18.03.2024 - 19:05 | Son Güncellenme:
Bebeklerin genel sağlık durumuna karşı hazırlıklı olmak, yapılması gerekenleri iyi bilmektir. Beslenme düzeni, ateşli rahatsızlıklar ve kıyafetlere kadar pek çok durum değişkenlik gösterebiliyor. İşte ebeveynlerin en sık merak ettiği sorular ve çözüm yolları.
Bebeklerin el ve ayakları vücudun diğer bölgelerine oranla daha soğuk olur. Ensesi ve giysilerin altında kalan bölgeler yeterince sıcaksa bebek de huzurlu demektir. Anne babalar nasıl giyiniyorsa bebeklerini daha sıkı giydirmelidir. Oda ısısı gündüz 24-25°C, gece 22-23°C olmalıdır.
Bebeğin anne sütünden yeterli miktarda tüketmesi için meme başı ve çevresindeki kahverengi kısmı iyi kavraması gerekir. Emzirme sırasında duyulan yutkunma seslerine dikkatli bakmalısınız. Ayrıca bebeğin çene hareketleri de sütü alıp almadığına dair ipucu verir.
Bebeklerin emdiği sütün yeterli olup olmadığını tuvalete çıktığı sıklıklardan anlayabilirsiniz. Günlük 5-6 defa bezi değişen bebeklerin yeterli beslendiği düşünülebilir. Doktorlar, doğumdan sonra bebeğe D vitamini verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bunun haricinde farklı bir ilaca ihtiyaç yoktur.
Bebeklere yaz aylarında her gün, mevsim geçişlerinde günaşırı ve soğuk günlerde haftada iki defa banyo yaptırılması mümkün kabul edilir. Doktorlar, göbek bağı düşmeden banyo yaptırmakta bir sakınca olmadığını belirtiyor. Ancak göbek bağı düşmeyen bebeklerin göbeğinin daha az ıslatılması gerekir.
Bebeklerde ilk 1 ay içerisinde emzik kullanımına başlanması, anne sütü süresini azaltabilir. 1 yaşından sonra devam edilmesi ise kulak enfeksiyonlarına ve çarpık diş problemine neden olur. Bu nedenle bir yaşın sonunda bırakılması daha doğru olacaktır.
Bebeğinizi yarı uykulu halde yatağına bırakarak kendi kendine uyumayı öğrenmesi gerekiyor. Gece boyunca uyanmış gibi göründüğü anlar olabilir. Ancak bir süre hiçbir şey yapmadan beklediğinizde tekrar uykuya dalacaktır. Bebek uyuduktan sonra yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda saat dengesine dikkat etmek daha verimli bir uyku sağlar.
Bebekler annenin göğüs bölgesiyle temas ettiği için kangru kullanabilir. Ancak başının destekli olduğundan emin olmalısınız. Yürüteç kullanımı ise bazı bebeklerde yürümenin gecikmesine yol açabilir. Henüz yürümeye başlamadan yürüteç kullanımı doktorlar tarafından fazla önerilmiyor.
Bebeğin ateşini kulak, koltuk altı veya alın bölgesinden ölçebilirsiniz. Kulak ve alından alınan ölçümde 37,4, koltuk altında ise 37 derecenin üstü bebek için kritik olabilir. Artış yaşanıyorsa doktora danışmanız gerekir.