Aşurenin rengini koyulaştıran malzemeler arasında kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içi bulunur. Bu malzemeleri pişirme sürecinin sonuna doğru eklemeniz gerekir; erken eklediğinizde aşureniz çok koyu renkli olacaktır. "Sıralama nasıl olmalı?" derseniz, önce buğdayları suda pişirip ardından kuru bakliyatları, kuru meyveleri, kuru yemişleri ve en son şekeri eklemeniz yeterli olacaktır.
Aşurenizin beyaz kalmasını isterseniz, buğdayı haşlarken az miktarda karbonat kullanabilirsiniz. Kuru meyveleri aşureye eklemeden önce ayrı kaplarda pişirip sularını iyice süzerseniz, aşurenin renginin koyulaşmasını önlersiniz.
Aşurenizi bol incirli, cevizli veya üzümlü seviyorsanız, pişirme aşamasında bu malzemeleri az miktarda ekleyip servis sırasında daha fazla kullanabilirsiniz. Böylece aşurenizin tadı daha dengeli olacaktır. Aşurenizin renginin beyaz kalmasını istiyorsanız, son aşamada biraz süt ilave edebilirsiniz. Ancak süt eklediğinizde aşurenizi hızlı tüketmeye özen göstermelisiniz, çünkü bu şekilde hazırlanan aşure çabuk bozulabilir.
Malzemeler
1 kg aşurelik buğday
500 gr kuru fasulye
500 gr nohut
400 gr kuru incir
500 gr kuru kayısı
300 gr kuru üzüm
1 çay bardağı kuş üzümü
6-7 su bardağı şeker
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı fındık
15-20 adet karanfil
2 elma
1 ayva
1 portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
Üzeri İçin:
1 su bardağı fındık
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı tuzsuz fıstık
2-3 adet nar
Kuş üzümü
Tarçın
1 gece önceden buğdayı geniş bir kaba koyun ve berrak su çıkana kadar 5-6 kere yıkayıp süzün. Buğdayı büyük bir tencereye alın ve üzerini 4-5 cm geçecek kadar su ekleyin. Ocağa alın, kaynamaya başlamadan önce sarı suyu süzün ve buğdayı sıcak suyla tekrar yıkayın. Yeniden sıcak su ekleyip kaynamaya başlayınca altını kapatın, tencerenin kapağını kapatın ve sofra bezine sarın.
Aynı şekilde, 1 gece önceden kuru fasulye ve nohutu ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün düdüklü tencerede fasulye ve nohutu ayrı ayrı haşlayın. (Kuru fasulyeyi 8-10 dakika, nohutu 15-20 dakika haşlayın). Nohutların kabuklarını soyun.
Ertesi gün buğday tenceresini tekrar ocağa alın, üzerine yaklaşık 4-5 litre su ekleyin. 15-20 dakika kaynayan buğdayın içine haşlanmış nohut, fasulye ve pirinci ekleyin.
Kuru kayısıları küp küp doğrayıp sıcak suyla ıslatın. Kuru üzümü ve kuş üzümünü ayrı kaplarda sıcak suyla ıslatın. İnciri küp küp doğrayın ve süt ile ıslatın. Elma ve ayvaların kabuklarını soyun. Çeyrek elmaya karanfilleri batırarak aşurenin içine ekleyin. Kalan elma ve ayvaları küp küp doğrayın.
Kıvamı koyulaşan aşureye süzdüğünüz kayısıları, incirleri, üzümleri, doğranmış elma ve ayvaları, portakal kabuğu rendesini ve sütü ekleyin. Gerekirse kıvamı ayarlamak için sıcak su ekleyin. Tüm malzemeleri ekledikten sonra şekeri ilave edin ve kaynamaya bırakın. Fındığı ekleyip yaklaşık 15 dakika daha kaynatın.
Aşureyi kaselere paylaştırın. Üzeri için fındık, ceviz ve fıstığı rondodan geçirin. Nar tanelerini çıkarın ve aşurenin üzerine serpin. Kuş üzümü ve tarçın ile süsleyin. Afiyet olsun!