04.08.2017 - 17:54 | Son Güncellenme:
Bilim dünyasında ilk defa denenen bu yöntemle, anne ve babalarından kalıtsal yolla 'kötü genler' miras alan bebekler böylece daha doğmadan ve hastalıklar oluşmadan iyileştirilebilecek.
Bilim dünyasında tartışılan uygulama, gen üzerinde yapılan değişiklik sayesinde binlerce farklı hastalığın gelecek nesillere aktarılmasını engelleyebilecek.
Amerikadaki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi ile Güney Koredeki Temel Bilimler Enstitüsünde bilim adamları tarafından geliştirilen uygulama, Journal Nature dergisinde yayınlandı.
Bu uygulama ile ilk kez insan genleri bu araştırmada başarıyla değiştirildi.
Embriyodaki hatalı genler düzeltilerek kalp hastalığına neden olan mutasyon riski ortadan kaldırıldı.
Embriyodaki hatalı gen alındıktan sonra embriyonun kendi onarım sistemi, dizilimi sağlıklı olanla değiştirebiliyor.
Söz konusu tekniğin bebeklerde genetik değişikliğinde kullanıp kullanılmayacağı henüz kesinlik kazanmadığından uygulama İngiltere ve ABDde henüz yasal değil.
ABD'de bilim adamları, özellikle genç sporcuların ani ölümlerine neden olan kalp hastalığını tetikleyen bir geni ilk kez başarıyla onardı.
Temmuz ayı sonunda insan embriyolarını genetik olarak başarıyla ilk kez değiştirdiği açıklanan ABD'li bilim adamlarının araştırma sonucunun detayları, bilim dergisi Nature'de yayınlanan bir makalede yer aldı.
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi liderliğindeki Amerikalı, Çinli ve Güney Koreli bilim adamları ekibi tarafından yapılan araştırmada, özellikle genç sporcuların ani ölümlerine neden olan bir kalp hastalığını tetikleyen genleri ilk kez başarıyla onardı.
Araştırmayla ilgili makalenin baş yazarlarından Kazakistan doğumlu Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamı Shoukhrat (Şükrat) Mitalipov, insanların genetik modifikasyonuyla ilgili daha kapsamlı, etik ve yasal bir tartışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Mitalipov, yaptıkları çalışmanın genleri, değiştirme yerine düzeltme üzerine olduğunu kaydetti.
Bilim adamları bu çalışmayla insan embriyolarının DNA'sını kalıcı bir kalp rahatsızlığını silmek üzere başarıyla düzenlemiş oldu.
Araştırma komitesinin eş başkanlığını yapan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) kanser araştırmacısı Richard Hynes ise söz konusu çalışmayı, "büyük bir buluş" olarak nitelendirdi.
Hynes, "Geçmişte hep gen düzenlemesi yapılmamalı diyorduk. Çünkü güvenle yapılamıyordu. Bu hala doğru ama, şimdi yakında güvenli bir şekilde yapılabilecek gibi görünüyor. Raporumuzun belirttiği, teknik engellemelerin ortadan kaldırılmasının ardından, göz önüne alınıp, tartışılması gereken toplumsal meseleler olacaktır ve şimdi onun zamanıdır." ifadelerini kullandı.
Gen düzenlenmesinin yapıldığı "CRISPR-Cas9" tekniğinin keşfinde çalışan biyokimyacı Jennifer Doudna da "Bu birazcık, 'insanlar için küçük adım, insanlık için büyük bir sıçrayış' hissi veriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Instagram'da sürekli lüks hayatlarını gözler önüne serdiği için dikkatleri üzerine çeken Instagram'ın zengin çocuklarına rakip çıktı! Bu fotoğrafı görenler internette bakın bu görüntülerle nasıl dalga geçtiler?
Bu kez karşımızdakiler 'fakir' ve zengin çocukları kendi kısıtlı imkanlarıyla taklit edenler var.
İşte o fotoğraflar...
Finlandiya’nın Instagram fenomenlerden 20 yaşındaki Sara Puhto, Instagram’daki birçok fenomenin kullanıcıları nasıl aldattığına dair önemli paylaşımlarda bulundu. İşte o paylaşımlar
Arjantinli sanatçı Martin De Pasquale, fotoğraflar üzerinde uyguladığı başarılı illüzyonla dikkat çekiyor.
İşte başarılı sanatçının tasarımları...