10.06.2022 - 16:56 | Son Güncellenme:
Gelire endeksli senet nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla gelire endeksli senet ihraç edecek. Ekonomist Enver Erkan GES sürecinin nasıl işleyeceği hakkında önemli ipuçları verdi. İşte detaylar...
Ekonomist Enver Erkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Gelire Endeksli Senetler ile getirisi devlet gelirleri ile ilişkilendirilen bir yatırım aracı oluşturulur. Söz konusu menkul kıymetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi engellenmektedir.
Türkiye geçmişte lira yatırımcılarına kamu iktisadi teşebbüslerinin finansal performansına bağlı getiriler sunmak için gelire endeksli tahvilleri kullanmıştı. Yurt içi tasarrufları artırmak, Devlet İç Borçlanma Senetlerini çeşitlendirmek ve yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla ilk Gelire Endeksli Senet (GES), Hazine tarafından 28 Ocak 2009 tarihinde yayımlanmıştı.
GES ihraçlarında getiriler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeciliği (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KIYEM) statüsünde bütçeye aktarılan gelir paylarına endekslenmektedir.
Gelirin ve getirinin ne olacağını ve ne üzerinden baz alınacağını, vade yapısıyla alakalı detayları ürünün prospektüsü açıklandığında göreceğiz. Bu noktada talep oluşması noktasında liraya olan ilginin artması kapsamında ürünün yüksek bir getiri sunuyor olması gerekecek. Bu getiri oranı tabii hem enflasyon koşulları, hem de dövizdeki son döneme artan volatilite ekseninde talep edilecek ve yatırımcının lirada kalmasını teşvik edici optimal bir getiri olmalıdır.
Bu çerçevede, söz konusu senetlerin iadelerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üçer aylık ve altı aylık gelir paylarının toplamı esas alınır. Fiili gelir tahsilatının bütçede ilan edilen azami tutarların üzerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar hükümlerine göre ödeme yapılır.
Bakanlık 'Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.' bilgisini duyurdu.