08.02.2025 - 17:35 | Son Güncellenme:
Öncelikle 'ekinoks' ve 'gündönümü' terimlerinin ne anlama geldiğini öğrenelim. Yılın iki özel günü, gece ve gündüz tam olarak eşit olur. Bu günlerde gündüz süresiyle gece süresi hemen hemen aynı uzunluktadır. İlkbahar ekinoksu ve sonbahar ekinoksu olmak üzere iki tane ekinoks vardır.
Gündönümü ise güneşin gökyüzünde en kuzeye ya da en güneye geldiği günlerdir. 21 Haziran civarında olan yaz gündönümü en uzun gündüz, en kısa gecedir. Kış aylarında gerçekleşen gündönümü de 21 Aralık zamanında olur. Peki, bu tarihler neden her yıl birkaç saat veya bir gün değişiyor?
Dünya’mız Güneş etrafında tam düzgün bir çember gibi dönmez. Yörüngemiz elips şeklindedir. Bazen Güneş’e biraz daha yaklaşır, bazen biraz uzaklaşır. Eğer Dünya’nın yörüngesi tam düzgün bir çember olsaydı, ekinokslar ve gündönümleri her yıl tam olarak aynı güne denk gelebilirdi.
Bir yılın tam olarak 365 gün olduğunu sanıyorsanız, biraz yanılıyorsunuz demektir. Aslında Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saat gibi bir sürede tamamlıyor. İşte bunun için dört yılda bir Şubat ayına 1 gün ekliyoruz, buna artık yıl da denilebilir.
Dünyamız bir topaç gibi döndüğü için bu eğiklik çok uzun yıllar içinde yavaş yavaş değişebiliyor. Bu da ekinoksların ve gündönümlerinin zamanla kaymasına neden oluyor. Ekinokslar ve gündönümleri her yıl biraz değişse de harika bir sistemle ilerliyor.