16.11.2021 - 08:05 | Son Güncellenme:
EYT ile ilgili detaylar milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. EYT çalışmalarındaki son durum gündemde yer alıyor. . Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının çıkacağı tarih araştırılıyor. Bakan Bilgin, EYT konusunda bir açıklama yaptı. Peki EYT ne zaman çıkacak?
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "3600 ek gösterge teklife dönüştürülüp Meclis'e geldikten sonra sözleşmeli personelin, emeklilerin durumu ve emeklilerin durumu kapsamında EYT'lilerin durumu üzerinde bu yapılan çalışmaların nihayetlenmesi süreci sonrasında bu hususları da Cumhur İttifakı olarak kendi aramızda istişareyle Meclis'in gündemine taşıma ve diğer partilerle de görüşüp kamuoyuna bu çalışmaların neticesini açıklama durumu söz konusu olacaktır."Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplumun bütün kesimlerinin alım gücünü artıracak politikaları hayata geçirmek noktasında talimatları olduğunu aktaran Akbaşoğlu, "Biz, asgari ücreti, 3600 Ek Gösterge'yi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.
Bakan Bilgin, bakanlığın EYT’liler ile ilgili çalışması hakkında açıklama yaptı. Konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı da ilgilendiren boyutu olduğunu ifade eden Bilgin, “Takdir edersiniz ki, karar aşamasına gelince kamuoyuyla bunları paylaşıyoruz. Şu anda önümüzde en başta asgari ücret var, onu çalışıyoruz, 3600’ü çalışıyoruz. Bakanlıkta bu çalışmalarımız bittikten sonra, başka bakanlıklarla, özellikle ekonomi bakanımızı çok ilgilendiriyor, devlet personeli ilgilendiriyor, bir araya gelip ondan sonra kamuoyuyla paylaşırız” ifadelerini kullandı.
EYT’de 50 yaş sınırı olup olmayacağına ilişkin soruya ise Bilgin, “Şu anda herhangi bir şeyi, yaş vesaire bunları tartışmıyoruz. Bütün bu konularla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaptıktan sonra açıklama yaparız” yanıtını verdi. “EYT ile ilgili sahadaki mevcut durumu araştırmaya yönelik bir çalışmanız var mı?” sorusunu da yanıtlayan Bilgin, “Bir açıklama veya bir karar sürecine gelmeden önce de henüz biz daha bakanlık bünyesinde problemleri, ilgili maaliyetleri kendimize göre kapsamları çalışıyoruz. Bunlar bittikten sonra ilgili bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip onlarla paylaşıyoruz” dedi.
8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır." ifadeleri yer aldı.