17.11.2020 - 14:53 | Son Güncellenme:
İçişleri Bakanlığı 2 Eylül tarihli düğün genelgesiyle 14 ilde çeşitli kısıtlamalar uygulanacağını duyurmuştu. Düğün kısıtlaması olan iller hangileri? Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda alınan kararlarla, sokak düğünü, nişan ve kına gibi etkinlikler yasaklanmıştı. Öte yandan nikah merasimlerine de kısıtlama getirilmişti. İşte, düğün genelgesi detayları...
İçişleri Bakanlığı eylül ayında düğün, kına ve nişan törenlerine dair genelge paylaşarak yeni tedbirleri duyurmuştu. Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat olmak üzere 14 ilde sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikler yasaklandı. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün ve nikahlar ise en fazla bir saat sürecek.
Ekim ayındaki genelgede ise berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, düğün ve/veya nikah salonları, lunapark/tematik parklar gibi alanların denetimlerinin sıkılaştırılacağına yer verildi.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı çeşitli önlemler almayı sürdürüyor. evlenecek gençleri yakından ilgilendiren düğün kısıtlamalarına dair genelge ise son olarak 2 Eylül'de yayımlanmıştı. Buna göre İçişleri Bakanlığı düğün genelgesinde yer alan maddeler şöyle;
* Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.
* Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak.
* Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.
* Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
* Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.
* Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.
* İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.