18.07.2020 - 20:51 | Son Güncellenme:
AA / DHA
Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'un üretileceği fabrikanın temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Bursa Gemlikte atıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, TOGG ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOGG Genel Müdürü Mehmet Gürcan Karakaş katıldı.
Hayatlarında ülke ve milletin hayrına bir tek çivi dahi çakmamış olanların koro halinde iftira etme yarışına girdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Menüsünden başlatma tuşuna kadar projede açık aramaya başladılar.
Otomobilin farı da, kaputu da varmış. Aslında kendi aşağılık komplekslerini de ortaya koydular. Hamdolsun projede hiçbir kusur bulamadılar. Dalga geçmek için attıkları manşetlerin hepsi, döndü dolaştı yüzlerine bulaştı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burası yatırım zincirimizin altın halkasıdır. Salgına rağmen yatırım yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün inşaatına başlayacağımız sadece bir fabrika değildir. Burası insanların zihnindeki fabrika haritasını değiştirecek devasa bir tesistir.
Üretilecek tüm otomobillerin AR-GE'si burada yapılacak. Fabrikamız doğrudan halkımıza hizmet edecek, çocuklar ve gençler yeni teknolojilerle burada tanışacak. Çevre dostu teknolojilerle bu alanda çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz. Bu eserin genç kuşaklara da ilham aşılayacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
"CHP medyası olmuştur. O dönemin CHP zihniyetteki gazetelerini açıp baktığımızda boş lakırtı diyor. Kaynak israfı diyen CHPli siyasetçileri görüyoruz" diye konuşan Erdoğan, "Bunlar gibi yazı, manşet bir utanç vesikası olarak arşivlerimizde duruyor. Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeği göze almalıdır. Biz de vurgun yemeği göze aldık, alacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 18 yılda hem şeytan taşladık hem de tavaf yaptık. Sıkıntıların sorunların büyüklükleri karşısında geri adım atmadık. Sonunda biz 5 yiğit adamla yola çıktık. CHP'nin takoz siyasetine rağmen ülkemizin sağlıktan milli teknolojiye kadar her alanda geliştirdik" diye konuştu.
"Salgın döneminde hem yatırımlar yaparken, 78'i Türkiye'de olan tedarikçi firmaların yüzde 93'ünü tamamladık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tasarım tescil süreçleri devam ediyor. Bugün ise Bismillah diyerek tesisimizin inşasına hep birlikte başlıyoruz. Burası çok önemli sadece yeşil Bursa değil, Payitaht Bursa. Aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz. Böylece Avrupanın ilk doğuştan elektrikli SUV aracını piyasaya sunacağız.
4 binin üzerinde insanımız istihdam edilecek. Dolaylı istihdamı düşündüğümüzde bu sayı çok daha fazla olacak. Bölgedeki üniversitelerle iş birliği halinde yenilikçi fikirlerin önünü açacağız. Şimdiden Türkiye'nin otomobili yola çıkıyor. Bu tedarikçilerinin arasında daha önce hiç büyük bir firmayla çalışmamış genç filizler katıldı. Geri görüş kameralarından bir dünya markası çıkarabileceğimiz gibi Türkiye'nin otomobilinin alameti farikası elektrikli olmasıdır" dedi.
Eti Maden işletmesinin 2- 3 yıldır bor madenlerinde lityum üretmeye çalıştığını belirten Erdoğan, "Pilot üretim tesisinin çalışmasını tamamladık. Durmak yok yola devam. Türkiyenin Eti Maden ile lityumun tamamını üretme imkanı var" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk 6 ayda sanayi siciline 7 bin işletme kaydoldu yani üretime başladık. Yurdun 4 bir yanında yeni işletmeler faaliyete geçti. Sadece Haziran ayında 1421 sanayi işletmesi kuruldu. Bu sayı geçen yıla göre yüzde 91lik bir artış anlamına geliyor" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise törende yaptığı konuşmada, "Hedefimiz ileri teknoloji üreten hatta teknolojiye yön veren ülkelerden biri olmak" diyerek, "Biz Türkiye'nin otomobili ile küresel bir marka oluşturmanın yanında tedarikçilerinde marka olmasının önünü açıyoruz. Oyuna yetenekli ve kabiliyetli yeni oyuncular katacağız, bu oyuncuları küresel rekabete hazırlayacağız" şeklinde konuştu.
"Türkiye'nin otomobili meydan okumadır, teknolojik dönüşümdür" diyen Rifat Hisracıklıoğlu da, "Biz bu inançla TOBB olarak işimizin başındayız. Geçtiğimiz yılın başında otomobilimizi yaptık, şimdi de üretime geçiyoruz, inşallah 2021'nin başında ilk otomobilimizi banttan indireceğiz" dedi.
TOGG Tesisi 1.2 milyon metrekarelik alan üzerine kuruluyor. İnşaatın 18 ayda tamamlanması ve 2021 yılı içerisinde hat montajlarına başlanılması hedefleniyor. TOGG Tesislerinde 2023 yılına kadar kademeli olarak 4 bin 300 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
TOGG Tesisi, TOGGun 'Mobilite Ekosistemi' kurulması hedefinin en önemli ayaklarından birisi olacak. Tesiste, 2022 yılı sonunda seri üretim ilk aracını banttan indirmesinin ardından 2030 yılına kadar, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait 5 farklı modelden toplam 1 milyon adet aracı dünya otomotiv piyasası ile buluşturacak.
TOGG Tesisine özel olarak hafta içerisinde bir de kampanya başlatıldı ve tüm Türkiye bu heyecana ortak edildi. Bu tarihi ana iz bırakmak isteyenler için yeniliktebendevarim.com internet sitesi üzerinden isimlerini yazma, görsel oluşturma ve paylaşma imkanı yaratıldı.
Şu ana kadar yüz binlerce kişi ismini bu tarihi ana ortak olmak için kaydetti. Bu site üzerinden kaydolanların isimleri bir kapsül aracılığıyla bu tesisin temelinde olacak. Kampanya 18 Temmuz Cumartesi 21.30'a kadar devam edecek.