27.03.2024 - 16:00 | Son Güncellenme:
Anne ve babalar çocuklarıyla iletişim kurarken bazı durumlara mutlaka dikkat etmelidir. Dikkat edilmediğinde ise ruhsal dengeyi bozabilirler. Uzmanlar, çocuk ve ebeveyn ilişkisindeki iletişim becerilerinin çocuk gelişiminde çok etkili olduğunu söylüyor.
Çocuk ve ebeveyn iletişim kurarken belirli bir sıra veya kurala bağlı kalmaksızın doğru iletşim modeli uygulanmalıdır. Yeri geldiğinde ebeveyn dinleyici, çocuk anlatıcı olmalıdır. Bu sayede iletişim kendiliğinden akıcı bir hâl alacaktır.
Çocukların kişiliklerine dair söylenen cümleler psikolojisine kötü yönde etki edebilir. 'Bunu nasıl yapamazsın?' veya 'Bunu nasıl yaptın?' 'Nasıl yapamadın?' gibi cümleler ruh sağlığı açısından büyük zararlara neden olabilir. Daha nazik cümleler kullanılmalıdır.
Karşılaştırma veya kıyaslama cümleleri kullanmak doğru olmaz. Her çocuğun kendine özgü olumlu, olumsuz tarafları bulunur. O nedenle farklı çocuklarla kıyaslamak veya başarılı olması için başka insanları öne sürmek doğru bir psikolojiye yol açmaz.
Bunun yanı sıra aşırı övgüde bulunmak da iyi bir iletişim yöntemi olmayacaktır. Ters etki yaratarak çocuğa tüm motivasyonunu kaybettirebilir. Hatalar yapılabileceğini ve bunun normal olduğunu göstermek gereklidir. Aynı zamanda çocuklar, ebeveynlerinin onlara her zaman destek olduklarını bilmek ister.
Çocuğunuzun psikolojik olarak daha dirençli olması için 'Sen güçlüsün, ağlamazsın' gibi ifadeler kullanmak kaygılarını tetikleyebilir. Bunun yerine yaşadığı an'a izin verip duygularını paylaşmayı denemelisiniz. Duyguları geçiştirmek veya duygusallığa pay vermemek, ileride farklı ruhsal sorunlara yol açabilir.
Özellikle 'Seni bırakır giderim' 'Bıktım senden' gibi ifadeler kaygılı bir karakteristiğe sahip olan çocuklarda ayrılık kaygısına neden olabilir. Bu tür ifadelerden kesinlikle kaçınmanız gerekir. Ebeveynler öfkelerini kontrol ederek duygu ve isteklerini net, doğru bir dille ifade etmelidir.