistemi zorlayıcı unsurları gündeme taşımamaları istendi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayı sonuna kadar yeni ücreti belirleyeceğini ifade eden Bakan, komisyon çalışmalarında dikkat çekilecek hususların da altını çizdi. Edinilen bilgiye göre çalışmalarda, çalışanların satın alma gücünün korunması ve geliştirilmesi, enflasyon oranları, ekonomik büyüme, işgücü piyasasının ihtiyaçları, vatandaşların yaşam standartları ve ekonominin genel istikrarı dikkate alınacak.
Toplantıya katılan milletvekilleri en düşük emekli aylığına da dikkat çekti. 12 bin 500 liralık maaşın yeni yılda vatandaşları mağdur etmeyecek, enflasyonun altına kalmayacak bir yere taşınması gerektiğinin altı çizildi. Vekiller seyyanen zam seçeneğinin de gündeme alınmasını istedi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Tabi bakanlığımızın bu konuda çalışmaları vardır. Ama şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dilimi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım."
Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım. Dünyada 3-4 çalışana karşılık bir emeklinin, Türkiye'de ise 2 çalışana karşı bir emekli var.
Avrupa'nın çok gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40'lı, 45'li, 50'li yaşlarda bir emekliye rastlayamazsınız. Oradaki emeklilik yaşı 65'tir, 67'dir." açıklamasında bulundu.
Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan sistemdir. Kademeli emeklilik şartları, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre değişiyor.