14.02.2020 - 11:37 | Son Güncellenme:
DHA
ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (NIH) bünyesindeki enstitülerden biri olan NIAID, SARS-CoV-2 önceki adıyla 2019-nCoV olarak bilinen koronavirüsün fotoğrafını yayınladı.
Enstitünün Montana eyaletinde yer alan Hamilton’daki laboratuvarı, tarama ve transmisyon elektron mikroskoplarında koronavirüsün görüntülerini üretti.
Enstitünün yazılı yaptığı açıklamada, SARS-CoV-2’nin, Aralık 2019’da ilk olarak Çin’in Vuhan kentinde tespit edilen ve küresel bir halk salığı tehdidi haline gelen Covid-19 hastalığına neden olduğu belirtildi.
Ayrıca, açıklamada koronavirüslerin yüzeyindeki 'taç'ların virüs ailesine 'corona' (korona) ismini verdiği, bunun da 'taç'ın (crown) Latincesi olduğu ve çoğu koronavirüsün taç benzeri bir görünümünün olduğu belirtildi.
Ayrıca, NIAID, Covid-19’e dair yapılan aşı geliştirme çalışmalarının da bir görüntüsünü paylaştı.
Öte yandan, Covid-19 (koronavirüs) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 1383’e, vaka sayısı ise 64 bin 437’ye ulaşırken, tedavi edilen kişi sayısı ise 6 bin 919 olarak açıklandı.
Çin, ABD, Singapur, Tayland, Japonya, Almanya, Güney Kore, Rusya, Malezya, İspanya, Tayvan, Avustralya, Vietnam, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Filipinler, İngiltere, Hindistan, Kanada, Nepal, İtalya, Kamboçya, Belçika, Finlandiya, Sri Lanka ve İsveç... Koronavirüs, resmi adıyla Covid-19'un yayıldığı 26 ülkede can almaya devam ediyor.
Çin, son 24 saatte 121 kişinin daha öldüğünü sabaha karşı duyurdu. Uluslararası haber ajansları, yeni ölümleri 05.40'ta 'son dakika' koduyla verdi.
Asıl ürkütücü olan ise, bir günde 5 bin 90 insana daha koronavirüs bulaştı. Çin yönetimi, yeni vakaların 4 bin 823'ünün salgının merkez üssü Wuhan'ın bağlı olduğu Hubei eyaletinde görüldüğünü bildiriyor.
Reuters haber ajansı, Covid-19 salgınında bir azalmayı gösteren bir verinin olmadığını aktarıyor. Toplam vaka sayısı, dünya genelinde 64 bin 437'ye ulaştı.
Çin, şimdiye kadar koronavirüsün 1716 sağlık çalışanına bulaştığını ve söz konusu hastalardan altısının yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Tayland, Tayvan, Guam, Filipinler ve Japonya tarafından geri çevrilen ve son olarak Kamboçya açıklarına demirleyen yolcu gemisi MS Westerdam'dan ise, güzel haberler geldi.
Çin'den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke olan Japonya'da ise, koronavirüs nedeniyle ilk ölüm kayıtlara geçti. Sağlık Bakanı Kato Katsunobu, tedavi gören 80'li yaşlarındaki bir kadının hayatını kaybetiğini açıkladı.
Japonya, aynı zamanda Çin ve Filipinler'den sonra ölüm görülen üçüncü ülke oldu.
Virüsün kuluçka süresinin iki hafta civarında olduğu tahmin ediliyor. Bir diğer ihtimal de virüsün karantina koşullarına rağmen yayılmaya devam etmesi.
Uzmanlar mürettebata yeterli eğitim verilmemesi veya yeterli koruyu ekipmanlarının olmaması durumunda bunun mümkün olduğunu söylüyor.
BBC sağlık ve bilim muhabiri James Gallagher, koronavirüsü çok sayıda kişiye bulaştıranlar salgının yayılmasında nasıl bir rol oynadığını yazdı: "Enfeksiyonu çok sayıda insana bulaştıran hastalar neredeyse her salgında görülüyor. Bu onların suçu değil; ancak hastalığın hızla yayılmasında etkileri büyük olabilir.
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 adını verdiği koronavirüsü de çok sayıda insana bulaştıran hastaların olduğu ortaya çıktı.
Singapur'a seyahat eden İngiliz Steve Walsh'un virüsü, İngiltere'de dört, Fransa'da beş ve İspanya'da bir kişiye bulaştırdığı düşünülüyor.
Biraz muğlak bir terim, kesin bilimsel bir tanımı yok. Bu terim, bir hasta normalden daha fazla kişiye virüs bulaştırdığı zamanlar kullanılıyor.
Ortalamada, yeni tip koronavirüsten etkilenen her bir kişi, virüsü iki ya da üç kişiye bulaştırıyor. Ancak bu tamamen ortalama bir sayı. Bazı kişiler virüsü kimseye bulaştırmazken, bazıları çok daha fazla kişiye bulaştırabiliyor.Çok büyük olabiliyor; bir salgında büyük rol oynayabiliyorlar. 2015 yılındaki bir hızla yayma vakasında, başka bir koronavirüsten kaynaklanan Ortadoğu Solunum Sendromu (Mers) hastası bir kişi, 82 kişiye bulaştırdı.
Çok büyük olabiliyor; bir salgında büyük rol oynayabiliyorlar. 2015 yılındaki bir hızla yayma vakasında, başka bir koronavirüsten kaynaklanan Ortadoğu Solunum Sendromu (Mers) hastası bir kişi, 82 kişiye bulaştırdı.
Batı Afrika'daki Ebola salgınında da vakaların büyük çoğunluğu (yüzde 61'i) az sayıdaki hastadan (hastaların yüzde 3'ü) kaynaklandı. King's College Üniversitesi'nden Doktor Nathalie MacDermott, "Virüs, Haziran 2014'teki bir cenazede 100'den fazla kişiye bulaştı" diyor.
Bazı kişiler sadece daha fazla insanla temas halinde oluyor - bu bazen işlerinden, bazen de yaşadıkları yerden kaynaklanyor. Bu da kendileri belirtileri göstermese bile, hastalığı daha fazla bulaştırabildikleri anlamına geliyor.
Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Okulu'ndan Doktor John Edmunds, "Çocuklar bu konuda etkili. Okulları tatil etmek bu nedenle iyi bir önlem olabilir" diyor.
Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Mark Woolhouse, "Seks işçileri HIV virüsünün yayılmasında oldukça etkiliydi" diye konuşuyor.