25.09.2017 - 10:22 | Son Güncellenme:
İsveç'in başkenti, aynı zamanda da İskandinavya'nın en büyük kentlerinden biri olan Stockholm, mimarisi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Baltık Denizi'nde gerçekleşen gemi turlarının da uğrak limanı olan Stockholm, İskandinav yarımadasının en eski kentlerinden biri. Kentte tüm İsveç nüfusunun %21'i yaşamakta. Tarihte kentten ilk defa 1252 yılında bahsedilmekte. Vikinglerin bir liman olarak inşa ettiği Stockholm günümüzde anakara, on ada ve bir göl ile denizin birleştiği alana yayılmış durumda.
İskandinavya'nın kültürel başkenti olan Stockholm'de çok sayıda müze, kitapçı, kafe ve galeri bulunmakta. Gamla Stan mahallesi, eski Stockholm'ün en iyi korunmuş bölgesi. Turistlerin mutlaka ziyaret ettiği bu bölge kentin tarihsel gelişimini de yansıtan bir yer. Kentin bir diğer ilgi çekici yanı da metro ağı. Oldukça kullanışlı bir metro ağına sahip olan kentin, istasyonları sanat galerisini andırıyor. 100 metro istasyonunun 90'ı bir sanat galerisi gibi tasarlanmış durumda.
İskandinavya seyahatine İsveç'ten devam edelim. Yüzlerce akarsu ve gölün sınırları içinde bulunduğu İsveç'in en önemli nehirlerinden biri Rapa. Uzunluğu 75 kilometre olan nehir ve etrafında bulunan delta, bölgenin Avrupa'nın Alaskası olarak anılmasına neden olmuş.
Laitaure Deltası boyunca uzanan nehirin sahip olduğu doğal güzellikler, fotoğrafçıların ve doğa tutkunlarının bölgeye akın etmesine neden oluyor. Sarek Milli Parkı'nın da bir parçası olan Rapa Nehri'ne özellikle helikopterli turlar tercih ediliyor.
Norveç'in en kuzeyinde Rusya sınırı yakınlarında bulunan Kirkenes Oteli, ziyaretçilere değişik bir deneyim vaat ediyor. Göl kıyısına inşa edilmiş olan otelin bir bölümü tamamen buzdan oluşuyor. Özellikle balayı tatiline gelenlerin tercih ettiği buz odalar kış aylarının favorisi.
Kirkenes Buz Oteli, buz odalarının yanı sıra ahşap odalara da sahip. Şömine yanında, pencereden lapa lapa yağan karın tadını çıkarabileceğiniz bu odalar turistleri cezbediyor.
Tam adıyla Lapin Laani, Finlandiya'nın kuzeyinde İsveç ile sınır komşusu. Binlerce yıldır bölgede yaşayan Laponların yurdu olan bölge çetin kış koşullarının hakim olduğu bir yer olarak biliniyor. Ancak tekonoloji ve ulaşım imkanlarının gelişmesi bölgenin turistler tarafından keşfine kolaylık sağlamış. Günümüzde bölgede kuzey ışıklarını izleme imkanı sağlayan cam kubbeli oteller bulunuyor.
Filmlerden anımsanacak kızaklı Lapon yerlilerin kürklü kıyafetleri yörenin karakteristiğini yansıtmakta. Zira bölgenin sıcaklığı artılı değerlere ulaşmıyor. Aurora bölgesi olan Laponya'da kuzey ışıklarını gözlemlemek mümkün. Bunun dışında bölge, Noel Baba karakterinin de ortaya çıktığı yer olarak biliniyor. Oysaki gerçek Noel Baba'nın Antalya, Demreli olduğu bilinen bir gerçek.
İskandinavya'nın Batı kıyıları olan Norveç, yarımadanın en müreffeh ülkelerinden biri. Güçlü ekonomisi kadar doğal güzellikleriyle de göze çarpan ülke bu konuda da oldukça şanslı. Romsdalen Vadisi boyunca uzanan Troll Duvarı, aslında Trolltinden Dağları boyunca hizalanan kayalık bir bölge.
Duvar olarak tanımlansa da burası aslında vadinin doğal bir uzantısı. Dağcıların, tırmanış gerçekleştirdiği bu bölge, fotoğrafçıların da uğrak yeri. 1.100 metre yüksekliğiyle Avrupa'nın en sarp kayalıklarına sahip olan bölge, çetin tırmanış koşullarına sahip.
Rotamızı İskandinavya yarımadasının doğu tarafına Finlandiya'ya çeviriyoruz. Ülkenin başkenti olan Helsinki aynı zamanda Finlandiya'nın en büyük şehri konumunda. Siyasi olduğu kadar kültürel ve ekonomik başkent özelliği taşıyan kent, bir liman şehri.
Etrafı devasa ormanlarla çevrili olan Helsinki 200 kilometre boyunca yürüyüş ve doğa sporları gerçekleştirilebilecek bir doğal yaşam alanına sahip. Kış aylarında donan Baltık Denizi üzerinde insanlar sıklıkla yürüyüş gerçekleştirip paten kaymakta.
Norveç'in ününün nedenlerinden biri de fyordları. Bunların en ünlüsü de Nordlan bölgesine yer alan Lofoten. Şirin bir kasaba olan Lofoten, konumuyla da ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.
Nordland bölgesinde bulunan Lofoten kasabası, coğrafi olarak Arktik Çizgisi'nde yer almakta. Kasabada 24.000 kişi yaşamakta. Turizm bölgesi haline dönüşmesiyle birlikte Lofoten'de birçok pansiyon da açılmış durumda.Bölgeyi ziyaret etmek için en ideal dönem yaz mevsimi.Hazırlayan: İhsan Dindar