01.10.2024 - 17:42 | Son Güncellenme:
Göz rengimizi belirleyen melanin, iris adı verilen gözün renkli kısmında bulunur. Eğer gözlerinizde fazla miktarda melanin varsa, gözleriniz kahverengi olur. Az miktarda melanin ise mavi veya yeşil gözlere neden olur. Yani, gözlerimizin rengi aslında melanin miktarına ve onun nasıl dağıldığına bağlıdır. Hadi gelin, şimdi göz rengimizi etkileyen faktörleri daha yakından inceleyelim.
Göz rengimiz büyük oranda genetik yapımızla ilgilidir. Anne babamızdan aldığımız genler, gözlerimizin rengini belirleme de kilit rol oynarlar. Eğer anne veya babanızın gözleri kahverengi ise, sizin de kahverengi gözlü olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak genler bazen sürpriz yapabilir ve ailede hiç olmayan bir göz rengine de sahip olabilirsiniz.
Göz renginiz, irisinizdeki melanin miktarına bağlı belirlenir. Melanin, gözlerimize kahverengi, mavi, yeşil gibi renkleri veren bir pigmenttir. Çok fazla melanin varsa gözleriniz koyu kahverengi olur. Az melanin ise mavi, ela ya da yeşil göz renklerinin oluşmasına neden olur. Melaninin dağılımı da göz renginin nasıl görüneceğini de etkiler. Melanin irisinizde belli bölgelerde yoğunlaşmış haldeyse o bölgede renk farklılığı oluşabilir. Örneğin yeşil gözlü bazı kişilerin gözlerinde kahverengi tonlarını da görebilirsiniz. Göz renginin ışığa bağlı farklılık gösteriyor gibi olmasının da sebebi tam olarak bu durumdur.
Bazı bebekler doğduğunda mavi gözlüdür ancak zamanla göz renkleri koyulaşır. Bu, melanin miktarının yaş ilerledikçe artmasından kaynaklanır. Bebeklikte yeterince melanin üretmeyen gözler, büyüdükçe pigment üretimini artırarak rengini değiştirebilir.
Her ne kadar kahverengi ve mavi gözler daha yaygın olsa da, dünya üzerinde nadir görülen göz renkleri de vardır. Örneğin, kehribar ve gri gözler çok az kişide görülür. Ayrıca, heterokromi adı verilen durumla karşılaşan bazı kişiler, iki farklı göz rengine sahip olabilir! Bu durum, genlerde meydana gelen mutasyon veya melanin üretimindeki farklılıklar nedeniyle ortaya çıkar.